GSK, Çin'den özür diledi
Dünyanın en büyük ilaç firmalarından biri olan GlaxoSmithKline, yolsuzluk ve rüşvet davasına ilişkin mahkeme kararı nedeniyle Çin'den özür diledi
PEKİN - Dünyanın en büyük ilaç firmalarından biri olan GlaxoSmithKline (GSK), yolsuzluk ve rüşvet davasına ilişkin mahkeme kararı nedeniyle Çin'den özür diledi.
Şinhua ajansının haberine göre, kararın ardından şirket, Çin'deki internet sitesinden adli makamların soruşturma delillerini, olayla ilgili gerçekleri ve mahkeme kararını kabul ettiklerini belirterek bir özür yazısı yayımladı.
GSK'nın açıklamasında hastalar, doktorlar, Çin hükümeti ve halka verilen zarar nedeniyle derin üzüntü duyulduğu belirtildi. Ayrıca olayın GSK çalışanlarından beklenen "değer ve standartlara" tamamen aykırı olduğu kaydedildi.
Diğer yandan şirketin fiyat esnekliği ve üretimlerini daha da büyüterek yeni ilaçlar geliştirmeye devam edeceği ifade edildi.
Çin basınında resmi makamlara dayandırılarak verilen haberlerde, Çin'deki İngiliz Büyükelçiliği'nin soruşturma süresince bilgilendirildiği kaydedildi. Mark Reilly'nin 2009'da şirketin başındayken, ürün satışlarını yükseltmek için Çin yasalarını ihlal ettiği ve hastanelerin personeline rüşvet verilmesine izin verdiği ifade edildi.
Şirketin bilgi teknolojileri, finans ve insan kaynakları departmanlarının bu sisteme teşvik edildiği ve hukuk işleri departmanı tarafından da bu olayların örtbas edildiği belirtildi. Ayrıca GSK'nın Çin'deki yıllık cirosunun 2009'da 3,9 milyar Yüen'den, 2012'de 6,98 milyar Yüen'e yükseldiği kaydedildi.
Hunan eyaleti Çangşa Orta Halk Mahkemesi'nde dün yapılan kapalı GSK duruşmasında, firma 3 milyar Yüen (490 milyon dolar) cezaya çarptırılmıştı.
Mahkeme, İngiliz vatandaşı Reilly başta olmak üzere şirketin insan kaynakları direktörü Cang Guovey, eski müdür yardımcısı ve operasyon müdürü Liang Hong, eski hukuk işleri müdürü Cao Hongyan, eski iş geliştirme müdürü Huang Hong'a rüşvet almak ve vermek suçundan 2 ila 4 yıl arasında hapis cezası verdi. Reilly'nin ayrıca Çin'den sınır dışı edileceği kaydedildi.
Söz konusu para cezasının ise şu ana kadar Çin mahkemelerinin verdiği en büyük para cezası olduğu ifade ediliyor.