IKBY hükümetinden ABD'ye "tarafsızlık" çağrısı
IKBY Dış İlişkiler Sorumlusu Mustafa; ABD'nin, IKBY petrolünün Türkiye'den uluslararası piyasaya sevkiyatına başlanmasıyla ilgili Bağdat hükümetinin onayını istemesine ilişkin, "Kararı Kürtler verir. ABD tarafsız kalırsa isabetli olur" dedi
ERBİL - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, ABD'nin petrol satışında Bağdat hükümetinin onayını istemesine ilişkin, kararın Kürtlerin elinde olduğunu ifade ederek, ABD'nin tarafsızlığı seçmesinin ve yorum yapmamasının daha isabetli olacağını bildirdi.
Felah Mustafa'nın açıklaması, IKBY hükümetinin resmi sitesinde "hükümetin görüşü" olarak yayımlandı. Mustafa, petrol satışı için Irak federal hükümetinin onayını isteyen ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinin açıklamalarını değerlendirdi.
"Kürdistan kaderinin, Kürtlerin dışındaki güçler tarafından belirlendiği günler geride kaldı"
Mustafa, "Kürdistan bölgesi hükümeti, açık bir şekilde Bağdat'a ve bütün dünyaya şunu söylemiştir: Şayet birlikte kalacak ve ortaklığımızı sürdüreceksek Irak Anayasası'na bağlı kalmalıyız. Çünkü inkar ve ret siyasetinin dönemi geçti. Merkezden her şeye karar verildiği ve Kürdistan kaderinin, Kürtlerin dışındaki güçler tarafından belirlendiği günler geride kaldı" dedi.
"Petrolün satılması kararını Kürtler verir"
Kürtlerin kendi kararlarını vereceğini vurgulayan Mustafa, ABD'nin petrol satışında Bağdat'ın onayını istemesiyle ilgili şunları söyledi:
"Petrolün satılması kararını Kürtler verir. Avrupa, bizi destekliyor. ABD de tarafsız kalırsa daha isabetli olur. Amerika'nın, bu siyasi tartışmaları anlamasını ve Erbil ile Bağdat arasındaki rekabete müdahale etmemesini temenni ediyoruz. Bize göre uygun olan ABD'nin, tarafsızlığı seçmesi veya bu konuda sessiz kalmasıdır. Çünkü biz Kürdistan halkının çıkarlarını koruyor ve o doğrultuda hareket ediyoruz. Artık birilerinin bize, 'doğru yapıyorsunuz', başka birilerinin de 'yanlış yapıyorsunuz' şeklindeki sözlerine bakamayız."
"Bütün dünya petrol satışının hakkımız olduğunu kabul ediyor"
ABD'nin görüşlerine saygı duyduklarını dile getiren Mustafa, "Ancak Kürdistan bölgesi, Irak Anayasası'na bağlı kalarak hareket etti. Bizden bunun dışında bir tavır ve davranış beklenmesin. Bütün dünya, petrol satışının, hakkımız olduğunu kabul ediyor" diye konuştu.
"Petrol satışı bir iç mesele"
Petrol satışının, bir iç mesele olduğunu aktaran Felah Mustafa, bu konuda AB ülkelerinin yorum yapmaktan kaçındığını belirterek, şöyle devam etti:
"AB ülkeleri, hukuka bağlı kalarak hareket ettiğimizi biliyor. Biz aynı zamanda Irak halkının da çıkarlarını gözetiyoruz. Başarılı bir petrol politikası yürüttük. Bağdat siyaseti kaybetti. AB ülkeleri, Kürdistan bölgesini hayretle izliyor. Petrolle ilgili başarılı politikalar geliştirdiğimiz için bizi takdir ediyorlar. Daha önce bir damla petrol ihraç edemeyen Kürdistan bölgesi, bugün petrol üretiyor, ihraç ediyor ve uluslararası enerji piyasasına sürüyor."
"Petrol satışımız anayasaya uygundur"
Mustafa, merkezi Bağdat hükümetinin, petrol satışını durdurmak için hukuki yollara başvurmasına ilişkin ise "Yıllardır enerji alanında çalışmalar yürütüyoruz. Birçok uluslararası petrol şirketi, Irak Anayasası'nı okudu. Aynı zamanda hukuk bilimcilerini getirip bu konuyu kendileriyle müzakere ettik. Neticede şu anki kanaate ulaştık. Petrol satışımız anayasaya uygundur" şeklinde konuştu.
Bağdat hükümetinin, binlerce Enfal ve Halepçe kurbanı için tazminat ödemeyi reddettiğini aktaran Mustafa, sözlerini şöyle tamamladı:
"Irak hükümeti, kendi yasalarına ve uluslararası yasalara saygı duymuyor"
"Bağdat neden Halepçe'nin kimyasal silahlarla bombalanmasıyla ilgili tazminat taleplerimize cevap vermiyor. Kürdistan bölgesinde yıkılan 4 bin 500 köy ile ilgili neden bir şey yapmıyor. Neden Irak hükümeti, kendi yasalarına ve uluslararası yasalara saygı duymuyor da petrol satışıyla ilgili hemen dava açma gereği duyuyor?"
ABD: Anlaşmaya varılmadan kimse herhangi bir adım atmamalı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, IKBY petrolünün Türkiye'den uluslararası piyasaya sevkiyatına başlanmasıyla ilgili, "Irak'ta tarafların masaya gelmesi ve anlaşmaya varma noktasında konuşmaları gerekli. Anlaşmaya varılmadan kimse herhangi bir adım atmamalı" açıklamasını yapmıştı.
Psaki: Irak Federal hükümetinin onayı olmadan yapılan ihracatları desteklemiyoruz
ABD Dışişleri'nin diğer sözcüsü Jen Psaki de "Uzun süredir pozisyonumuz, Irak Federal hükümetinin uygun onayı olmaksızın yapılan ihracatları desteklemediğimiz yönünde" sözlerini kullanmıştı.
Irak Petrol Bakanlığı ise Türkiye üzerinden yapılan petrol satışının yasal olmadığını belirterek hukuki işlemlere başlayacağını duyurmuştu.