Gelişen piyasalara çifte darbe
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’de hisse senedi piyasalarında düşüşün sürmesi ve Fed’in faiz konusunda izleyeceği politika yol hakkında net bir görüntü vermemesi gelişen ülke borsalarını ve paralarını aşağı çekti.
DÜNYA - Gelişmekte olan piyasalar düşüş baskısından kurtulamıyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizinde artışının zamanlamasına ilişkin beklentiler ve dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’de hisse senedi piyasalarında hızlanan düşüş, gelişen ülke borsalarını ve paralarına çifte darbe indirdi. Borsalar dün son iki haftanın en düşük seviyesine inerken, gelişen ülke paralarındaki düşüş de derinleşti. TL ve Malezya Ringiti en büyük kaybı yaşayanlar arasında.
İstihdam verisi kafaları karıştırdı
Çin Merkez Bankası Başkanı’nın hisse senetlerindeki satış dalgasının sona yaklaştığını kaydetmesine rağmen dün Çin borsasında düşüş yaşandı. Devlet destekli fonların alımları durduğu spekülasyonu üzerine büyük ölçekli şirketlerin hisseleri düştü. Düşüşte Çin’in büyüme rakamının revize edilmesi de etkili oldu. Çin ekonomisi geçtiğimiz yıl hükümetin önceden açıkladığından daha yavaş bir büyüme kaydetti. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin 2014 büyümesi, ilk açıklanan yüzde 7.4 seviyesinden aşığı yönlü olarak yüzde 7.3’e revize edildi. Şanghay Kompozit Endeksi yüzde 2.5 değer kaybederek art arda dördüncü gün geriledi. ABD’den gelen tarım dışı istihdam verilerinin Fed’in faiz konusunda izleyeceği yol hakkında net bir görüntü vermemesi nedeniyle Wall Street’te yaşanan kayıplar da piyasalarda görünümü bozdu. ABD’de borsalar cuma günü açıklanan istihdam verilerinin yatırımcıların aklında Fed’in faiz artışına dair bazı soru işaretlerini gidermemesinin ardından yüzde 1’in üzerinde kayıplarla kapandı. ABD işsizlik oranının 2008 yılı Nisan ayından bu yana en düşük seviyeye gelmesinin ardından, Fed’in 16-17 Eylül toplantısında faiz artırımı gerçekleştirmesi ihtimali yüzde 30 olarak görülüyordu.
Çin ve Fed’in yarattığı çifte darbeyle MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.2 düştü ve iki haftanın en düşük seviyesine yöneldi. Malezya Ringiti dolar karşısında yüzde 1.3 düşerken, Güney Kore Wonu 2011’den bu yana ilk kez 1,200 seviyesinin altına indi. Güvenlik endişeleri ve siyasi belirsizliğin artan baskısı ile dolar/TL 3.0475 ile tarihi zirveyi gördü. 20 gelişen piyasa parasını içeren endeks üst üste beşinci günde de düştü.
Döviz rezervi rekor daraldı, 3.557 trilyon dolara indi
Çin’de döviz rezervlerinin, merkez bankasının yuana müdahalede bulunmasının ardından geçtiğimiz ay rekor seviyede gerilediği belirtildi. Pazartesi günü Çin piyasalarının kapanışının ardından Çin Merkez Bankası tarafından yayınlanan rapora göre ülkedeki döviz rezervleri 93.9 milyar dolar civarında daraldı. Temmuz ayında Çin’deki rezervler 42 milyar dolar daralmıştı. Ağustos sonu itibariyle ülkenin rezervi 3 trilyon 557 milyar dolar olarak gerçekleşti. Pekin, yuanı desteklemek ve sermaye çıkışını engellemek amacıyla döviz satışı yaptı. Yuanın beklenmedik devalüasyonu, Pekin’in yuanın daha fazla değer kaybetmesine izin verip vermeyeceği ile ilgili kaygıları yoğunlaştırdı. G20 maliye bakanları ve merkez bankaları, geçtiğimiz ay yuanda gerçekleşen düşüşü desteklediklerini belirtiyorlar.