Fukuşima duman altında
Japonya'daki Fukuşima-Daiçi nükleer santralinin 3 numaralı reaktöründen dumanlar yüseliyor.
OSAKA - Japonya'da Fukuşima-Daiçi nükleer santralinin 3 numaralı reaktöründen duman yükseldiği bildirildi. Tokyo Elektrik İşletmesi'nin sözcüsü Hiroşi Aizawa, nükleer santralinin 3 numaralı reaktöründen duman yükselmesi nedeniyle çalışanların tahliye edildiğini söyledi.
Aizawa, 3 numaralı reaktörden duman yükselmesinin nedeninin soruşturulduğunu kaydetti. Japonya'da 11 Martta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinde hasar gören Fukuşima-Daiçi nükleer santralinde radyasyon sızıntısını kontrol altına almak için çalışmalar sürdürülüyor.
Başbakan Kan: Durum iyiye gidiyor
Japonya Başbakanı Naoto Kan, deprem ve tsunamiden zara gören Fukuşima nükleer santralinde durumun yavaş yavaş iyiye gittiğini söyledi.
Kyodo ajansındaki habere göre, Kan, teknisyenlerin büyük bir faciayı önlemek için geceli gündüzlü çalıştıklarını da belirttiği konuşmasında, sarf edilen çabaların yavaş ama düzenli bir iyileşmeye olanak sağladığını kaydetti.
Kan'un bu açıklamayı yaptığı sırada, Tokyo Elektrik İşletmesi'nin sözcüsü Hiroşi Aizawa, nükleer santralinin 3 numaralı reaktöründen duman yükselmesi nedeniyle çalışanların tahliye edildiğini söylemişti.
Askerler ve itfaiyeciler 6 reaktörün bulunduğu santrale düzenli olarak su püskürtürken, teknisyenler de su pompalama istasyonu ve soğutma sistemi başta olmak üzere öneme sahip bölümleri yeniden çalışır hale getirmeye uğraşıyor.
Radyoaktif değer 3 kat arttı
Japonya'da Fukuşima nükleer santraline 40 kilometre mesafedeki Iitatemura köyünün suyunda normal değerlerin üç katından fazla radyoaktif iyot tespit edildi.
Sağlık Bakanlığı, dün alınan su örneklerinde radyoaktif iyot oranının, sınır olan 300 bekerel yerine 965 bekerel olarak ölçüldüğünü belirtti.
Bakanlıktan bir yetkili, "su devamlı tüketilmediği müddetçe şu an için bir sağlık riskinin bulunmadığını, ancak yine de önlem olarak köy sakinlerine bu suyu içmekten kaçınmaları tavsiyesinde bulunduklarını" kaydetti.
Basında çıkan haberlerde, köy halkının içme suyu ihtiyacının karşılanacağı belirtildi.
Bu arada Japon yetkililer, santral civarında denizde radyoaktivite ölçümü yapacaklarını açıkladılar.
Japon Nükleer Güvenlik Ajansından bir yetkili, denizde çok küçük oranda radyoaktif madde bulunmasının mümkün olduğunu söyledi.
TEPCO'ya 'denetim yapmadın' suçlaması
Japonya nükleer güvenlik kurumu, nükleer kazadan 9 gün önce yayımladığı raporda, Fukuşima'yı işleten Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi'nin (TEPCO) felaketten haftalar önce, santral için çok önemli olan donanım denetimini yapmaktan defalarca kaçındığını belirtti. Raporda, TEPCO'nun 33 ekipman parçasını denetimden geçirmediği kaydedildi.
Denetimi yapılmayan donanımlar arasında yedek jeneratörler, pompalar ve soğutma sisteminin diğer parçaları da bulunuyor. Fukuşima nükleer elektrik santralinin reaktörleri soğutma sistemlerinin çalışması üzerine aşırı derecede ısınmaya ve radyoaktif gaz salmaya başlamıştı.
Bu arada, AFP'deki haber de santral operatörü TEPCO'nun, Fukuşima'daki nükleer kazadan birkaç gün önce tesislerin kontrolüyle ilgili raporları değiştirdiğini itiraf ettiği bildirildi.
Japonya'nın kuzeydoğusunu vuran ve Fukuşima 1 nükleer santraline zarar veren deprem ve tsunamiden 10 gün kadar önce TEPCO'nun yetkililere kontrol kayıtları verilerini değiştirdiklerini kabul eden bir belge verdikleri ortaya çıktı.
Şirket, daha önce gerçekte kontrol edilmemiş 30 kadar parçanın elden geçtiğini bildirmişti. TEPCO'nun ayrıca reaktörün ısı kontrol vanalarından birine ait kartı 11 yıl boyunca kontrol etmediğini de itiraf ettiği belirtildi. Oysa ki sadece rutin kontrolle yetinen teknisyenler bunun tersini söylemişti.
Soğutma sistemine bağlı unsurların da bulunduğu başka parçaların da kontrol edilmediği ifade ediliyor.
Sebze ve süt satışına yasak
Japon hükümet sözcüsü, normalin üzerinde saptanan radyoaktivite oranı yüzünden iki çeşit yeşil sebze ve süt satışına yasaklama getirildiğini belirtti.
Sözcü, halka sakin olma çağrısı yaparak, süt, Japonya'ya özgü yeşil yapraklı bir sebze olan kakina ve ıspanaktan alınan numunelerde anormal düzeyde radyoaktivite saptandığını, ancak bu düzeyin insan sağlığı için tehlikeli olmadığını kaydetti.
Hükümet, Ibaraki, Tochigi, Gunma'da bu iki çeşit sebzenin, Fukushima'da da sebze ve süt satışının askıya alınması talimatı verdi.
Ölü sayısı 8 bini geçti
Japonya'daki deprem ve tsunami felaketinde ölenlerin sayısının 8649'a yükseldiği bildirildi.
Resmi rakamlara göre, 12 bin 877 kişinin ise hala kayıp olduğu ifade edildi.
Polis, resmi rakamların haricinde sadece Miyagi vilayetinde 15 bin kişinin ölmüş olabileceğini kaydetti.
Felakette ölen birçok kişinin cesedinin, 2004'te Hint Okyanusu'nda meydana gelen tsunamide olduğu gibi bulunamayabileceği belirtiliyor.