G-20'de gündem Euro Bölgesi ve borç krizi

İki gün sürecek G-20 zirvesinde Avrupa'nın ve küresel ekonominin geleceği masaya yatırılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANNES - Dünyanın önde gelen 20 ekonomisinin oluşturduğu G-20 Liderler Zirvesi, ağır borç kriziyle mücadele eden Yunanistan'ın Avrupa Birliği (AB) ile varılan yardım anlaşmasının ve Euro Bölgesi'nde kalıp kalmayacağına ilişkin tartışmaların gölgesinde Fransa'nın Cannes kentinde iki gün sürecek.

Tartışmaların odağındaki bir başka konu da Avrupa'daki borç krizinin Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in ardından İspanya ve İtalya'ya yayılabileceği endişesi. Zira ekonomik büyüklüğü açısından Euro Bölgesi'nin üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya'nın kamu borcunun gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 120'ye ulaştığı belirtiliyor.

Zor durumdaki ülkelere yardım sağlamak amacıyla kurulan Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) halihazırda 440 milyar Euro düzeyinde olan miktarının İtalyan ekonomisini kurtarmaya yetmeyeceği belirtiliyor.

Avrupalı liderler geçen hafta fonun miktarını 1 trilyon Euroya yükseltmek üzere anlaşma sağlamış, fonun başkanı Klaus Regling, bölge dışında Asya'daki potansiyel yatırımcı ülkelerde destek arayışına çıkmıştı.

Japonya daha önce yaptığı gibi EFSF'den tahvil almaya devam edeceğini ifade ederken, Çin bölgeye yardım sağlamasının yalnızca anlaşmanın uygulanma kapasitesine bağlı olduğunu vurgulamıştı. Çin bölgeye sağlayacağı desteğin 100 milyar doları bulabileceğini belirtmişti.

Çözüm için ABD devrede

ABD Başkanı Barack Obama G-20 Zirvesinin açılışından önce yaptığı açıklamada, iki gün boyunca en önemli konunun Avrupa'daki finansal krizi çözmek olacağını belirtti.

Obama, küresel çözümlere yönelik bazı önemli adımları memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, Avrupa tarafından gelecek ayrıntıları beklediğine dikkat çekti.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bir araya gelen Obama, Sarkozy ile Yunanistan'daki gelişmeleri ele aldıklarını kaydederek, "Bu durumu çözmeye yardımcı olmak için nasıl çalışabiliriz? ABD, bu güçlüklerin üstesinden gelmek için Avrupalılarla birlikte olmaya devam edecek" dedi.

Özel sektör de yardımcı olacak

Sarkozy ise Obama ile küresel finansal krizin aşılmasında özel sektörün büyük bir rol oynaması gerektiği konusunda fikir birliği içinde olduklarını dile getirdi.

"Finans dünyasının bugünkü krize çözüme bulmada nasıl katkı sağlayacağı konusunda ortak bir analize sahip olduğumuzu düşünüyorum" diyen Sarkozy, Obama'nın finansal işlemler vergisi gibi konuları anlamasından memnun olduğunu kaydetti.

Euro Bölgesi'nin en önemli iki ekonomisi Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy önümüzdeki ay Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalıp kalmayacağına ilişkin referanduma gideceğini açıklamasının ardından dün akşam olağanüstü bir toplantıda Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile bir araya gelmişti.

Toplantının ardından iki lider yaptığı açıklamada, bu ülkeye yönelik Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB'nin birinci mali yardım paketinin altıncı kredi dilimini serbest bırakmayacağını açıklamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir