G-7'den bankalara ve büyümeye destek sözü

Fransa'nın Marsilya kentinde toplanan G-7 ülkelerinin bakanları, bankacılık sistemi ve büyümeye destek sözü verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MARSİLYA - Sanayileşmiş G-7 ülkelerinin maliye bakanları bankacılık sistemi ve yavaşlayan ekonomik büyümeye destek sözü verdi.

Fransa'nın Marsilya kentinde dün toplanan G-7 maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları yaptıkları açıklamada, "Bankacılık sisteminin ve finansal piyasaların direncini sağlamlaştırmak için gerekli her türlü önlemi alacağız" dedi.

Ekonomideki toparlanmanın geleceği ve hızıyla ilgili kaygıların, güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi sağlamak için küresel seviyede birlikte çabaya ihtiyaç bulunduğunu gösterdiği belirtilen açıklamada, merkez bankalarının fiyat istikrarını ve ekonomideki toparlanmayı desteklemeyi sürdüreceği, bankalara likidite sağlayacağı, hükümetlerin ise büyüme dostu bütçe kesintilerine gideceği kaydedildi.

G-7 yetkilileri, aşırı dalgalanmalar ve düzensiz değişimlerin istikrarı tehdit ettiğine dikkat çekerek, döviz kurunun piyasada belirlenmesi taahhütlerini yinelediler.

Açıklamada ayrıca, ABD Başkanı Barack Obama'nın 447 milyar dolarlık istihdam paketine ve Euro Bölgesi liderlerinin, Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) gücünün artırılmasını amaçlayan 21 Temmuz kararlarına destek verildiği ifade edildi.

"Güçlü ülkeler, zayıf ülkeleri desteklesin"

Bu arada ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, küresel ekonomiyi tehdit eden Avrupa'nın borç krizinin üstesinden gelmek için Avrupa'nın güçlü ülkelerinin Euro Bölgesi'nin zayıf ülkelerine "açık" finansal destek vermesi gerektiğini söyledi. Geithner, Marsilya'da Bloomberg televizyonuna verdiği demeçte,

"Bu maliyetleri karşılamak Avro Bölgesi'nin tamamen kapasitesi kapsamında. Eğer oturur ve birşey yapmazlarsa bu maliyetler kendileri ve ekonomileri için çok çok fazla olacak, bunun farkında olmalılar" dedi.

Avrupalı yetkililerin baskıları hafifletebilmek adına yapabilecekleri herşeyi yapmaları gerektiğine dikkat çeken Geithner, "Yeterli siyasi iradeye sahip olduklarını göstermeliler" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir