Gelişen ülkelerde yıldızı parlayan ekonomiler

Yabancı yatırımcılar 2015 yılında gelişen ülkelerden adeta paralarını alıp yok oldu.Bu kaçışın altında borç artışı ve azalan büyüme temposundan korku yatmakta. Ancak yatırımcılar için gelişen ülkeler arasında korkulmayacak ülkeler de var. İşte o ülkeler..

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın Şahinalp / dunya.com

Gelişmekte olan ülkelere sermaye akışı hakkında yaptığı araştırmalarla kendisine saygın bir yer edinen Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) 2015'te gelişen ülke piyasalarından 735 milyar dolarlık fonun çıktığını belirtmesi küresel piyasalarda gözlerin tekrar bu ekonomilere çevrilmesine neden oldu. Uluslararası yatırımcıların gelişen ülke piyasalarından kaçtığı süreçte bu ülkeler arasında sekiz ülke güçlü ekonomik dinamikleriyle yatırımcıları kendisine çekiyor. İşte sırasıyla yıldızı parlayan o ekonomiler:

1-) Hindistan

Hindistan dünyada 'en hızlı' büyüyen major ekonomilerin başında geliyor. Hindistan hükümeti 2016'da ekonominin daha da hızlı büyüyeceğini tahmin ediyor. Düşük petrol fiyatlarının keyfini çıkaran ve 2016'da yüzde 9 oranında büyümesi beklenen Hindistan'ın Maliye Bakanı Arun Jaitley Davos'ta yaptığı açıklamada, " En hızlı büyüme Hindistan için yeterli değil" dedi. 

Büyümenin şampiyonu

Resmi rakamlara göre Hindistan Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) 2015'in üçüncü çeyreğinde yüzde 7.4 oranında büyüme kaydetti. Dünya ekonomisinin büyüme şampiyonu 'Asya Kaplanı' Hindistan bu performansıyla dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'i geçmeyi başardı. 

2-Kenya

Teknoloji patlamasının yaşandığı ve ucuz petrol fiyatlarındansonuna kadar yararlanan Kenya ekonomisi 2015'te yüzde 6,5 büyüme kaydetti. Ve yeni yılda yüzde 6,8'si büyüyeceği öngörülüyor. Gelişen ülkelerin büyük çoğunluğu Çin ekonomisinin yavaşlamasının olumsuz etkilenirken Kenya bu ülkelerin dışında kalıyor. Çünkü Kenya'nın Çin'den etkilenmesi çok sınırlı düzeyde. 

vietnam-002.jpg

3-Vietnam

Geride kalan 2015 yılında yüzde 6,5 büyüme performansıyla dikkatleri üzerine çeken Vietnam ekonomisinin 2016'da yüzde 6,4 büyümesi bekleniyor. Vietnamın en büyük avantajı hızla büyüyen işgücü. Nüfusunun yüzde 60'ı 35 yaşın altında olan Vietnam ekonomisi, ABD ile 11 ülkeyi kapsayan ortak ticaret anlaşması Trans Pasifik Ortaklığı'ndan (TPP) da ekstra güç kazanacak.

4-Şili

Latin Amerika'nın parlayan yıldızı Şili son yıllarda ekonomisini çeşitlendirerek yatırımcıları cezbediyor. Şili de ABD öncülüğünde oluşturulan Trans Pasifik Ortaklığı'nın (TPP) bir üyesi.Bu durum ülkenin dış ticaretini artırmasını sağlayacak. 

5-Kolombiya

Geçen yılı yüzde 2,5 büyüme rakamıyla kapatan Kolombiya'nın 2016'da yüzde 2,7 büyüyeceği öngörülüyor. Kamu harcamalarını kısacağını belirten Kolombiya hükümeti bütçe açığının kapatılması için gerekli adımları atacağı sözünü verdi. Bu durum da yabancı yatırımcının Kolombiya'ya yatırım yapma iştahını kabartıyor. 

6-Meksika

Meksika Latin Amerika'nın bir başarı hikayesi. Uluslararası Para Fonu (IMF), 2015'te yüzde 2,3 büyüyen Meksika'nın  yeni yılda yüzde 2,8 büyüyeceğini belirtti. Önemli ekonomik reformları hayata geçiren Meksika'da işsizlik hissedilir derecede düşüyor. 

7-Endonezya

Finansal krizin vurduğu Endonezya ekonomisini güçlendirmeye odaklı. Dış ticaret açığını daraltan Endonezya, kendisini ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırmasının yol açabileceği olumsuz koşullara karşı daha dirençli konuma getirdi. Kamu harcamalarını kısan Endonezya, bütçe açığını daraltıyor ve orta sınıfını büyütüyor. 

p-005.jpg

8-Peru

Peru'nun GSYH'sının 2016 yılında yüzde 3,3 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. En büyük gelir kaynağı madencilik olan Peru düşük seyreden emtia fiyatlarından en az etkilenen ülke olarak yatırımcıları kendisine çekiyor. 

  


 

Bu konularda ilginizi çekebilir