Heykelle 'müstehcen' pozlar ülkeyi ayağa kaldırdı

İtalya'nın Floransa kentinde bir turistin, Roma'nın şarap tanrısı Bacchus heykeline tırmanarak 'müstehcen' pozlar vermesi tepkiye neden oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

'Welcome to Florence' adlı sosyal medya hesabından paylaşılan bir fotoğrafta turistin heykeli öptüğü, diğer fotoğraflarda ise cinsel pozlar verdiği görülüyor.

Heykel, 16. yüzyılda Giambologna tarafından yapılan ve Bargello Müzesi yakınlarında bir galeride tutulan orijinal Bacchus heykelinin bir replikası.

Hızla yayılan fotoğraflar sosyal medyada infial yaratırken, bazı kullanıcılar turist kadının tutuklanmasını bile talep etti.

Bir kullanıcı ise, "Bu, Floransa'nın yıllar içerisinde Disneyland'a çevrilmeye çalışılmasının sonucu" yorumunu yaptı.

'Singapur yöntemi benimsenmeli'

İtalya'nın kültürel mirasını tanıtan Confcultura adlı vakfın başkanı Patrizia Asproni, İtalyan medyasına yaptığı açıklamada, "kabalık ve barbarlık gösterisinin" sürekli tekrarlandığını, bunun nedeninin ise "herkesin istediğini yapmayı kendisine hak görmesi ve bunun cezasız kalması" olduğunu dile getirdi.

BBC Türkçe'nin haberine göre; Asproni, bu gibi davranışlarla ilgili olarak "Singapur modelinin", yani "sıkı denetim, yüksek para cezaları ve sıfır toleransın" benimsenmesi gerektiğini savundu.

Floransa şehrinin arkeoloji ve güzel sanatlar yetkilisi Antonella Rinaldi, "Turistlere kapımız açık ancak herkes ister orijinali ister replikası olsun buradaki sanat eserlerine saygı göstermeli" dedi.

Floransa dünyanın önde gelen turist adreslerinden birisi.

2023'te yalnızca Haziran-Eylül ayları arasında yaklaşık 1,5 milyon kişi şehri ziyaret etti. Şehrin nüfusu ise 382 bin civarında.

Şehir sakinleri turist akınından şikayetçi. Özellikle yaz aylarında Floransa'nın geniş caddelerinde turistlerin izdiham yaratmasına karşı adım atılmasını isteyen çok sayıda kişi var.

'Aşırı turizm' tehlikesi

"Aşırı turizm" dünyada bazı kentlerin önemli gündemlerinden birisi haline geldi. Şehir yönetimleri ise turistlere kapıyı kapatmadan uygun çözümlerin nasıl geliştirilebileceğini bulmaya çalışıyor.

Geçen ay Barcelona şehrinde belediye başkanlığı, turistlerin kısa dönemli ev kiralamalarının beş yıl içerisinde yasaklanması planını açıkladı.

İtalya’nın Venedik kenti, aşırı turizmle mücadele amacıyla günübirlik girişleri ücrete bağladı. Dünyada bir ilk olan uygulama 25 Nisan'da başladı. İlk gün 15 bin 700 kişi 5'er Euro ücret ödeyerek kente girebildi.

Gelecek Haziran ayından itibaren de 25 kişinin üzerindeki turist gruplarının kente girişinin yasaklanması planlanıyor.

Nisan ayında İspanya’nın Kanarya Adaları’nda düzenlenen bir protestoda turistlere karşı taşınan bir pankartta, “Topraklarıma saygı duyun” yazıyordu.

Yaz ayları yaklaştıkça Barcelona, Malaga ve Atina gibi Avrupa’da turistlerin gözdesi olan diğer şehirlerde de benzer protestolar düzenlendi.

Bu protestolarda genelde turistlerden kültürlerine saygı duymaları, doğayı korumaları, sahilde içki şişelerini bırakmamaları gibi taleplerde bulunuluyor.