IMF küresel büyüme beklentisini düşürdü

Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelledi, küresel büyüme beklentisini yüzde 3,7'den yüzde 3,4'e düşürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON - IMF'nin, "Dengesiz iyileşme devam ediyor" başlığıyla yayımlanan 2014 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, küresel ekonomi bu yıl yüzde 3,4 büyüyecek. Geçen nisan ayında açıklanan raporda ise bu oran yüzde 3,7 olarak açıklanmıştı.

Global büyüme beklentisinde 0,3 puanlık aşağı yönlü revizyona, ABD ekonomisinin ilk çeyrekteki kötü performansının ve gelişmekte olan bazı ekonomilerin daha kötümser bir görünüm izlemesinin neden olduğu ifade edildi.

IMF, İspanya, İngiltere ve Almanya gibi gelişmiş ekonomilerin gelecek yıl daha güçlü bir büyüme yaşayacağı beklentisiyle 2015 yılına ait küresel büyüme tahminini değiştirmeyerek, yüzde 4'te tuttu. Küresel büyümede aşağı yönlü risklerin kaygı vermeye devam ettiği belirtilen raporda, artan jeopolitik ve finansal risklere de dikkat çekildi.

Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimin tırmanmasının yanı sıra son dönemde Ortadoğu'da baş gösteren olaylarla jeopolitik risklerin nisan ayına göre daha yüksek olduğu kaydedildi. Bu durumun, petrol fiyatlarında sert artışa yol açabileceği uyarısında bulunuldu.

Raporda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) uzun dönemli faiz oranlarını beklenenden erken ve hızlı artırması halinde, küresel finans piyasalarının tersine dönen risk duyarlılığı ve azalan risk primi nedeniyle zorlanacağı yorumuna yer verildi.

"Küresel ekonomiye olumsuz sürprizler yön verdi"

IMF raporunda, 2014 yılında küresel ekonomiye, yaşanan olumsuz sürprizlerin yön verdiğini ifade edildi. Japonya, Almanya, İspanya ve İngiltere ekonomilerinde gözlemlenen olumlu gelişmelerin, ABD, Çin ve Rusya'nın yaşadığı sorunlarla gölgelendiği dile getirildi.

Raporda, ABD'nin 2013 sonundaki envanter fazlasının tahmin edilenden yüksek olması nedeniyle 2014'ün ilk çeyreğine ait büyüme oranında büyük bir revizyona gidildiği vurgulandı. Bu durumun ve sert geçen kış mevsiminin ABD ekonomisinin beklentilerin çok altında performans göstermesine yol açtığı hatırlatıldı. Rapor, Çin ve Rusya ekonomilerinin ise beklentilerin altında kalan talep nedeniyle yavaşladığına dikkati çekti.

"Acil yapısal reformlara ihtiyaç var"

IMF raporunda, hem gelişmiş hem gelişmekte olan birçok ekonominin acil olarak altyapı eksikliklerini azaltacak ve işgücü verimliğini artıracak yapısal reformlara ihtiyaç duyduğuna dikkat çekildi. Bu reformların ekonomik büyüme ve büyümenin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığının altı çizilen raporda, para politikalarının da ekonomiyi destekleyici şekilde uygulanması yönünde tavsiyelere yer verildi.

Büyüme beklentileri revize edildi

Güncellenen raporda, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelere ilişkin büyüme beklentilerinin revize edildiği görüldü. Gelişmiş ülkeler için bu yıl öngörülen büyüme oranı yüzde 2,2'den yüzde 1,8'e indirilirken, gelecek yılın büyüme beklentisi ise yüzde 2,4'e çıkarıldı.
Yükselen piyasalarda ve gelişmekte olan ekonomilerde bu yıl yüzde 4,6, gelecek yıl için ise yüzde 5,2 büyüme öngörüldü. Nisan ayındaki raporda, bu yılki büyüme oranı yüzde 4,4, 2015 yılı için yüzde 5,1 olarak belirtilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir