IMF Başkanı: Yanlış konu tartışılıyor

IMF Başkanı hali hazırda büyüme ve kemer sıkma şeklinde iki kamp olduğunu belirterek, "Ben bunun 'biri ya da öteki' şeklinde düşünülmesi tartışılmalı. Bugün ve yarın için de iyi olan bir stratejiyi oluşturabiliriz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




İSTANBUL  - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christina Lagarde, Avrupa bölgesinde büyüme ve kemer sıkma konusundaki tartışmalara işaret ederek, "Zaman kısa vadecilik ve dar görüşlülük zamanı değil. Uygun politika kombinasyonlarını oluşturarak problemleri birlikte çözme yoluna gitmeliyiz" dedi.

Lagarde'ın Zürih Üniversitesi'nde yaptığı konuşmadan derlenen bilgiye göre, Lagarde, hali hazırda büyüme ve kemer sıkma şeklinde iki kamp oluşmuş durumda olduğunu belirterek, "Büyüme kampında yer alanlar, büyümenin sağlanması için daha fazla hükümet desteğinin gerektiğini söylüyor. Öte yandan kemer sıkma kampındakiler hükümetlerin büyük bir borç üzerinde oturduklarını ve hükümetlerine bu borcu azaltmak için ellerinden geleni yapmaları gerektiğini söylüyor. Ben bunun yanlış bir tartışma olduğunu düşünüyorum. Ben bunun 'biri ya da öteki' şeklinde düşünülmesini tartışırım. Bugün ve yarın için iyi olan bir stratejiyi oluşturabiliriz" dedi.

Lagarde'ın piyasalara mesajı ise net oldu; "Zaman kısa vadecilik ve dar görüşlülük zamanı değil. Uygun politika kombinasyonlarını oluşturarak problemleri birlikte çözme yoluna gitmeliyiz." Legarde, küresel ekonomideki yavaş büyümeye dikkati çekerek, "Küresel ekonomi ihtiyaçlarımızı karşılayamıyor. IMF hali hazırda küresel ekonominin yüzde 3,5 oranında büyüyeceğini öngörüyor. Fakat içerisinde resesyonda olan Avrupa ekonomilerini de içerisinde alan bölgede büyüme daha yavaş olacak, yaklaşık yüzde 1,5 oranında" dedi. Lagarde'a göre, gelişmiş ülkelerde şu anda ekonomilerin üretim potansiyelleri ile mevcut üretim miktarları arasındaki fark, yani üretim açığının yaklaşık yüzde 4 oranında olması bekleniyor.

Acilen büyüme gerekli

Lagarde, sözlerine şöyle devam etti: "Neden acilen büyüme gerekli? Etrafımıza bakalım. Dünyada şu anda 200 milyon insan işsiz ve yaklaşık 75 milyon genç toplum içerisinde kendilerine bir yer edinmeye çalışıyor. Güney Avrupa ülkelerinde, her beş kişiden biri ve her iki gençten birisi işsiz. Bu ekonomik, sosyal ve insanı açıdan potansiyel bir facia." Mali düzenlemelerin de önemine değinen Lagarde, "Kriz sebebiyle ve kısmen iyi günlerde gelirlerini biriktirmemiş olmalarından kaynaklanan kamu borcu yüksek olan ülkeler için mali düzenleme şart. Gelecek yıl gelişmiş ekonomilere sahip ülkelerde, kamu borcunu gayri safi milli hasılaya olan oranının yüzde 109'a yükselmesi bekleniyor. Bu 2.Dünya Savaşı'ndan beri en yüksek oran. Bu borç sürdürülemez, borç oranının aşağı çekilmesi lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa bankalarının bugün birkaç yıl öncesine göre çok daha iyi durumda olduğunu belirten Lagarde, "Fakat halen borcun öz sermayeye oranı yüksek" dedi. Lagarde, Avrupa Birliği'ndeki bankaların bu yılın sonunda kadar toplam varlıklarının yaklaşık yüzde 7'sine tekabül eden, 2,6 trilyon doları piyasaya enjekte etmesinin beklendiğini kaydetti.

Reform sürecinde, Avrupa'da asgari ücret düzenlemelerine de değinen Lagarde, "Asgari ücret önemli bazı sosyal amaçlara hizmet etmek için hazırlanmışken, bazen kontrolden çıkabiliyor...Yunanistan'da asgari ücret halen Portekiz'dekinden yüzde 50, İspanya'dakinden de yüzde 17 fazla. Romanya ve Bulgaristan'daki asgari ücretin ise 5 ila 7 kat üzerinde" dedi.

Güney Avrupa'da üretim düşüklüğünün büyüme önünde engel olduğunu belirten Legarde, sözlerine şöyle devam etti: "Yunanistan'da lojistik sektörünün korumacı olmasından kaynaklı olarak, Hollanda'dan Yunan bir çiftçiden domates almaktan daha ucuz olabiliyor. Oysaki hepimiz biliyoruz. Yunanistan verimli toprakları ve inanılmaz iklimi olan bir ülke. Şimdi bu alanda liberalleşme çalışmaları yapılıyor."

(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir