”Girişimcilik Zirvesi 2011'de Türkiye'de”

Obama, Girişimcilik Zirvesi'nde yaptığı konuşmada başkan olduğu sürece İsrail ve Filistin için iki devletli çözümden vazgeçmeyeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- ABD Başkanı Obama, bir sonraki Girişimcilik Zirvesinin gelecek yıl Türkiye'de düzenleneceğini açıkladı. Obama, girişimciliğin ABD ile Müslüman dünyası arasındaki ilişkileri geliştireceğini ifade ederek, bu konuda atılacak yeni adımlara ilişkin programları duyurdu.

Obama, "Kaçınılmaz zorluklara rağmen Başkan olduğum sürece hem İsrailliler, hem de Filistinlilerin hakları ve güvenliğini temin eden iki devletli çözüm gayretini asla terk etmeyeceğim. ABD, dünya genelinde tüm halkların adalete ilerlemesi, insan hakları ve itibarı için uğraş verenlerin yanında olmaya devam edecek" dedi.

Başkent Washington'da bugün başlayan Girişimcilik Zirvesinde katılımcılara hitap eden Obama, zirveyi "tarihi" bir olay olarak nitelendirerek, "Bugün buradayız, çünkü aramızdaki tüm ortak noktalara rağmen, ABD ve dünya genelindeki tüm Müslüman toplumların çoğu zaman karşılıklı güvensizliğin kurbanı olduğunu söyledim" dedi.

Bu nedenle Kahire'ye gittiğini ve yeni bir başlangıç çağrısında bulunduğunu belirten Obama, bu vizyonun birkaç yıl içinde gerçekleştirilemeyebileceğini, ancak bir yerden başlamak gerektiğini bildiğini kaydetti.

ABD'nin sorumlu bir şekilde Irak'taki savaşı sona erdirmekte olduğunu anlatan Obama, Irak halkıyla uzun vadeli refah ve güvenlikleri için ortaklık kuracaklarını söyledi. Obama, Afganistan ve Pakistan'ın ötesinde şiddete başvuran aşırılıkları izole etmeye, yolsuzlukla mücadeleye, toplumları geliştiren kalkınmayı güçlendirmeye yönelik yeni ortaklıklar kurduklarını ifade etti.

İki devletli çözüm

Obama, "Kaçınılmaz zorluklara rağmen Başkan olduğum sürece hem İsrailliler, hem de Filistinlilerin hakları ve güvenliğini temin eden iki devletli çözüm gayretini asla terk etmeyeceğim. ABD, dünya genelinde tüm halkların adalete ilerlemesi, insan hakları ve itibarı için uğraş verenlerin yanında olmaya devam edecek" dedi. Kahire'deki konuşmasında güvenlik ve siyasi kaygıları ele almaya olan bağlılığının yanı sıra birbirlerini dinlemeye, bir şeyler öğrenmeye, saygı göstermeye, sürdürülebilir bir çabaya olan ihtiyacı da vurguladığını kaydeden Obama, sadece hükümetler arasında değil, güvenlik içinde yaşamı ilgilendiren konularda insanlar arasında yeni ortaklıkların kurulması sözünü verdiğini belirtti. Konuşmasında, çizgi romanlarda İslam öğretileri ve hoşgörüsünü üzerinde taşıyan süper kahramanlarıyla birçok gencin gönlünü fetheden Kuveytli Naif El Mutava'dan bahseden Obama, kendisinin de Kahire açıklamasının ardından benzer bir fikre sahip olduğunu ifade etti.

Yeni değişim programı

Ekonomik refahı genişletme yönündeki çabalardan söz eden Obama, G-20 platformunu küresel ekonomik karar alma sürecinde ön safhalara yerleştirmenin Türkiye, Suudi Arabistan, Hindistan ve Endonezya gibi yeni ülkeleri masaya getirdiğini belirtti.

Obama, "Ve bugün burada, ABD ve Müslüman toplumlardaki iş dünyası önderleri, kurumlar ve girişimciler arasında bağları derinleştirme yolunda Kahire'de verdiğim taahhüdü yerine getiriyoruz" dedi. "Biliyorum bazılarınız bunca güvenlik, siyasi ve sosyal zorluğa rağmen neden girişimcilik konusunda bir zirve düzenlendiğini sormuştur" diyen Obama, bunun cevabının basit olduğunu, çünkü girişimciliğin ülkelerin birbirlerinden bir şeyler öğrenebileceği bir alan, piyasanın da tarih boyunca fırsatların yaratılması ve insanların fakirlikten kurtarılmasında dünyanın en etkili gücü olduğunu ifade etti. ABD ile Müslüman dünyası arasındaki ticaretin artmasına rağmen, bunun ABD'nin Meksika ile olan ticaretine denk geldiğine dikkati çeken Obama, "Tüm ülkelerdeki fırsatların ve refahın güçlendirilmesinde ortaklaşa yapabileceğimiz daha çok iş var" diye konuştu.

