Hollanda Parlamentosu'nda "soykırım" oylaması
Hollanda Parlamentosu 1915 olaylarının resmen "soykırım" olarak tanınmasını öngören önergeyi bugün oylayacak. Oylama, halihazırda gergin olan Türkiye-Hollanda ilişkilerinde tansiyonu daha da yükseltebilir.
Hollanda Parlamentosu 1915 olaylarının resmen "soykırım" olarak tanınmasını öngören önergeyi bugün oylayacak. Koalisyonun küçük ortağı Hristiyan Birlik (CU) partisi tarafından parlamentonun alt kanadına (Tweede Kamer) sunulan iki önerge, Hollanda Başbakanı Mart Rutte liderliğindeki koalisyon tarafından da destekleniyor.
Deutsche Welle'nin haberine göre, önergelerden ilki, parlamentonun "Ermeni soykırımından bahsederken hiçbir belirsizliğe yer bırakmamasını" teklif ediyor. Diğer önerge ise hükümetin "ilki önümüzdeki 24 Nisan olmak üzere, her yıl beş yılda bir Erivan'daki Ermeni soykırımını anma etkinliklerine temsilci göndermesini" talep ediyor.
İlişkiler uzun süredir gergin
Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkiler, Mart 2017'de Hollanda'da yapılan genel seçimler öncesinde bu ülkede 16 Nisan referandumu mitinglerine katılmak isteyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya izin verilmemesi nedeniyle bozulmuştu.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Şubat ayı başında yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmeleştirilmesi için yürütülen görüşmelerden sonuç alınamadığını ve Ankara büyükelçisini resmi olarak geri çektiğini duyurmuştu. Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi'nin Mart 2017'den beri Türkiye'de bulunmadığını hatırlatan bakanlık, Türkiye'den yeni bir büyükelçinin de kabul edilmeyeceğini bildirmişti.
Hollanda Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı