Fink: Petrol 100 dolara çıkmaz

New York merkezli dünyanın en büyük yatırım kuruluşu BlackRock'ın kurucusu Larry Fink 2015 ekonomisine dair önemli öngörülerde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın Şahinalp / dunya.com

Yönettiği 4.6 trilyon dolarlık varlıkla dünyanın en büyük yatırım şirketi olan BlackRock'ın CEO'su Larry Fink petrol fiyatları, Yunanistan ve dünya ekonomisi gibi konularda önemli açıklamalar yaptı. 

Bloomberg Businessweek dergisi bu haftaki sayısında Bloomberg TV'de Charlie Rose'a konuşan BlackRock tepe yöneticisi Larry Fink'in röportajına yer ver verdi. 

İşte o röportajdan öne çıkan satırbaşları...

"41 farklı ülkedeyiz"

Şirketiniz 4.6 trilyon dolarlık bir varlığı yönetiyor. Dünyanın en büyüğüsünüz. Bu duruma nasıl geldiniz?

BlackRock'ta etrafım çok zeki bay ve bayanlarla çevrili. Çok basit bir iş modelimiz var. 27 yıl önce nasıl isek halen aynıyız. Biz sadece varlık yönetim şirketiyiz. Yaptığımız bütün iş müşterilerimizin yararını gözetmek. Bütün gelir kaynağımız müşterilerimiz. Kendi hesaplarımız bulunmuyor. Firma kurulurken kurucularımızın yüzde 25'i teknoloji ve risk yönetimi geçmişinden geliyordu. Biz de bu paltformu büyüterek bugünlere geldik. Küreselleşmeye yürekten inanıyoruz. Dünyadaki 41 farklı ülkede yer alarak milyarlarca dolarlık varlığı müşterilerimizin menfaatleri doğrultusunda yönetiyoruz.

"Petrolde 100 dolarlar görülmez"

Petrol fiyatlarında ne olur?

Petrol piyasasındaki fiyat değişimini teknoloji yönetiyor. Ne yazık ki, teknolojinin günlük ekonomiyi nasıl değiştirdiğine pak fazla kafa yormuyoruz. Ben olaya transformasyonel olgu olarak bakıyorum. Teknolojik gelişmeler petrol ürünlerindeki maliyetleri kalıcı olarak düşürecek. Petrol 50, 70 ve 80 dolarları göerebilir mi? Elbette...Ancak petrolde tekrar 100 dolarları görmeyeceğiz. Geçmişte yaşadığımız petrol şokları "talep" kaynaklı iken bu son yaşanılan şok "arz" kaynaklı. Ve arz da yeni teknoloji tarafından elde ediliyor. 

"Düşük petrol Hindistan'ı büyütecek"

2015 yılı için ekonomik tahmininiz nedir?

Dünya gelişiyor. İlk çeyrekte zayıf olmasına karşın, geçen yıla oranla ABD ekonomisi biraz daha hızlı büyüyecek. Banka krizini çözen Avrupa ekonomisi çok daha iyi olacak. Zayıf euro Avrupa'nın çok işine yaradı. Hindistan ekonomisi ucuz petrol fiyatlarının etkisiyle GSYİH'sini en az yüzde 1 büyütecek. Çin ekonomisinin soğuması ve Başbakan Narendra Modi'nin reformları da Hindistan ekonomisinin büyümesine yüzde 1 ila 2 puan ekleyecek. 

Yunanistan'ın içinde bulunduğu durumu ve etkilerini anlatabilir misiniz?

Birçok kişi bana " Piyasalar Yunanistan konusunda neden sakin?" diye soruyor. Çünkü Yunanistan'ın artık özel sektör problemi bulunmuyor. 2010 yılında Yunanistan'ın borcunun büyük bir kısmı özel sektöre aitti. Son dönemde ise Yunanistan'ın borcunun yüzde 70'i Avrupa Merkez Bankası'na (ECB), IMF'ye ait. Geçen beş yılda Yunanistan için ne oldu diye sorarsanız. Büyük bir dönüşüm oldu derim. 

"Yunanistan Arjantin gibi olur"

Değişimi biraz açar mısın? Yunanlılar için ne değişti?

Yunanistan uluslararası bir kurumda yer alıyor. Eğer bu kurumda  kalmak istiyorsanız o kurumun normlarına uymanız gerekiyor. Eğer Yunanistan bu normlara uymazsa Arjantin gibi olur. Arjantin küresel ekonominin yapmamasını istediklerini yaptı. Ve şu anda dış sermaye alamıyor. Yunanistan Euro Bölgesi'nden ayrılırsa bankaları iflas eder. 2008 yılından bu yana Yunanistan GSYİH'sı yüzde 26 azaldı. Euro Bölgesi'nden çıkarlarsa bu rakamlar daha da korkunç bir boyut alır. 

Bu konularda ilginizi çekebilir