IMF büyüme tahminlerini düşürüyor

IMF Başkanı Lagarde, gelecek ay dünya ekonomisi projeksiyonlarını güncellerken, küresel büyüme tahminlerini düşüreceklerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, gelecek ay dünya ekonomisi projeksiyonlarını güncellerken, küresel büyüme tahminlerini düşüreceklerini söyledi.

Lagarde, Tokyo'da 12-14 Ekim'de yapılacak IMF/Dünya Bankası toplantısı için ön hazırlık çalışmaları sırasında dün yaptığı konuşmada, "Tedrici bir toparlanma projeksiyonumuz var ancak küresel büyüme muhtemelen Temmuz'daki beklentimizden biraz daha zayıf olacak ve tahminimiz son 12 aydır biraz aşağı yönlü" dedi.

IMF Temmuz ayında, 2013 yılı küresel büyüme projeksiyonunu yüzde 3.9'a düşürmüş ancak 2012 tahminini değiştirmeyerek yüzde3.5'te bırakmıştı.

Lagarde, euro bölgesi borç krizinin yarattığı belirsizliğin dünya ekonomisi için en büyük risk olduğunu ancak, ABD'de süresi bitecek olan vergi indirimleri ve kamu harcamalarının otomatik olarak kısılması ile oluşacak "mali uçurumun" da "ciddi bir risk" oluşturacağını söyledi.

Gelişmekte olan ülkelerde yavaşlamanın belirtilerinin görüldüğünü ve yoksul ülkelerde artan gıda fiyatları ve oynak emtia fiyatları nedeniyle kaygının büyüdüğünü belirten Lagarde, Ortadoğu'daki değişimlerin getirdiği umutsuzluğu da vurguladı.

Avrupa'nın bankacılık birliğine doğru adım atmasını isteyen Lagarde, "Bankalar ve devletler arasındaki kısır döngüyü kırmak için bunun olabildiğince çabuk başlatılması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Lagarde yapısal reformların yerini hiçbir şeyin tutmayacağını vurguladı ve krizden etkilenen euro bölgesi hükümetlerinin mali ayarlama yapmaları gerektiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir