Google ve Apple dijital savaşlarında yeni cephe akıllı otomobil elektroniği
Üstünlük savaşı bir dizi dijital iş kolunda şiddetle devam eden Apple ve Google şimdi de otomotiv cephesinde çarpışıyor.
Hilal SARI
Teknoloji devleri Google ve Apple'ın dijital üstünlük savaşının yeni cephesi otomobil endüstrisi oldu. Önümüzdeki günlerde Alman otomobil üreticisi Audi, Google ile birlikte Las Vegas'ta gerçekleşecek tüketici elektroniği fuarı Consumer Electronics Show'da Google'ın Android yazılımını temel alan otomobil içi eğlence ve enformasyon sistemi üzerinde çalışacaklarını açıklayacak. Alman otomotiv devi Audi, Wall Street Journal'da (WSJ) yer alan habere göre diğer çip üreticisi Nvidia'nın da içlerinde bulunduğu otomotiv ve teknoloji şirketleri ile Android'i geleceğin araçları için çok önemli bir teknoloji olarak tanıtıyor. Sistem sürücülere ve yolculara Android yazılımlı telefon ve tabletlerindeki müziklere ulaşabilmelerine, navigasyon, uygulama ve hizmetlere araç içinden ulaşabilme imkanı sağlıyor.
Apple ise Google'ın bu hamlesini "iOS in the Car" ürününe bir karşı atak olarak değerlendiriyor. "iOS in the Car" geçtiğimiz Haziran ayında şirketin yıllık Dünya Yazılım Geliştiricileri Konferansı'nda lansmanını yaptığı iPhone ve iOS yazılımıyla çalışan telefonların araca entegre olabilmesi için geliştirdiği yazılımın adı. Apple bu yazılımla BMW, Mercedes-Benz, Ferrari, Chevrolet, General Motors, Honda, Infiniti, Volvo, Kia gibi otomotiv devleriyle işbirliğine gitmiş ve bu markalar Appleinsider adlı şirket gelişmelerinin yayınlandığı blogdaki habere göre 2014 modellerinde iOS in the Car desteği olacağını duyurmuştu.
[PAGE]
Akıllı araçlar en gelişmiş mobil cihaz oluyor
Apple ve Google'ın şiddetli savaşı akıllı telefonlardan tablet bilgisayarlara, mobil uygulamalardan web tarayıcılarına varan bir dizi dijital iş kolunda devam ediyordu. Her yıl satılan 80 milyon yeni otomobil ve kamyonet ise internet tabanlı yazılım ve hizmetlere çok yeni ve kayda değer bir fırsat sunuyor. Teknoloji araştırmaları firması Gartner Inc.'te görev yapan, gelişmiş otomobil içi elektronik sistemlerde uzmanlaşmış analist Thilo Koslowski "Otomobillerin kendisi en gelişmiş mobil cihaz haline geliyor" diyor. Koslowski Apple ve Google'ın bunu gördüğünü ve teknolojilerini araç içlerine taşıyabilmek için müttefik olabilecekleri üreticileri düzenlemeye çalıştıklarını ifade ediyor.
Tüketici elektroniğinin yıllık etkinliği Consumer Electronics Show (CES) özellikle son yıllarda gelişmiş otomobil elektroniğin en önemli vitrinlerinden biri haline geldi. Google'ın öncülüğünü yaptığı sürücüsüz araç kullanabilme teknolojisinin de bu gelişmede çok önemli rolü olduğu belirtiliyor. Ayrıca Audi'nin internet devi ile girişeceği ortaklığı sonucunda, araçların yolculuk sırasında belirli durumlarda kısa süreler için kendi kendilerine sürebilmelerine olanak tanıyacak teknolojilerin beklentiler arasında. Audi bir yıl önce CES'te direksiyonunda bir sürücü olmadan park alanında kendi kendine sürüş gerçekleştirebilen ve park edebilen araç teknolojisini sergilemişti. Ford'un da bu hafta gerçekleşecek CES'te sürücüsüz araç sergileyeceği beklentiler arasında. Alman otomobil üreticisi BMW de basın mensuplarını benzer bir teknolojinin gösterimi için davet etmişti.
[PAGE]
Otomobillere kablosuz internet bağlantısı geliyor
Bu ayın başlarında elektronik içerikli EE Times'ın makalelerine konu olan gelişmeler otomobil üreticileri yeni modellerine daha fazla bilgisayar çipi ekledikçe gerçekleşmeye devam ediyor. General Motors ve Audi'nin araçlarını dördüncü nesil cep telefonu çipleriyle donatması ve internete bağlanmak için sürücünün herhangi bir akıllı telefona ihtiyaç duymaması bu gelişmelerden biri. Dahası General Motors teknolojiden sorumlu başkanı Phil Abram, WSJ haberine göre 2015 modellerinin kablosuz geniş bant internet bağlantısı sağlayabileceğini ifade etti.
Otomobil üreticileri İngiliz akıllı telefon çipleri üreten ARM Holdings'in teknolojisine dayalı kuvvetli işlemcileri de araçlarına ekliyorlar. Fakat bu gibi işlemcilerin yazılımlara ihtiyacı oluyor ve Google'ın ücretsiz yazılımı Android bu ihtiyaç için parlayan bir seçenek olarak görülüyor. Araçlarda kullanılan çiplerin en büyük üreticilerinden Freescale Semiconductor Küresel İş Geliştirme Direktörü Raajev Kumar "Android'in araç içi sistemlerde kullanılmasında Asya'dan dünyaya yayılan bir artış görmeye başlıyoruz" dedi.