ABD'nin bazı yeni değişim programları başlattığını belirten Obama, ABD ile Müslüman dünyasından girişimcilerin, birbirlerinden bir şeyler öğrenmek için karşılıklı ziyaretler yapacağını ifade etti. Teknoloji alanında kadın çalışanların staj ve profesyonel gelişim amacıyla ABD'ye geleceğini kaydeden Obama, bilim alanında da değişim programları hazırladıklarını kaydetti.

Obama, Silikon Vadisi'ndeki yüksek teknoloji uzmanlarının deneyimlerini Orta Doğu, Türkiye ve Güneydoğu Asya'daki ortaklarıyla paylaşacaklarını vurgulayarak, Kahire'de açıkladığı Küresel Teknoloji ve Yenilik Fonunun yatırım konusunda 2 milyar dolardan fazla parayı harekete geçireceğini bildirdi. Obama, bu fonun teknoloji, sağlık, eğitim ve alt yapı sistemlerinde yeni fırsatlara yol açacağını söyledi.

Obama, bir sonraki Girişimcilik Zirvesinin gelecek yıl Türkiye'de düzenleneceğini açıkladı.

Obama, Washington'da düzenlenen Girişimcilik Zirvesinde yaptığı konuşmada, bu hafta Washington'daki etkinlikler, yakın dönemde de dünya genelinde düzenlenecek bölgesel konferanslarla birlikte girişimcilik konusunda yeni bir çağın ilk kıvılcımlarını ortaya attıklarını söyledi.

Başkan Obama, "Ve bu gece, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir sonraki Girişimcilik Zirvesine gelecek yıl Türkiye'de ev sahipliği yapmayı kabul ettiğini açıklamaktan memnuniyet duyuyorum. Başbakan Erdoğan'a, Türk halkına ve Türkiye'deki özel sektör liderlerine, bu hafta ortaya attığımız ivmenin sürdürülmesine yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Bu arada, Başkan Obama, konuşmasından önce zirveye katılan Türk heyetinden Deulcom International CEO'su Baybars Altuntaş'ı kabul etti.

Altuntaş, görüşmede, Başbakan Erdoğan'ın zirvenin gelecek yıl Türkiye'de yapılmasına dair teklifini içeren mektubunu Obama'ya sunduğu öğrenildi.

Obama'ya Erdoğan'ın mektubunu Altuntaş verdi

Girişimcilik Zirvesi'ne Türkiye'den katılan heyet arasında yer alan Deulcom International'ın Üst Yöneticisi Baybars Altuntaş, ABD Başkanı Barack Obama'ya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, zirvenin ikincisinin Türkiye'de yapılması teklifini içeren mektubunu teslim etti.

Obama'nın, zirvede katılımcılara hitabından önce kabul ettiği Altuntaş, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Başbakan Erdoğan'ın mektubunu elden takdim ettiğini söyledi.

Obama'nın, Türkiye'nin gelecek zirveyi düzenlemesinden çok memnun olduğunu belirttiğini aktaran Altuntaş, "Çok memnun olduğunu konuşmasından da anlamışsınızdır. Hemen böyle bir geri dönüşümün ortaya çıkmasının da alkışlanacak bir konu olduğunu düşünüyorum. Zirvenin Türkiye'de düzenlenecek olması Müslüman girişimcileri çok memnun etti, salondan çok alkış aldı" dedi.

Altuntaş, mektupta, "Başbakan Erdoğan'ın, Başkan Obama'nın başlatmış olduğu bu çalışmayı büyük takdirle karşıladığını, özellikle Müslüman girişimciler arasında da böyle bir çalışma yapılmasının önemli olduğunu belirttiğini" ifade ederek, Erdoğan'ın, gelecek zirvenin Türkiye'de düzenlenmesini istediğini ve bu konuda kişisel olarak da her türlü desteği vereceğini belirttiğini anlattı.

Altuntaş, "Ülkemiz için hayırlı olsun diyorum, çok önemli bir başarıya imza attık. Sanıyorum zirveye damgamızı vurarak ayrılıyoruz. Şuna mutluyum: Yine girişimciler girişimciliğini gösterdi, sadece Türkiye'de değil, yurt dışında" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir