IMF, büyüme tahminini yüzde 4.4'e yükseltti

Fon küresel ekonomideki düzelmenin hızlanmasını beklerken, gelişmekte olan ekonomilerde enflasyon ve balon tehdidine karşı uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - uluslararası Para Fonu IMF'nin tahminlerine göre ABD'nin vergi indirimleri, geçen yılın sonunda hız kazanmaya başlayan küresel ekonomideki toparlanmaya destek olacak.

Açıklamanın tam metnini görmek için tıklayın

IMF, açıkladığı güncellenmiş Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda küresel ekonominin 2011'de yüzde 4.4 büyümesini beklediğini duyurdu. Ekim ayında açıkladığı tahmininde rakamı 4.2 olarak veren kurum, 2012'de ise yüzde 4.5'lik büyüme bekliyor.

ABD'nin sene sonunda açıkladığı vergi indirimlerinin ülke ekonomisinin yarım puan daha hızlı büyümesini sağlayacağını duyuran IMF, Japonya'nın teşvik paketlerinin de düzelmeye istikrar kazandıracağını ifade etti. Raporda, kriz döneminde sert bir düşüş gösteren kişisel harcamaların da önde gelen ekonomilerde yeniden yükselişe geçtiği bildirildi.

Gelişmiş ekonomiler için büyüme tahminini yüzde 2.2'den 2.5'e çeken IMF, bu rakamların işsizlikle mücadele için yeterli olmadığı uyarısında bulundu.

Enflasyona dikkat

ABD'nin yüzde 3, Japonya'nın yüzde 1.6 büyüyeceğini tahmin eden Fon, aralarında Çin, Brezilya, Hindistan ve Rusya'nın da bulunduğu gelişmekte olan ekonomilerde yüksek büyüme hızlarının korunmasını beklerken, enflasyon tehdidinin gözardı edilmemesini istedi.

Fon, Çin için yüzde 9.6, Brezilya için yüzde 4.5 büyüme tahmininde bulunurken, olgun piyasalardaki düşük faziler ve yatırımcıların iştahı sayesinde gelişmekte olan ekonomilere özel yatırımların önümüzdeki dönemde de artmasını beklediğini duyurdu.

IMF, piyasa düzenleyicilerin gelişmekte olan ekonomilerde aşırı ısınma baskısı ve varlık fiyatlarında balon oluşma riski karşısında tedbir almakta yavaş kalmaları durumunda, bu ekonomilerde emlak ve kredi piyasalarında alarm zilleri çalmaya başlayabileceği ve borçlanma şartlarının zorlaşabileceği uyarısı yaptı. Fon, küresel tüketimin yüzde 40'ının oluştuğu gelişmekte olan ekonomilerdeki bir yavaşlamanın, dünya ekonomisindeki düzelmeye ciddi bir darbe vurabileceğine dikkat çekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir