Gelişen ülke borsaları için kazanma zamanı geldi!

Bu yıl gelişen ülke piyasalarında ralli bekleniyor. Nitekim iyi bir başlangıçla gelişen ülke endeksi yüzde 15 yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

İSTANBUL - 2011'in kaybedeni gelişmekte olan ülke hisse senedi piyasaları, bu yılın kazananı olabilir. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) likidite desteğinin yardımı ve düşük değerlemeler sayesinde bu yıl borsalarda yaşanan çıkışın süreceği belirtilirken, analistlere göre gelişen ülke hisseleri, ABD, Avrupa ve Japonya'dan çok daha cazip görünüyor. Yılbaşından bu yana gelişmekte olan ülke hisse senedi fonlarına giren para bunun kanıtı. Yatırımcı, son bir ayda gelişmekte olan ülke piyasalarına para akıttı ve  gelişen ülke endeksleri 2006'dan bu yana yıla en güçlü başlangıcını yaptı.

Geçtiğimiz yıl gözden düşen gelişen ülke hisse senedi fonları 8 Şubat'ta sona eren haftada 5.8 milyar dolar yatırım çekti. bir önceki hafta bu fonlara giriş 3.5 milyar dolar idi. EPFR Global'in verilerine göre, son 1 yılın en büyük para girişinin yaşandığı fonlara, bu yıl para toplam para girişi 14 milyar dolara yaklaştı. Gelişen ülke tahvil fonlarına para girişi de artarken, aynı şekilde gelişen ülke para birimleri de değerleniyor. Yine EPFR'nin verilerine göre, geçtiğimiz hafta gelişen ülke tahvillerine para akışı hızlandı ve sabit getirili gelişen ülke fonları çarşamba gününe kadarki 1 hafta içinde 2.1 milyar dolar çekti. Bu rakam, 2010'un başından bu yana en iyi performans. Yatırımların artmasında yerel para cinsinden tahvillere olan ilginin artması etkili oldu. Royal Bank of Scotland analistleri, bu trendin sürmesini bekliyor. Societe Generale stratejistleri, gelişen ülke piyasalarına yönelik iştahın belirgin bir artış gösterdiğini belirtiyorlar. Fransız kuruluşun yayınladığı notta, yatırımcı tarafında risk yeniden masada değerlendirmesi yapıldı.

MSCI Dünya Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 8.3 artış kaydederken, MSCI Gelişen Ülke Endeksi yüzde 15 yükseldi. Gelişmekte olan ülke borsaları geçen yıl yüzde 20.4, Japonya yüzde 13.9, Avrupa yüzde 13.8 değer yitirmişti. ABD ise yatay bir seyir izlemişti.

Citigroup ve Morgan Stanley ralliyi destekliyor

Bu yıl ise gelişmekte olan ülke hisse senedi piyasalarının yüzde 30 yükselebileceği belirtiliyor. Citigroup, üzücü geçen 2011'in ardından gelişmekte olan ülke borsalarının bu yıl yüzde 30 yükselebileceği öngörüsünde bulundu. Citigroup'un gelişen piyasalar hisse stratejisti Geoffrey Dennis Citigroup, likidite bolluğunun ve cazip değerlemelerin sürmesi hâlinde gelişen piyasa hisselerindeki rallinin büyük ihtimalle devam edeceğini söyledi. Dennis, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nin bu yıl 1.225 puana ulaşacağını öngördü. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi geçtiğimiz perşembe günü itibariyle 1.057.64 puanda seyrediyor. Bloomberg'in verisine göre, gelişen piyasalar endeksinde yer alan şirketler, 4 yıllık ortalamaları 12 olan tahmini kazançlarının 10.5 katından işlem görüyor.

