Fransız tohum devi, yatırım için Türkiye'yi seçti
Limagrain firması, Ukrayna'da kurmayı planladığı tohumfabrikasından vazgeçti, Bursa Karacabey'de tercih etti
ALİ EKBER YILDIRIM
İZMİR - Dünyanın 4. büyük tohum firması, Fransa merkezli Limagrain, yatırım için Türkiye’yi seçti. Tohum işleme konusunda Fransa’da 2 fabrikası olan Limagrain 3. fabrikayı Ukrayna yerine Türkiye’ye yapıyor. Bursa Karacabey’de temeli atılan ve 1 yılda tamamlanması planlanan fabrika 50 milyon liraya mal olacak. Tesiste, ayçiçeği, mısır, buğday, arpa ve kanola tohumlukları işlenerek paketlenecek ve pazara sunulacak. Her yıl tarım uzmanı gazetecilerin davet edildiği Limagrain Uluslararası Basın Turu bu yıl Türkiye’de yapıldı. İstanbul, Tekirdağ, Çorlu ve Edirne’yi kapsayan organizasyona 20 ülkeden gazetecilerin yanı sıra Limagrain’in üst düzey yöneticileri katılarak geleceğe ilişkin hedeflerini anlattı. Ayrıca Tarla Günü'nde ayçiçeği tohum çeşitleri tanıtıldı.
Limagrain ‘in CEO’su Daniel Cheron, Türkiye’nin tarımsal potansiyelin çok yüksek olduğunu bu nedenle daha fazla yatırım kararı aldıklarını söyledi. Türkiye ile birlikte 140 ülkede faaliyet gösterdiklerini belirten Cheron, Limagrain Grubu’nun çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Fransa’da kurulan ve 2 bin ortaklı bir kooperatif şirketiyiz. Temelimizi oluşturan kooperatifl erimiz gün geçtikçe daha global bir yapıya bürünüyor. Tohumculukta dünyanın 4. büyük firması konumuna geldik. Dünyada 140’tan fazla ülkede faaliyet gösteriyoruz ve 8 bin 600 çalışanımız var. Grubun cirosu 2 milyar euro. Toplam satışlarımızın yüzde 43’ünü buğday, mısır, ayçiçeği, arpa gibi tarla bitkileri oluşturuyor. İkinci sırada yüzde 28 ile domates, bezelye ve diğer sebze tohumları oluşturuyor. Yüzde 15’ini Fransa’da satın aldığımız şirketle yeni girdiğimiz un ve unlu mamuller, pastacılık faaliyetleri var. Grup olarak dikey bir organizasyona sahibiz. Genetik, ıslah, tohum üretimi, bahçe bitkileri, tahıl içerikli un, irmik vb. ürünler üretenlere hammadde sağlıyoruz. Satışlarımızın yüzde 13’ünü Ar-Ge çalışmalarına harcıyoruz. Ar-Ge ve ıslah çalışmalarına 2013’te 250 milyon euro harcadık. Türkiye’de 5 farklı şirketimiz, 62 milyon euro ciromuz, 183 çalışanımız var. Türkiye bizim için önemli bir yere sahip. Hedefimiz pazar payımızı artırmak. Bu amaçla yeni yatırım yapıyoruz.”
Ayçiçeğinin yıldızı parladı
Ayçiçeği kullanım alanlarının 10 yıl önce bu kadar yaygın olmadığını vurgulayan Limagrain CEO’su Daniel Cheron, “Bu nedenle ayçiçeği 10 yıl önce bu kadar önemli bir bitki değildi. Ama şimdi özellikle İspanya, Fransa, Ukrayna, Rusya, Türkiye için ayçiçeği çok önem kazandı. Sadece yemeklik yağ olarak değil, biyoyakıt olarak kullanılıyor. Asfaltlarda yağ olarak değerlendiriliyor. Çekirdek olarak çerezlik tüketiliyor. Sanayide değerlendiriliyor. Ürün rotasyonunda mısır ve buğdayla kullanılıyor. Hem sanayi hem de çiftçiler için önemli bir ürün oldu. Bizim hedefimiz farklı pazarlarda güçlü olarak yer almak. Bu pazarlardan birisi de Türkiye” diye konuştu.
