Fransız senatörler 'inkar yasası'nın iptalini istedi
Fransa'da soykırımı inkar yasasının iptali için başvuruda bulunan senatörlerin sayısı 77'ye çıktı. Başbakan Erdoğan başvuruyu, "Fransa'daki siyasetçilere yakışan buydu" diye yorumladı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Fransa'da Senato'da kabul edilen "soykırımı inkar" yasasının iptali için yeterli sayıda imzanın bulunmasının ardından iptal başvurusu yapıldı. Anayasa Konseyi'ne başvuran senatörlerin sayısının 77'ye çıktığı öğrenildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Anayasa Konseyi'ne yapılan başvuruyu, "Fransa'daki siyasetçilere yakışan buydu" diye yorumlarken, Cumhurbaşkanı Gül de "Anayasa Mahkemesi muhakkak ki doğru kararı verecektir" dedi.
Fransız senatörlerin dışında, Meclisten 65 milletvekili ayrı bir girişim olarak bugün yasaya itiraz için Anayasa Konseyi'ne gitti.
Anayasa Konseyi'nin bir ay içinde karar vermesi bekleniyor.
Gerekli imza sayısına ulaşan senatör ve milletvekilleri, Fransız Anayasasının 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasanın iptalini istiyor.
Fransa Meclisi ve Senatosu, 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan tasarıyı geçen hafta yasalaştırmıştı. Yasanın anayasaya aykırılık başvurusu için 60 senatör veya 60 milletvekilinin imzası gerekiyordu. Ayrıca meclis ve senato başkanlarının yanı sıra cumhurbaşkanının da tek başına başvurması yeterli olabiliyor.
Yasa, "Fransa’nın kanunla tanıdığı bütün soykırımların inkârının suç sayılmasını" öngörüyor. Fransa, meclis kararıyla sadece Yahudi Soykırımı’nı ve 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyor. Teklif yasalaşırsa, Fransız mahkemeleri, suçlanan kişilere bir yıl hapis ile 45 bin euroya kadar ceza isteyebilecek.
Fransa'daki siyasetçilere yakışan buydu
"Soykırımı inkar" yasası için 77 senatörün iptal başvurusunun ardından devletin zirvesinden gelen yorumlar şöyle:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: "Anayasa Konseyine her iki taraftan da bu müracaatın 60 sayısının üzerinde gerçekleşmesi tabii önemli bir adım. Gerçekten bu imzaları koyan gerek Fransız senatörlere, gerek milletvekillerine özellikle Tayyip Erdoğan olarak milletim adına kalbi şükranlarımızı ifade ediyoruz. Çünkü Fransa'daki siyasetçilere yakışan buydu, olması gerekeni yaptıklarına inanıyorum. Temennimiz odur ki Anayasa Konseyi de daha önce zaten bu konuyla ilgili biliyorsunuz, yaptıkları açıklamaları da var. Bu beklentiler istikametinde verilecek bir kararla bu hakka uygun olmayan, hakikate uygun olmayan süreç, Fransa'nın değerleriyle ters düşen süreç tekrar Fransa'nın değerleriyle uygun hale gelir diye düşünüyorum."
Anayasa Mahkemesi doğru kararı verecektir
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül:"İnanılmaz bir şey oldu. Dünyadaki reaksiyonu da herkes tahmin edemedi. Bir ülkenin en önemli gücü, hürriyettir. Hürriyetin de en önemli temeli ifade hürriyetidir. İfade hürriyetini yok eden bir şeydi. Ümit ederiz ki bu süreç, sağlıklı bir şekilde devam eder" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, itirazı bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine de "Ben Fransızlar'ın kendi ülkelerine böyle büyük bir gölge düşürülmesine müsaade edeceklerini tahmin etmiyordum. Onun için de baştan beri bu konuya dikkat çektim. Gördüğümüz kadarıyla bu süreç böyle gelişiyor. Şimdi Anayasa Mahkemesi muhakkak ki doğru kararı verecektir" dedi.
Türk-Fransız dostluğunun kazanmasını diliyorum
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "soykırımı inkar" yasa tasarısının iptali için Fransa Anayasa Konseyi'ne yapılan başvuruya ilişkin yayınladığı Twitter mesajında, "Fransa'da soykırım iddialarını inkar yasası Anayasa Konseyi'ne götürüldü. Fransız senatör ve milletvekilleri bu adımla kendi değerlerine sahip çıkmışlardır" diye yazdı.
Bakan Davutoğlu, "Şimdi yapılması gereken sabırla Anayasa Konseyi'nin kararını beklemektir. Sürecin sonunda Türk Fransız dostluğunun kazanmasını diliyorum. Bu noktaya gelinmesinde çabası olan herkese de teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Bu konularda ilginizi çekebilir