Dennis, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir başka açıklamada ise, bu yıl en önemli kartın Avrupa olduğunu belirterek, "Avrupa'nın patlamayacağı ve Euro Bölgesi'nin dağılmayacı senaryosuna dayanarak şunu söyleyebiliriz ki, Avrupa'da biraz iyileşme sağlanması halinde endekslerin yukarı gitme şansı var" demişti. Dennis, ocak ayı itibariyle gelişmekte olan piyasaların önceki yıla göre yüzde 25-30 daha ucuz olduğunu söyledi. Dennis'in favori piyasası ise Güney Kore. Dennnis, bu ülkenin borsasında yabancı payının az olduğunu ve küresel ekonomik kaygılara karşı az kırılgan olduğunu söylüyor. Dennis'in önerdiği diğer gelişen ülke borsaları arasında Güney Afrika, Tayland, Peru ve Çin bulunuyor.

Bu arada morgan Stanley, son yayınladığı raporda, borsaların görünümünü değerlendirdi. ABD , Avrupa, Japonya ve gelişmekte olan ülkeler olarak dört bölgenin fiyat değerlelemeri ve büyüme metrikleri gibi çeşitli standartlara dayanarak incelendiği raporda, gelişmekte olan ülke hisselerinin ucuz olduğu ve söz konusu bölgeler içinde Avrupa'dan sonra en cazip fiyat değerlemesine sahip olduğu kaydedildi. Gelişen borsalar ayrıca karlılık, kaldıraç ve büyüme anlamında da en yüksek skora sahip. Raproa göre ayrıca, gelişmekte olan ülke borsaları 1995'ten bu yana yıllık ortalama yüzde 11.9 ile en yüksek işletme marjına da kaydetti. Ancak gelişen ülkeler oynaklık ve gelir kalitesi açısından biraz geride.

Morgan Stanley'nin araştırmasına göre, borsalar arasında en az çekici olan ABD.  Her ne kadar ABD borsalarında yüksek karlılık, iyi bir gelir kalitesi bulunsa ve kredi notları daha cazip olsa da, gelişmekte olan ülke hisse senedi piyasalarıyla karşılaştırıldığında büyümenin son 10 yıldaha zayıf çok zayıf olduğu görülüyor. Morgan Stanley, karlılık ve  büyüme açısından ise Japonya'nın dört bölge arasında en zayıf piyasa olduğunu, değerleme açısından ise üçüncü sırada olduğunu belirtiyor ve Japonya'nın küresel halka arz piyasasında da kötü bir performans gösterdiğine dikkat çekiyor. Diğer bölgelere göre Japonya'nın halka arzlardan aldığı pay oldukça düşük bir seviyede iken, gelişmekte olan ülkelerin payı hızlı bir şekilde artıyor. Bu pazarda 1995'te yüzde 11 olan gelişen ülkelerin payı 2011'de yüzde 35'e tırmandı.

Avrupa'nın halka arzlardaki payı 1995'teki yüzde 48'den yüzde 25'e inerken, ABD'nin payı 2001-2003 yıllarındaki seviyenin altında ancak 1995 ile benzer bir düzeyde. Morgan Stanley'nin gelişen ülke ve Asya stratejisti Jonathan Garner, Singapur'da verdiği bir demeçte, gelişmekte olan ülke hisselerinin 2012'yi yüzde 39 yukarıda bitirebileceği tahminde bulunmuştu.

Mobius'a göre de iyi bir seçim

Ünlü yatırımcı Mark Mobius da, gelişen piyasa hisse senetlerinin yükseleceğini savunanlardan. Çin, Rusya ve Tayvan'ın cazip göründüğüne dikkat çeken Templeton Asset Management'ın CEO'su Mark Mobius, gelişen piyasa hisse senetlerinin, ABD'nin 3. tur tahvil alım programından yararlanacağını söyledi. Fer Başkanı Ben Bernanke, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Fed'in daha fazla genişleme için hazır olduğunu belirterek, QE3 olarak bilinen üçüncü tur parasal genişleme için kapıyı aralık bırakmıştı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir