Filistin-İsrail barış müzakereleri
İsrail-Filistin barış müzakereleri heyeti eski üyesi İşteyye, İsrail'in ciddiyetsizliği, müzakere metodu ve Yahudi yerleşim yeri inşasına devam etmesi nedeniyle gerçek bir kriz yaşandığını söyledi
RAMALLAH - Filistin ve İsrail arasında süren barış müzakerelerinde 'İsrail tarafında bir ciddiyet görmediğini' belirterek istifa eden Filistin heyetinin eski üyesi Muhammed İşteyye, iki ülke arasında barış anlaşması imzalanması ihtimalinin uzak göründüğünü savundu.
İşteyye, İsrail'in ciddiyetsiz tutumu nedeniyle 9 ay içinde 2 devletli çözüme ulaşılmasının uzak bir ihtimal olduğunu belirterek, müzakere sürecini 'yalancı hamileliğe' benzetti.
Müzakerelere aracı olan ABD tarafının şu ana kadar tamamlanmış bir proje sunmadığını ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin düşüncelerini ocak ayında sunacağını belirttiğini söyleyen İşteyye, şöyle devam etti:
'İsrail'in ciddiyetsizliği, müzakere metodu ve Yahudi yerleşim yeri inşasına devam etmesi nedeniyle gerçek bir kriz yaşanıyor. Filistin lideri (Mahmud Abbas) cılız, geçici bir anlaşmanın değil, kapsamlı ve en azından Filistin halkının taleplerini karşılayacak, 1967 sınırları içinde, başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti ve mülteciler sorununu adil şekilde çözüme kavuşturacak kalıcı anlaşma arayışında. Bunların olmaması halinde hiçbir Filistinli anlaşmayı kabul etmez. Şu anda müzakereler donmuş durumda.'
Belirlenmiş bir zaman dilimi için olması şartıyla üçüncü bir taraftan veya farklı milletlerin bir araya gelmesiyle oluşturulacak bir gücün Filistin topraklarında bulunması önerisini İsrail'e sunduklarını kaydeden İşteyye, 'Her ne şekilde olursa olsun Filistin devletinin toprakları içerisinde hiçbir İsrail askerinin ve sivil Yahudi yerleşimcinin olmasını kabul etmiyoruz' dedi.
İsrail'le süre dolarsa sırada Hamas var
Barış görüşmeleri için tanınan 9 aylık sürenin 29 Nisan 2014'te bitmesiyle birlikte Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın önündeki ilk işin Hamas ve Fetih hareketleri arasındaki milli mutabakat görüşmelerini en kısa sürede sonuçlandırmak olduğunu dile getiren İşteyye, Fetih Hareketinin şimdiden buna hazır olduğunu kaydetti.
Bunun ardından Filistin'in önünde 2 seçenek bulunduğunu aktaran İşteyye, birincisinin, BM'den İsrail işgalinin sonlanması için bir takvim belirlemesini istemek ve BM'nin bütün kurumlarına üye olarak uluslararası anlaşmalar imzalamak, ikincisinin ise Suriye için düzenlenen Cenevre toplantısı ve İran'ın nükleer programı için düzenlenen görüşmeler gibi bir konferans düzenleyerek Filistin konusunun uluslararası arenaya aktarılması olduğunu ifade etti.
Tek başarı 'esirlerin' serbest bırakılması
İşteyye, barış görüşmelerinde başarıya ulaşan tek konunun Filistin tarafının müzakerelere dönmesi için 1993 yılında Filistin ve İsrail arasında imzalanan Oslo anlaşması öncesinde tutuklanan 104 Filistinlinin serbest bırakılması olduğunu kaydetti.
İsrail, Oslo anlaşması öncesinde tutuklanan Filistinlilerden 26'sını ağustos ayında, 26'sını ekim ayında serbest bıraktı. 29 Aralık'ta ise geri kalan 52 Filistinli tutukluyu serbest bırakması bekleniyor.
Filistin'in eski barış müzakereleri heyeti üyesi Muhammed İşteyye, kasım ayında İsrail tarafında müzakereler konusunda bir ciddiyet görmediğini belirterek istifa etmişti.
Filistin ve İsrail tarafları arasında yapılan 18 oturumda İsrail, Batı Şeria'nın Ağvar bölgesi ve Ürdün'e olan sınır bölgelerinde kontrolü elinde tutmayı talep ederken, doğu Kudüs'ü Filistinlilere bırakmayı ve Filistinli mültecilere geri dönüş hakkı verilmesini reddetti.
3 yıl aranın ardından ABD aracılığıyla temmuz ayında başlayan barış müzakereleri için verilen 9 aylık süre 29 Nisan 2014'te sonlanıyor.