Türkiye’ye 50 milyon TL'lik yatırım
Limagrain Tohum Islah ve Üretim Sanayi Ticaret AŞ Genel Müdürü Cenk Saraçoğlu da şirket olarak Türkiye’ye çok büyük önem verdiklerini belirterek, Ukrayna’da yapılması planlanan 50 milyon lira değerindeki tohum işleme tesisinin Bursa Karacabey’e alınmasının bu önemi gösterdiğini söyledi. Türkiye’nin en büyük tohum işleme fabrikası olacak yatırımın, buyıl tamamlanacağını belirten Saraçoğlu, tesiste ayçiçeği, mısır, buğday, arpa ve kanola tohumluklarının işlenerek ve paketlenerek pazara sunulacağını anlattı.
30 yıldır Türkiye’de
Türkiye’nin son yıllarda tohumculukta önemli başarılara imza attığını vurgulayan Saraçoğlu, çiftçilerin kurduğu ve temeli kooperatifçiliğe dayanan Limagrain’in Türkiye’de de 30 yıl önce faaliyete başladığı. nı söyledi. Saraçoğlu, ayçiçeğinde Türkiye’nin en önemli iki tarım satış kooperatif birliği, Trakyabirlik ve Karadenizbirlik’in Limagrain Türkiye’nin ortağı olduğunu, bunun kendileri için büyük bir avantaj sağladığını ve çiftçilerin ihtiyacı olan tohumları üretmek, kalite ve verimliliği en üst düzeyde tutmak için motivasyon ve güç verdiğini söyledi.
Türkiye’nin ürettiği ayçiçeğinin iki katı kadar ithalat yaptığını hatırlatan Saraçoğlu, ithalata gereksinim duyulmadan Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu ayçiçeğinin üretilmesinin mümkün olduğunu anlattı. Geçen yıl 610 bin hektar alanda yapılan ayçiçeği üretiminin fiyat düşüşü nedeniyle bu yıl 515 bin 500 hektara gerilediğini vurgulayan Saraçoğlu, Türkiye’de dekara ortalama verimin 1.5 ton olduğunu belirtti.
En kaliteli ayçiçeği
Türkiye ve ABD'de Ayçiçeğinde en iyi ve en kaliteli üretime Amerika’nın Kalifornia eyaletinde ve Türkiye’de ulaştıklarını anlatan Bastıen, “Ayçiçeğinde ilk hedefimiz en yüksek kalitede tohum üretimi yapmak. İkinci hedefimiz Türkiye’nin de içinde olduğu Avrupa’da çiftçilere sürdürülebilir ve verimli çeşitler sağlayan bir tohum çeşitliliği sunmak. Bunun için çiftçilere teknik ve ticari anlamda destekler sağlamak istiyoruz. Kuraklığa karşı dayanıklı çeşitlerin ıslahı bize büyük avantaj sağlayacak. Türkiye bizim için çok önemli, çünkü tohum üretimimizin yüzde 25’ini burada üretiyoruz. Bu nedenle yatırımlarımız artarak sürecek” dedi.
Kuraklığa karşı tohum geliştiriliyor
Limagrain Avrupa’nın CEO’su Remi Bastıen, tarla bitkilerinde 41 ülkede faaliyet gösterdiklerini ve 21 ülkede de alt birimleri olduğunu belirterek, “Geçen yıl Kalifornia’da ayçiçeği tohumu üreten bir firma satın aldık. Son 5 yılda ortalama yüzde 11 büyüme sağlayarak 600 milyon euro gelir elde ettik. Fransa’da 2 fabrikamız var. Türkiye’de 1 yıl içinde açılışını yapacağımız yeni fabrika kuruyoruz. Ayçiçeği üretiminde yüksek oleikli yağ oranına sahip tohumlara talep artıyor. Biz de çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Ayçiçeği özellikle İspanya, Fransa, Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Bulgaristan,Türkiye gibi bölgelerde çok önemli bir ürün. Bu ürünle ilgili en önemli sorunlardan birisi kuraklık. Bu nedenle şirketin hedefi kuraklığa dayanıklı çeşitler geliştirmek, erkenci ve geççi çeşitlerin adaptasyonunu sağlamak” diye konuştu.