Filistin'den UNRWA'ya bütçe tepkisi
Filistin'den, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının (UNRWA), Filistinlilere yönelik yardımlarını kısacağı yönündeki kararına tepki geldi.
Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Mülteciler Halk Komitelerince, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA), Filistinlilere yönelik yardımlarını kısacağı ve eğitim öğretim yılının gecikmeli başlayabileceği yönündeki açıklaması, "çok tehlikeli bir adım" olarak nitelendirildi.
Mülteciler Halk Komiteleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, UNRWA, Filistinli mültecilere sunduğu yardımlar ile eğitim hizmetleri konusunda yanlış kararlar almamaya çağrıldı.
Açıklamada, "Eğitim alanında çok tehlikeli bir adım atmaya niyetlenen UNRWA, halkın vereceği tepkinin de sorumlusu olacaktır. Alınması muhtemel bu kararla Filistinli mülteciler sorununun siyasi ve hizmet düzeyinde tasfiye edilmesinden endişe ediyoruz" denildi.
UNRWA'dan 26 Temmuz'da yapılan yazılı açıklamada, "Bütçe açığı 101 milyon dolara ulaştı. Bu Orta Doğu'daki okullarımızın yeni eğitim yılına başlamasında gecikmeye neden olabilir" ifadelerine yer verilmişti.
Söz konusu mali krizin, ajansın kuruluşundan bu yana yaşadığı "en şiddetli fırtına" şeklinde nitelendirildiği açıklamada, Orta Doğu'nun çeşitli bölgelerinde yaklaşık 500 bin öğrencinin eğitim gördüğü 700 civarında okulun yeni eğitim ve öğretim yılına başlamasının önündeki risklerin arttığı belirtilmişti.
BM verilerine göre, sayıları 5 milyon olan Filistinli mültecilerin, 2,1 milyonu Ürdün'de, 1,3 milyonu Gazze'de, 914 bini Batı Şeria'da, 500 bini Suriye'de, 447 bini ise Lübnan'da yaşıyor.
Filistin İstatistik Merkezinin verilerine göre sürülen Filistinli mülteci sayısı 5,9 milyon. Topraklarından ayrılan Filistinliler, Ürdün'de 10, Suriye'de 9, Lübnan'da 12, Batı Şeria'da 19, Gazze'deki 8 mülteci kampında iskan ediliyor. 1949 yılında kurulan UNRWA, Filistinli mültecilere sağlık, eğitim, rehabilitasyon ve koruma alanlarında destek veriyor.