Hindistan 'yıldız ekonomi' olacak

Fed’in fitilini çektiği kaos ortamında gelişen ülkeler üzerindeki baskı artarken, ekonomik reformlara ağırlık veren Hindistan makro etkenlerin de yardımıyla tam gaz ilerliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - Küresel ekonomiyi sırtlayacak ekonomiler olarak nitelenen BRIC ülkelerinde tablo giderek bulanıklaşıyor. Ancak içlerinden biri, Fed’in teşvikleri sonlandırmaya başlayacağı sinyali vermesinden sonra gelişmekte olan ülkelerin içine sürüklenmeye başladığı kaosa meydan okuyor; o da Hindistan. Tüm büyük gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri alarm verirken, Hindistan küresel büyümenin yıldız ekonomisi olarak öne çıkıyor. BRIC ülkelerinden Çin ekonomisi yavaşlıyor, Brezilya yolsuzluk skandallarıyla boğuşuyor ve düşen emtia fiyatlarının baskısını hissediyor. Rusya düşen petrol fiyatları yüzünden önemli bir gelir kaybına uğradı ve Batı’nın yaptırımlarının da etkisiyle köşeye sıkıştı. Hindistan’da ise büyüme Çin’in hızına ulaştı, ülkenin borsası yükseliyor, parasındaki düşüş hızı yavaşladı. Çok uluslu şirketlerin de ülkedeki yatırımlarını artırmak için sıraya girdiği ifade ediliyor. 

2016’da Çin’den hızlı büyüyecek 

Hindistan ekonomisindeki büyüme, uzun süredir yavaş kalmıştı ama son aylarda ortalama yüzde 7’lerle büyüyen Çin’i yakaladı. Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre Hindistan 2016 yılında en hızlı büyüyen başlıca gelişen ekonomi olacak. IMF, Hindistan’ın bu yıl yüzde 6.3, gelecek yıl ise yüzde 6.5 büyümesini bekliyor. Çin ise tam tersi tahminlerde bulunuyor. Yani 2016’da Hindistan’da büyüme Çin’i geride bırakacak. 2014 yılında 2 trilyon dolarlık bir ekonomi haline gelen Hindistan’ın 2019’da3 trilyon dolar bariyerini aşması bekleniyor. Hindistan’ın yıldızlaşmasında global makro gelişmeler büyük rol oynuyor. Petrol fiyatlarındaki gerileme büyük bir enerji ithalatçısı olan Hindistan ekonomisine doping etkisi yapacak. 

Modi’nin etkisi büyük 

Hindistan ekonomisindeki canlanmanın arkasında, iş dünyası yanlısı politikaları benimseyen yeni Başbakan Narenra Modi’nin etkisi büyük. New York Times gazetesinde yer alan bir analize göre, sekiz aydır görevde olan Modi’den önce küçük fabrikalar denetlemeler için bir gün kapalı tutuluyordu ve bu da şirketlerin üretimlerini derinden etkiliyordu. Modi’den sonra bu denetimlerde değişime gidildi. Modi, yabancı yatırımcıları kaçıran katı kuralları da yumuşattı. Bu özellikle sigorta şirketleri, askeri ekipman üreticileri ve gayri menkul şirketlerinin ülkeye akın etmesine neden oldu. Modi önümüzdeki dönemde ülkenin vergi sisteminde de bir iyileştirmeye gitmeyi hedefl iyor. İş dünyasındaki olumlu algının artması, yerli yatırımcıları da harekete geçiriyor. Hindistan’ın tekstil endüstrisinin kalbi olarak gösterilen Tiruppur gibi şehirlerin artması bekleniyor.

Hindistan'da neler oluyor? 

• Başbakan Modi, kendi eyaleti Gujarat’ı önemli yatırım noktası haline getirdi. Bu reformların ulusal çapta yapılması ülkeye güveni artırdı. 
• Maliye Bakanı Arun Jaitley, bütçe açığını azaltmak, sübvansiyonları kısmak, altyapıya yatırım yapmak, yerel tasarrufları artırmak için bir plan açıkladı. 
• Devlet küçültüldü, kabine üyelerinin sayısı azaltıldı. 
• Ekonomik büyüme desteklendi, yatırımcı güveni arttı. 
• Tüketici güveni de arttı. Geçtiğimiz yılın eylül-ekim döneminde otomobil satışları yüzde 20 arttı. GSM abonesi sayısında da önceki yıla oranla yüzde 10 artış yaşandı. 
• Ülkenin parası rupi istikrar kazandı, düşüş hızı yavaşladı. 
• Sanayi üretimi giderek artıyor, enfl asyon düşüyor. 
• Cari açığın GSYH’ye oranı yüzde 1’e indi. Yakında cari fazla vermeye başlaması bekleniyor.

Hindistan'ın uzun vadeli avantajları

Demografik yapısı 
• 1.3 milyarlık nüfusun yarısı 25 yaşın altında. 2020’de dünyanın en genç nüfusuna sahip olacak. Ülkede 2020’de ortalama yaş 29 olacak. Çin’de ise 37. 

Orta sınıf hızlı büyüyor 
• 250 milyon kişilik orta sınıfı dünyadaki en büyük orta gelir düzeyini temsil ediyor. Gelecek yıllarda hızlı artış sürecek. 

Düşük penetrasyon 
• Son 25 yılda hızlı ekonomik büyümeye karşın mal ve hizmet penetrasyonu görece olarak düşük. Bu da önemli bir büyüme potansiyeline işaret ediyor. 

İşleyen demokrasi 
• Performansı beğenilmeyen hükümetlerin gitmesine izin veren demokratik yapısı yatırımcıya güven veriyor. Dünyanın en büyükleri arasında yer alan Hint ordusunun apolitik olması da yatırımcı açısından önemli. 

Kurumsallaşma 
• Dinamik KOBİ'ler ve denizaşırı pazarlarda hızlı büyüyen şirketler, güçlü finansal kurumlar iş dünyasını güçlendiriyor.

1-506.jpg2-023.png

3-326.jpg