Gündem İsrail'in saldırısı, İran ve terörle mücadele

Başbakan Erdoğan ile Obama arasında 1 saat 15 dakika süren görüşmede ABD Başkanı, İsrail-Türkiye ilişkilerinde son dönemdeki havanın, ABD'yi rahatsız ettiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TORONTO - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında gerçekleşen görüşmede, PKK ile mücadele konusunda üçlü mekanizmanın yararı üzerinde duruldu ve bundan sonra da sürdürülmesi gerektiği vurgulandı. Toplantıda, İran, İran'ın nükleer programı, Gazze yardım filosuna İsrail'in yaptığı saldırı ve ardından gelişen olaylar ele alındı. Görüşmede, İsrail-Türkiye ilişkilerinde son dönemdeki havanın, ABD'yi rahatsız ettiği ve bunun düzelmesi için elinden geleni yaptığı ve yapmaya devam edeceği ifade edildi.

1 saat 15 dakika süren görüşmede iki müttefik ülke arasında son dönemde gündemde olan bütün konuların gayet açık ve net bir şekilde masaya yatırıldığı öğrenildi. Başbakan Erdoğan, G-20 zirvesi için geldiği Kanada'nın Toronto kentinde, ABD Başkanı Obama ile Intercontinental Hotel'de bir araya geldi. Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve Türkiye'nin Washington büyükelçisi Namık Tan katıldı.

 

Başbakan Erdoğan, ABD'nin İsrail'in yardım gemilerine saldırısı sonrasında alıkonulan Türk vatandaşlarının Türkiye'ye getirilmesi konusundaki katkılarından dolayı teşekkür etti. Görüşmede, ABD'nin, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerine verdiği önemi vurguladığı kaydedildi. ABD iki müttefik ülke arasındaki sorunun çözümüne katkıda bulunma konusuna da önem verdiği ve katkıda bulunmaya devam edeceğini ifade edildi.

İsrail-Türkiye ilişkilerinde son dönemdeki havanın, ABD'yi iki müttefiki arasındaki böyle bir durumdan dolayı rahatsız ettiği, bunun düzelmesi için elinden geleni yaptığı ve yapmaya devam edeceği vurgulandı. Uluslararası soruşturma konusunda Türkiye'nin, İsrail'in özür dilemesi, tazminat ödemesi ve Gazze'deki ablukanın kaldırılması yönündeki taleplerini bu görüşmede de yinelediği öğrenildi. Türkiye'nin İsrail saldırısıyla ilgili herhangi bir dosya sunmadığı belirtildi.

PKK ile mücadele

Görüşmede ayrıca, NATO çerçevesindeki müşterek güvenlik, Afganistan meselesi, bölücü terör örgütü PKK ve ona karşı işbirliği konusu ele alındı. Irak, Türkiye ve ABD arasında bölücü terör örgütü PKK ve terörle mücadele konusundaki üçlü mekanizmanın devamının gerekliliğine vurgu yapıldı.

PKK ile mücadele konusunda 3'lü mekanizmanın yararı üzerinde duruldu ve bundan sonra da sürdürülmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca ABD de bu konuda daha önceki katkılarını sürdürdüğünü ve sürdüreceğini ifade ederken, Türkiye de bu konudaki beklentilerini vurguladı.

İran'ın nükleer faaliyetleri

Görüşmede İran'ın nükleer faaliyetleri, bu nükleer faaliyetlerin Amerika tarafından nasıl değerlendirildiği, Türkiye'nin nasıl değerlendirdiği, BM'de alınan yaptırımla ilgili kararlar, Türkiye'nin bu konudaki pozisyonlarının gerekçeleri ile ABD'nin de bu konuya nasıl baktığını ayrıntılı bir şekilde karşılıklı istişare edildi

Görüşmeler sırasında model ortaklıktan bahsedildiği de ifade edildi.

Ele alınan bütün konularda her iki taraf da ne düşündüklerini birbirlerinden ne beklediklerini, gayet açık bir biçimde ifade etti. Ayrıntılı olarak her iki tarafın da her konuda pozisyonlarını, düşüncelerini masaya yatırdığı, net bir şekilde görüşlerini ifade ettiği vurgulandı.

Beyaz Saray açıklama yaptı

Görüşmenin ardından Beyaz Saray da, Erdoğan-Obama buluşması ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, Erdoğan ve Obama'nın, G-20 çerçevesinde düzenlenen yemekten önce bir araya geldiği belirtildi.

İki liderin, müttefik olarak, geniş kapsamlı ve samimi bir görüşme yaptıkları ifade edilen açıklamada, görüşmede, terör örgütü PKK ve terörizm, Afganistan, İsrail'in Gazze'ye giden gemilere saldırması, Orta Doğu barışı ve İran'ın nükleer programının ele alındığı bildirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir