Harcamalar GSYH'nin yüzde 9,5'ine ulaşacak
Rapora göre, OECD ülkelerinde emeklilere yönelik harcamalar, 2015'de GSYH'nin yüzde 9,5'ine ulaşacak
PARİS - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), üye ülkelerde 2015 yılında emeklilere yönelik harcamaların gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 9,5'ine ulaşacağı tahmininde bulundu.
OECD üye ülkelerle ilgili Emeklilik Sistemleri Görünüm Raporu'nu yayımladı.
Raporda, emekli harcamalarının GSYH'ye oranı 2015 yılında yaklaşık yüzde 15'e çıkacak olan İtalya, bu alanda ilk sırada bulunuyor. OECD verilerine göre bu ülkeyi yaklaşık yüzde 14 ile Fransa, yaklaşık 13 ile Yunanistan izleyecek. Raporun bu kısmında Türkiye ile ilgili veriler yer almadı.
Raporda, ortalama yaşam süresini giderek artmasıyla birlikte emeklilere yönelik harcamaların 35 yıl içinde artacağı belirtildi.
Mali krizin derinleşmesi ve bütçe açıklarının artmasıyla birlikte üye ülkelerde emekli gelirlerine yönelik vergi ve sosyal katkı payı artırımına gidildiği kaydedilen raporda, ülkeler bazında oldukça farklı uygulamalar ve politikalar izlendiğine işaret edildi.
2050 tahminleri
Raporda, emeklilere yönelik harcamaların üye ülkelerde 2050 yılında GSYH'nin yüzde 11,7'sine ulaşacağı tahmininde bulunuldu.
Ülkeler bazında 2050 yılı için yapılan tahminlere yer verilen raporda, ABD'de emeklilere yapılacak harcamaların, GSYH'nin yaklaşık yüzde 5'ine ulaşacağı tahmininde bulunuldu. Raporda, Avustralya'nın emekli harcamalarının GSYH'ye oranının yüzde 5'i geçeceği, Kore'de ise bu oranın yaklaşık yüzde 6 olacağı öngörüsüne yer verildi.
Raporda 2050 yılında Lüksemburg'un GSYH'nin yüzde 18'inin emekli harcamalarına gideceği, bu ülkeyi yaklaşık yüzde 17,5 ile Slovenya'nın izleyeceği öngörülüyor.
OECD Emeklilik Sistemleri Görünüm Raporunda emeklilik sistemlerinin karşı karşıya bulundukları sorunlara nasıl tepki verdikleri inceleniyor. Nüfusun yaşlanması ve belirleyici özellikleri düşük getiriler, düşük büyüme ve düşük faiz oranları olan zor ekonomik koşulların emeklilik sistemleri açısından ciddi sorunlar yarattığına işaret edilen raporda, bu durumun, gerek kaynaktan kesilerek finanse edilen kamu emeklilik sistemlerini gerekse fonlanan emeklilik sistemlerini olumsuz etkilediği belirtildi.
Raporda, OECD ülkelerinde özellikle ortalama insan ömrünün artmasına bağlı olarak emeklilik yaşının yükseltilmesi yoluyla daha çok ve daha uzun süre katkıda bulunulması yoluna gidildiği kaydedildi.