Google turizmde de meydan okumaya hazırlanıyor
İnternet devi Google ABD'li seyahat rehberi Frommer's'ı satın aldı. Uzmanlara göre Google'ın bu alana girmesi, sektör oyuncuları arasındaki ekonomik dengeyi bozabilir.
Didem ERYAR ÜNLÜ
Google ABD'li seyahat rehberi Frommer's'ı satın alarak turizm sektörüne girdi. John Wiley&Sons tarafından satışa çıkartılan Frommer's'ı yaklaşık 25 milyon dolara satın alan Google'ın hedefi hızla büyüyen online turizm sektöründe önemli bir rol almak. ABD'de online turizm satışları son bir yıl içinde yüzde 40 artış gösterdi. Ayrıca bir web sitesi de bulunan Frommer's, turistlere erken rezervasyon, yol seçeneği, alışveriş için mağaza veya restoran seçenekleri gibi hizmetler sunuyor.
Google site ziyaretçilerini Google Map'a da yönlendirerek, turizm sayfasında yer alacak reklam fiyatlarını artırmayı hedefliyor.
Google'ın turizm sektörü kaynaklı yıllık reklam geliri 2-3 milyar dolar arasında değişiyor. Şirketin 2011 yılı toplam reklam geliri ise 37.9 milyar dolar oldu.
Google tarafından satın alınan Frommer's, yine geçen sene 151 milyon dolara satın alınan gastronomi sitesi Zagat ile birleştirilecek.
Google'ın pazarlama ve müşterinin ihtiyacını tanıma gücünün sektördeki dengeleri yerinden oynatacağını ifade eden sektör uzmanları, Google'ın bu kararını son derece mantıklı bir adım olarak değerlendiriyorlar. Bunun başlıca nedeni internetin turizm ekonomisindeki artan rolü.
Google'ın stratejisi henüz netlik kazanmış değil. Fakat grubun seyahat sitesinden rezervasyon platformuna kadar geniş bir yelpazede hizmet sunabilecek altyapısı mevcut. Google bundan iki sene önce, TripAdvisor, Kayak gibi büyük şirketlere uçak bileti rezervasyonu teknolojisi sunan ITA Sofware'i 700 milyon dolara satın aldı. Google, o tarihten bu yana kendi rezervasyon sitesine sahip.
Frommer's ve Zagat'ın satın alınması ise Google'ın TripAdvisor ve Yelp gibi sitelerle rekabete girmesine yol açacak. Nitekim Google'ın satın alma kararının ardından Yelp New York borsasında yüzde 15 değer kaybı yaşadı. Le Figaro'ya göre TripAdvisor'dan yapılan açıklama ise şöyle oldu: "Google, bir turizm rehberini satın almış olabilir, fakat milyonlarca turistin oluşturduğu bir topluluğu satın alamaz. TripAdvisor'da her dakika 50'nin üzerinde kullanıcı görüşü yer alıyor."
Google henüz Booking veya Expedia gibi online rezervasyon siteleri ile rekabet etmeye başlamadı. Ama uzmanlara göre bu durum bir kaç ay içinde değişebilir. Otel veya uçak bileti rezervasyonlarında Google'ın mevcut sektör oyuncularını zorda bırakacağı ifade ediliyor. ABD devinin tek yapması gereken ekonomik modelini belirlemek.
Google'ın 7 vazgeçilmezi
[PAGE]Google'ın 7 vazgeçilmezi
1. Herkesin mutlu olduğu bir "ekosistem" kurmak: Yaratıcılığa, yeni fikirlerin gelişmine izin vermek. Çalışanlara, istedikleri gibi çalışabilecekleri bir çalışma ortamı sunmak.
2. Düşmanlarınızı ve dostlarınızı sürekli olarak dürt: Yeni ürün, yeni hizmet sunmaktan; yeni alanlara, yeni sektörlere girmekten vazgeçme.
3. Şüpheli durumlarda, verileri kontrol etmek: Küresel tedarik zinciri yönetimi Wall-Mart; tasarım Apple için ne anlama geliyorsa, veri bazlı karar vermek de Google için aynı anlama geliyor.
4. Yaratıcılık moduna girdiysen, mantığı boşver: "Şirket mühendislerle dolu olunca, tüm sorunlar mühendislik sorununa dönüşüyor" diyen Google'ın eski baş tasarımcısı Douglas Bowman, "Her sorunu basit bir mantık sorununa dönüştürmek. Her türlü göreceliği ortadan kaldırmak ve sadece verilere bakmak şirketi felç edebilir" diyor.
5. Sosyal ağların rolü abartılıyor: Larry Page'in Facebook hesabı yok; ya da Twitter'da twitlemiyor. Page'in sosyal ağda olmaması, Google'ın sosyal ağlardan vazgeçtiği anlamına da gelmiyor. Tam tersi. Google'ın başarısı, web'in nasıl çalıştığını ve zaman içinde nasıl sosyalleştiğini anlamaya dayanıyor.
6. Laf kalabalı yapma: Şirketin reklama ve markanın pazarlanmasına karşı olması şirket kültürü ile ilgili bir yaklaşım. Google dünyanın en büyük arama motoru, çünkü iyi bir ürünü var. Hepsi bu.
7. Hiç bir hedef çok büyük değildir: Page her zaman büyük düşünceler peşinde; çünkü O'na göre sadece Google büyük bahislere girecek kaynaklara sahip.