Teknoloji sağlayıcıları otomotiv sektörüne yaklaşırken, sürücünün ellerini direksiyondan çekmeden ve gözlerini yoldan ayırmadan kullanılabilecek sistemler sunmaya mecburlar. Şimdiden birçok otomotiv devi ile anlaşma yapmış olan Apple'ın ise bu alanda anahtar bir teknolojisi mevcut. Silikon Vadisi'nin iletişimin şeklini değiştiren devlerinden Apple'ın ses tanımlamalı Siri teknolojisi cep telefonuna gelen kısa mesajları sese çevirip okuyabiliyor ve sürücüye direksiyonu bırakmadan sesle yanıt verme hatta iletmek istediği mesajı Siri'ye dikte ettirme imkanı sağlıyor.
[PAGE]
Araç elektroniği güvenli sürüş deneyimi sağlıyor
Japon otomobil devi Honda artık yeni modellerinde direksiyonun üzerinde bulunan bir düğme ile sürücünün Siri ile konuşmasını ve Siri'nin kablosuz audio sistemini kullanmasına olanak sağlayan teknolojiyi piyasaya sürüyor. Siri ile yeni gelen mailler ve mesajlar okunabiliyor, hava durumu kontrol edilebiliyor ya da iPhone takvimine iş görüşmeleri ve toplantılar eklenebiliyor. Daha da güzeli tüm bunlar direksiyondan iki el dahi kaldırılmadan sadece bir tuş ve sesle yapılabiliyor.
Apple geçtiğimiz haziran ayında açıkladığı yenilikçi girişimi "iOS in the Car" ile iPhone'ları araçların harita ve trafik bilgisi gibi verileri aldığı gösterge panellerini yöneten beyin konumuna getirmeyi umuyor. Şirketin sözcülerinden haber için herhangi bir yorum yapılmamış olsa da, Apple 2014 yılında bir düzine otomobil markasının iOS in the Car teknolojisini hayata geçireceğini söylemişti. Konunun uzmanları ise Google'ın Apple araç teknolojisinin aksine, Android yazılımının ve ilgili uygulamalarının otomobillerin kendi ürettiği donanım içerisinde çalışıyor olmasını hedeflediğini ifade ediyor. Google 2006'dan beri araç içi harita teknolojisini, Audi, Japon Toyota ve elektrikli Tesla belli bir otomobil üreticisi yelpazesine sağlamakta olduğu belirtildi.
Audi'nin ürün stratejisi başkanı Filip Brabec, otomobil üreticisinin bu hafta gerçekleşecek CES duyuruları hakkında yorum yapmaktan çekindi. Fakat gelecekte araçların tüketicilerin sürüş halindeyken uygulama ve fonksiyonları kullanmasına olanak sağlayan bilgisayarla çalışan sistemlere ihtiyaç duyacağını söyledi. "Otomobiller daha kompleks hale geliyor ve işlem gücünün artmasıyla araç içine böyle sistemler koymak zorundasınız" diyor.
[PAGE]
Beygir gücü yerine online güç gerekiyor
Araç içi elektroniğe ilginin bu kadar artması otomobil üreticileri için rekabet koşullarını zorlaştırıcı bir görevin altını çiziyor. Daha önce otomobil satın alımlarında beygirgücü, yakıt tasarrufu gibi kıstaslar satın alma kararını etkilerlen şimdi internet ve mobil teknolojilerle büyümüş tüketiciler yolculuk sırasında da "online" kalmak istiyor. Honda'nın Amerika ayağında iş geliştirme müdürü olarak görev yapan Charles Koch "Artık tüketici satış temsilcisine geldiğinde ilk sorduğu şey gösterge panelini işaret ederek neler yapabildiğini sormak" diye konuştu.
Ford ABD'deki satışlarının artmasını 2007'de sunmaya başladığı Microsoft işbirliği ile geliştirilen ses kumandalı Sync sistemine bağlıyor. Bazen de kompleks elektronik sistemler üreticileri hem avantajlı hem de dezavantajlı konuma getirebiliyor. Sync'i takiben piyasaya sürülen MyFord adlı sistem bazı kullanıcılara çok karmaşık gelmiş ve şirketin bazı otomobil kalite araştırmalarındaki puanını düşürmüştü.
Öte yandan akıllı araçlara doğru ilerleme çabası Intel ve Qualcomm gibi dev çip üreticilerinin otomotiv endüstrisindeki uzmanlıklarını ve güçlerini artırmaya zorladı. Rakip üreticilerden Nivada ise şu anda işlemcilerle donatılmış 4.5 milyon aracın yollarda olduğunu ve buna dört beş yıl içinde 25 milyon aracın daha kendi teknolojilerini kullanarak bu rakamın artacağını söylüyor.
[PAGE]
Google 2013'te medyada en çok bahsedilen şirket olarak Apple'ı tahtından indirdi
Google iyi bir yıl geçirdi. Şirketin hisseleri tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Android küresel pazarda tüm mobil platform pastasının yüzde 80'lik payını elinde tutuyor. Arama motoru savaşlarında ise Yahoo ve Microsoft'un geliştirdiği Bing'e rağmen Google'ın payı halen yüzde 70'lere yakın seviyelerde. Şimdi Google bu başarılarının yanına bir yenisini daha ekledi. Apple'ı geçerek 2013'ün dünya medyasında en çok bahsedilen şirketi oldu. Dow Jones'un yayınlamış olduğu verilere göre Google dünya medyasında toplam 123 bin 769 kez bahsedilirken, Apple 120 bin 451 kez medyada yer aldı. 2012'de 165 bin kez medyada adı geçen Apple yüzde 27'lik bir düşüş yaşadı.