Hollanda Srebrenitsa soykırımında kısmen suçlu bulundu
Kurban yakınları tarafından Hollanda aleyhine açılan davada mahkeme, Hollanda'yı "kısmen sorumlu" buldu
LAHEY - Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentinde 1995 yılının Temmuz ayında işlenen soykırımda öldürülen 8 bin Boşnak erkeğin sorumluluğunu üstlenmesi için kurban yakınları tarafından Hollanda’da açılan davada mahkeme, Hollanda'yı kısmen suçlu buldu.
Srebrenitsa Anneleri Derneği'nin Hollanda aleyhine 2007 yılında açtığı davanın duruşması bugün Lahey Bölge Mehmekesi'nde yapıldı. Davanın karar duruşmasına Srebrenitsa'da yakınlarını kaybeden anneler ile çeşitli Boşnak derneklerinin temsilcileri katıldı.
Mahkeme kararında, Srebrenitsa'nın işgali sırasında BM bünyesinde görev yapan Hollandalı tabura sığınan 300 sivil Boşnak'ın Sırp askerlerine teslim edilmesinden dolayı Hollanda'yı suçlu buldu. Mahkeme kararında, "Hollandalı tabur, Sırplar'a teslim edilen 300 kişinin öldürüleceğin öngörmesi gerekirdi" ifadesine yer verdi.
Srebrenitsa kentinde 1995 yılının Temmuz ayında işlenen soykırımda öldürülen 8 bin Boşnak erkeğin sorumluluğunu üstlenmesi için kurban yakınları tarafından Hollanda’da açılan davada mahkeme,Hollanda'yı kısmen suçlu buldu.
Kararın ardından Srebrenitsalı kurban yakınlarının avukatı Semir Guzin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Lahey’deki mahkeme kurban yakınlarının taleplerini kısmen kabul ettiğini belirterek, "Hollanda’nın, Birleşmiş Milletler Barış Gücü bünyesinde görev yapan askerlerinin, Potoçari’deki karargahına sığınan ve daha sonra Sırplar'a teslim edildikten sonra katledilen yaklaşık 300 kişinin ölümünden sorumlu tuttuğunu" ifade etti.
Guzin, ‘’Mahkeme böylece soykırım kurbanlarını farklı kategorilere böldü. Talebimizi kısmen kabul ederekHollanda’yı sadece katledilen 300 kişiden sorumlu tuttu. Bu insanlar Hollandalı askerler tarafında 13 Temmuz'da Sırp askerlere teslim edilmişti. Potoçari’deki Hollandalı taburun etrafına gelen ve daha sonra katledilen binlerce insan için mahkeme maalesef Hollanda’yı sorumlu tutmadı’’ diye konuştu.
Bu karardan memnun olmadıklarını ifade eden Guzin, yasal çerçeve içerisinde kararı temyize götüreceklerini söyledi.
Bosna'daki savaş sırasında BM'nin koruması altında olan Srebrenitsa, 11 Temmuz'da 1995 yılında Sırp general Ratko Mladiç'in başında olduğu Sırp birliklerince işgal edildi. BM bünyesinde görev yapanHollandalı askerlere sığınan çok sayıda Boşnak Hollandalı askerler tarafından Sırplar'a teslim edilmişti. Sırplar'a teslim edilen Boşnaklar'ın önemli kısmı götürüldükleri ormanlık alanlarda ve depolarda katledilmişti. Srebrenitsa'da yaşananlar Avrupa Parlamentosu ve BM tarafından daha sonra soykırım olarak kabul edildi. Soykırımı gerçekleştiren Bosnalı Sırplar'ın eski komutanı Ratko Mladiç'in ise Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanması devam ediyor.
"Karar bizi tatmin etmedi"
Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, Lahey Bölge Mahkemesi'nin, Srebrenitsa soykırımında Hollanda'yı "kısmen suçlu" bulmasıyla ilgili, "Karar bizi tatmin etmedi, bu nedenle mücadelemizi sürdüreceğiz. Hollanda 300 kurbanın değil 8 bin kurbanın sorumluluğunu üstlenmelidir" dedi.
Srebrenitsa soykırımında çocuklarını, eşini ve yaklaşık 50 akrabasını kaybeden Munira Subaşiç, 2007 yılında açıtkları davanın duruşmasını izlemek için geldiği Lahey'de mahkemenin kararını AA muhabirine değerlendirdi. Subaşiç, Srebrenitsa kentinde 1995 yılının Temmuz ayında işlenen soykırımda öldürülen 8 bin Boşnak erkeğin sorumluluğunu üstlenmesi için kurban yakınları olarak 2007 yılındaHollanda aleyhine dava açtıklarını anımsattı.
Mahkemenin kararının kendilerini tatmin etmediğini ifade eden Subaşiç, ‘’Bu nedenle mücadelemizi sürdüreceğiz. Hollanda 300 değil 8 bin kurbanın sorumluluğunu üstlenmelidir'’ diye konuştu.
Subaşiç, bu mahkemeden sonuç alamamaları halinde davayı İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını vurgulayarak, "Hollanda soykırım kurbanı sadece 300 kişiden sorumlu tutuluyor. Diğerlerinden sorumlu tutulmuyor. Böyle bir şey olamaz'' dedi.
Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği önciliğinde kurban yakınlarını temsil eden dernekler, yaklaşık 300 sayfadan oluşan suç duyurusunu 2007 yılında Lahey'deki mahkemeye sunmuştu. Kurban yakınları, Srebrenitsa'da Sırplar tarafından birkaç gün içinde katledilen yaklaşık 8 bin Boşnak'ın ölümünden Hollanda'nın sorumlu tutulmasını talep etmişti. Srebrenitsalı kurban yakınları, BM'nin güvenli bölgesi ilan edilen Srebrenitsa'da görev yapan Hollandalı askerleri, sivilleri koruma yönünde gerekli adımları atmamakla suçlamıştı. Lahey Bölge Mehmekesi'nde bugün yapılan duruşmada, mahkeme, Srebrenitsa'nın işgali sırasında BM bünyesinde görev yapan Hollandalı tabura sığınan 300 sivil Boşnak'ın Sırp askerlerine teslim edilmesinden dolayı Hollanda'yı suçlu buldu.
Öte yandan, Srebrenitsa soykırımında hayatlarını kaybeden 3 Boşnak'ın yakınları tarafından açılan davada daHollanda mahkemesi, bu kişilerin yakınlarına tazminat verilmesi yönünde geçen yıl karar vermişti.
Bosna'daki savaş sırasında BM'nin koruması altında olan Srebrenitsa, 11 Temmuz'da 1995 yılında Sırp general Ratko Mladiç'in başında olduğu Sırp birliklerince işgal edildi. BM bünyesinde görev yapan Hollandalı askerlere sığınan çok sayıda Boşnak Hollandalı askerler tarafından Sırplar'a teslim edilmişti. Sırplar'a teslim edilen Boşnaklar'ın önemli kısmı götürüldükleri ormanlık alanlarda ve depolarda katledilmişti. Srebrenitsa'da yaşananlar Avrupa Parlamentosu ve BM tarafından daha sonra soykırım olarak kabul edildi. Soykırımı gerçekleştiren Bosnalı Sırplar'ın eski komutanı Ratko Mladiç'in ise Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanması devam ediyor.