Google Plus rakiplerinden çok daha hızlı büyüyecek
[PAGE]
Google Plus rakiplerinden çok daha hızlı büyüyecek
Google CEO'su Larry Page geçtiğimiz günlerde Bloomberg Businessweek dergisinde yer alan söyleşisinde yeni ürünlerden, Motorola Mobility'nin satın alınmasına, Android'den gelecek senaryolarına kadar farklı konularda görüşlerini diler getiriyor:
Google'ın son yıllarda Android, Chrome veya YouTube gibi alanlara odaklandığını ifade eden Page, her ne kadar bunlar şu an için Google'ın odak noktalarını oluştursalar da, şirketin yönünün her an değişebileceğini ifade ediyor. Android tapbetlerin kullanıcılarına büyük bir deneyim sunduğunu ifade eden Page, gelecekte büyük değişimler yaşanacağını da belirtiyor.
Page, şirketin Google Plus gibi yeni ürünler sunmaya her zaman devam edeceğini söylerken, Google'ın sosyal ağı Google Plus'ın büyüme hızının kendi beklentilerinin çok üzerinde gerçekleştiğini kaydediyor. Page'e göre, Google Plus, benzer hizmetlerden çok daha hızlı büyümeye devam edecek.
Diğer şirketler kendilerini devlet gibi koruyor
Diğer şirketler kendilerini devlet gibi koruyor
Larry Page'in şikayet ettiği konulardan birisi, diğer şirketlerin kendilerini bir devlet gibi çok fazla korumaları ve yeterince ilişki içinde olmamaları. Page'e göre, Facebook Gmail adreslerini kendi sitesine taşıyabilir. Page, "Bir gün tüm Gmail adreslerinizi Facebook'a taşıyabilirsiniz. Fakat bir başka gün bu adresleri dışarı taşımak istediğinizde, buna izin vermeyebilirler" diyor.
Başkasının patentine ihtiyacımız yok
[PAGE]
Başkasının patentine ihtiyacımız yok
Page'in "Google hala bir arama motoru mu?" sorusuna verdiği cevap ise, şirketin ruhunun hala aynı kaldığı yönünde. Sonuçta Google'ın amacı insanların bilgiye ulaşımını kolaylaştırarak, hayatlarının daha iyi olmasını sağlamak.
Peki Google'ın Motorola'ya yönelik gelecek planları neler? Page Motorola'nın Google'a çok önemli fırsatlar sağlayacağını ifade ediyor. Her ne kadar çok sayıda insan Google'ın Motorola'yı satın almasını, şirketin çok sayıdaki patentine bağlasa da, Page bunu kabul etmiyor ve zaten Google'ın çok sayıda patenti olduğunu ifade ediyor.
Page bu konuda şu yorumu yapıyor: "Google'ın diğerlerinin fikri haklarına ihjtiyacı yok. Biz zaten başarılıyız. Şirketlerin patent davalarına girmelerinin iki nedeni var: Ya yaşam döngülerinin sonuna geldiler, ya da doğal şartlarda rekabet etme yeteneğine sahip değiller."
Çocuklar istediklerini yapabilmeliler
[PAGE]
Çocuklar istediklerini yapabilmeliler
"Gerçekten akıllı olan insanları işe alalım ve ne istiyorlarsa onu yapmalarını sağlayalım" yorumunu yapan Page'in felsefesi şu: "Gerekli olan minimum disiplin sağlandıktan sonra, çocuklar istediklerini yapabilmeliler."
Google bu felsefe sayesinde geçtiğimiz yıl Fortune tarafından "Çalışılacak En İyi Şirket" seçildi. Peki CEO Larry Page ile çalışmak nasıl bir şey. Bunu kendisinden dinleyelim:
* "Her yıl yaklaşık 2 milyon kişi Google'da çalışmak için başvuruda bulunuyor. Önemli bir kültürünüz varsa ve büyük fırsatlar sunuyorsanız, gerçekten iyi insanları çekiyorsunuz."
* "Eğer hedef dünyayı değiştirmekse, önemli işler yapmanız gerekir. Google'da biz bunu sağlıyoruz. Dünyayı değiştirmek, insanların yaşamlarını iyileştirmek için heyecan duyuyoruz ve bunu haklı nedenler üzerine kuruyoruz. Bu yaklaşım, Google'ı çalışmak için harika bir yere dönüştürüyor."
* "Şirketin bir aile olması çok önemli. Çalışanlar, kendilerini şirketin bir parçası hissetmeliler. Şirket, onların ailesi olmalı. Eğer insanlara bu şekilde yaklaşırsanız, daha iyi bir verimlilik alırsınız. Hangi saatlerde çalıştıklarını izlemek yerine, sonuçla ilgilenmeniz gerekir. Çalışanlarımızla ilişkilerimizde yaratıcı olmaya ve onlar için yapabileceklerimizin en iyisini tasarlamaya devam etmeliyiz.
* "Dünya genelinde çok fazla insan bizim hizmetlerimizden yararlanıyor; fakat Google'da çalışanların sayısı o kadar fazla değil. Çalışan sayısı açısından orta boylu bir şirket sayılırız. Onbinlerce çalışanımız var. Dünya genelinde milyarlarca insana hizmet verdiğimizi düşününce, daha fazla çalışana sahip olmamız gerektiğini düşünüyorum."
Rakamlarla Google (2011)
Rakamlarla Google (2011)
Borsa kapitalizasyonu 220 milyar dolar
Ciro 37.9 milyar dolar
Net kar 9.74 milyar dolar
Dünya genelinde online seyahat rezervasyonları hızla artıyor
Dünya genelinde online seyahat rezervasyonları hızla artıyor
Yıllar 2009 2010 2011 2012 (milyar dolar)
Seyahat rezervasyonları 804 861 910 964
Online rezervasyon oranı 227 256 284 313