Girişimciliğin duayeni Türkiye'de şirket kuruyor
Dünya çapında kurduğu 90 şirket ile girişimciliğin duayeni olark anılan Sir Terry Matthews, yatırım ortamını "Büyük kısmı hâlâ keşfedilmeyi bekleyen hazine sandığı" olarak nitelediği Türkiye'de şirket kuracak.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Mehmet FİLOĞLU
İSTANBUL - Yaratıcı girişimci kariyeriyle dünya çapında tanınan ve bugüne kadar kurduğu 90'a yakın şirket ile milyarlarca dolar kazanan Sir Terry Matthews, Türkiye'de kendi şirketini kurmaya hazırlanıyor. Türkiye'de kuracağı şirketin bugüne kadar kurup büyüttüğü şirketler gibi bilişim alanında olacağını söyleyen Matthews, birkaç aya kadar çalışmaların tamamlanacağını belirtti. Matthews, Türkiye'deki iş modelinin yeni mezun gençleri işe almak ve onlara hisse vermek olacağını dile getirdi. Yeni kuracağı şirketlere yılda 20 milyon dolarlık bir bütçe ayıran Matthews, Türkiye'deki yatırım ortamı için "Büyük kısmı hâlâ keşfedilmeyi bekleyen hazine sandığı" benzetmesi yaptı.
13 miyon dolara kurdu, 10 milyar dolara sattı
İlk şirketi Mittel Corporation'ı bundan tam 40 yıl önce 4 bin dolar kredi ile kuran ve o tarihten bu yana telekomünikasyon sektöründe bulunan Matthews, İngiltere, ABD, Kanada ve Fransa'da 90 şirket kurdu. Mittel'in en büyük başarılarından biri; 1986 yılında 13 milyon dolarlık yatırımla kurduğu Newbridge Network şirketi oldu. Matthews bu şirketi, 6 bin 500 çalışana ve milyar dolarlık yıllık gelire ulaştığı 2000 yılında 10.32 milyar dolara Alcatel'e sattı.
Matthews, bugün ağırlıklı olarak yeni şirket kuruyor ve böyle şirketlere yatırım yapıyor. Bugüne kadar bütün yatırımlarını 4 gelişmiş ülkede yapan Matthews, özellikle son ekonomik krizin ardından gözünü gelişmekte olan ülkelere çevirdi.
Türkiye'de şirket kurmak için en doğru zaman
Türkiye'ye de ayrı bir önem veren Matthews, burada köklü şirketlerden Netaş ile birlikte çalışıyor. Geçen cuma günü Netaş İnovasyon Ödülleri kapsamında Türkiye'ye gelen Matthews, DÜNYA'ya yeni yatırım planlarını anlattı. Matthews, Türkiye'de yeni şirketler kurmak için doğru zaman olduğuna inandığını belirterek, ''2012'de Türkiye'de muhtemelen bir şirket kurarak süreci başlatacağım. Küresel olarak yıllık 20 milyon doları sıfırdan kurulacak şirketlere ayırıyorum'' dedi. İstikrarlı, büyüyen ekonomisi ve genç nüfusuyla Türkiye'nin uluslararası alanda çok iyi bir imajı olduğunu ve her yıl daha da iyileştiğini ifade eden Sir Matthews, Türkiye'de yatırım kararının kendisi için hiç zor olmadığını vurguladı. Uluslararası imajının yanında Türkiye'yle ilgili çok iyi deneyimleri olduğunu aktaran Matthews, "Bunun yanında Türkiye iyi mühendisler ve çalışanlar istihdam etmek için gerçekten iyi bir yer. Üçüncü olarak da şu anda dünyada teknolojinin çok hızla değiştiği bir dönemden geçiyoruz. Dolayısıyla zamanlama benim buraya gelmem için doğru'' diye konuştu.
Kurumsal alanda hala boşluk var
Matthews, Türkiye'de hangi alana yatırım yapacağı sorulduğunda ise "Bugün akıllı telefon uygulamalarının çoğu müşteri odaklı. ‘Business to business' ve ‘Business to consumer' alanlarına hâlâ büyük oranda girilmedi. Profesyonel hizmetlerden perakendeye, kamu kurumlarına kadar pek çok sektörde büyük fırsatlar bulunuyor" cevabını verdi. Teknoloji sektöründe uzun zamandır yaşanan sanallaşma eğiliminden bahseden Mattews, şöyle devam etti: "Burada basit bir örnek vereyim. İlk kurduğum şirket olan Mittel'in faaliyet gösterdiği iş iletişimi alanını son iki yılda büyük ölçüde değişti. Eskiden böyle bir iletişim temeli donanımdı. Şimdi ise cep telefonu da, ev telefonu da, bilgisayar da iş telefonu olarak kullanılabilir ve artık bu tamamen yazılım üzerinden gerçekleştiriliyor. Donanım tabanlıyken kâr marjları da daha azdı çünkü maliyet yüksekti, şimdi Mitel artık bir yazılım şirketi ve kâr marjları da daha yüksek."
Yeni mezunların hırsını kullanıyor
Matthews, 40 yılı geride bırakan girişimcilik kariyerinde başarısının büyük kısmının sıfırdan kurduğu şirketlerden kaynaklandığını dile getirerek şunları söyledi: "Benim benimsediğim iş modeli, yeni mezun olanların hırsını, iş bitirme gayretini doğru ve verimli şekilde kullanacak bir yapılanma. Yeni mezunlara hissedarlık vererek, onların şirketin başarısını birebir sahiplenmesini sağlıyorum. Yeni mezunlar konusunda Türkiye'de sıkıntı çekmeyeceğim. Ayrıca geçmişte de yeni kurduğum şirketlerde Türkiye'den insanlarla çalıştım. Onlar benim ortaklarım ve hâlâ birlikte çalışıyoruz. Bu yüzden Türkiye'de bir ekosistem yaratma konusunda da bana yardımcı olacak insanlar var.''
Fikirlere değil, müşteriye bakıyor
Matthews, yeni kurduğu şirketlerde yeni mezunların hırsını kullanmasına rağmen, bu mezunların fikirlerine yatırım yapmaktan kaçınıyor. Matthews, bunun sebebini ise şöyle açıklıyor: "Eğer yalnızca fikir temelli bir modelde çalışırsanız, bir fikri geliştirmek için çok çalışırsınız, çok fazla para harcarsınız ve ya hatalıysanız? Kötü haber şu ki, haklı olduğunuzu kanıtlamak için daha da çok çalışırsınız. Bu kesinlikle yapılacak en yanlış şeydir. Ben bunu yapmıyorum. Yalnızca Ar-Ge yapıyor ve talep temelli bir modelde çalışıyorum. Müşterilerin ne dediğini iyi dinlersiniz ve eğer gerçekten iyiyseniz, potansiyel müşterileri gerçek müşteriler haline getirirsiniz. Böylece iş dünyasının spekülatif doğasını ortadan kaldırırsınız."
Bu konularda ilginizi çekebilir