Fed:Riskler Avrupa kaynaklı

ABD Merkez Bankası, beklendiği gibi faizde değişikliğe gitmedi; ekonomide kısmi iyileşme olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası (Fed), ABD ekonomisi üzerinde en büyük riski Avrupa'daki gelişmelerin oluşturduğunu belirterek ekonomide büyümeyi destekleyici yeni önlemlere kapıyı açık bıraktı.

Dünya ekonomisinden gelen yavaşlama sinyallerine rağmen ABD ekonomisinin "ılımlı büyüdüğünü" belirten Fed, istihdam piyasasında "bazı" iyileşmeler olsa da, işsizliğin yüksek seviyelerde, konut piyasasının ise durgun olduğunu belirtti.

Fed, dün akşam saatlerinde sonuçlanan toplantının ardından yayımlanan metinde kullanılan "Küresel finans piyasalarının içinde bulunduğu zor durum ekonomik görünüm üzerindeki aşağı yönlü belirgin riskler oluşturmaya devam etmektedir" ifadesi ile ABD'de kredi sıkışıklığı yaratmasından endişe edilen euro bölgesi borç krizi kaynaklı baskılara dikkat çekti.

Kararın ardından borsalar gerilerken, ABD Hazine tahvil fiyatları geriledi. Fed'in tahvil alım programlarından olumsuz etkilenen dolar ise euro karşısında değer kazandı.

Fed'in açıklaması bir önceki Kasım ayı başındaki para politikası toplantısından pek farklı olmadı.  Fed, bir önceki toplantıda ABD ekonomisi üzerindeki belirsizliğin Avrupa'daki gelişmelerden kaynaklandığı konusunda daha kesin ifadeler kullanmıştı.

ABD'de birçok ekonomist, dolarla borçlanma maliyetlerini aşağı çekmek ve ekonomik büyümeyi desteklemeye çalışan Fed'in atacağı yeni adımlar için 24-25 Ocak'taki toplantının daha uygun bir fırsat sağlayacağını düşünüyorlar.

Politika faizini Aralık 2008'den bu yana sıfır ile yüzde 0.25 aralığında tutan Fed, ayrıca 2.3 trilyon tutarında ABD Hazine tahvili ve ipotekli konut kredisine dayalı tahvil alarak ekonomide güçlü toparlanma için gereken koşulları yaratmaya çalışıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir