FAO’ya göre hububat bu yıl bereketli olacak
Buğday, mısır, pirinç ve soya fasulyesinde bu yıl yüzde 15’e varan üretim artışı bekleyen FAO, ne dünyanın bazı yerlerindeki kuraklığı ne de Ukrayna’daki karışıklığı tehdit sayıyor.
EBRU SUNGUR
Türkiye’de bu kışın kurak geçmesi nedeniyle tarımsal üretimin olumsuz etkileneceği kaygıları yaşanırken FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) dünyanın geneli için bu yılın ‘bereketli’ geçeceğini öngördü. FAO bünyesindeki Tarım Piyasası Bilgi Sistemi (AMIS) tarafından yayımlanan piyasa görünümü raporunda, bu yıl buğday, mısır, pirinç ve soya fasulyesi arzında artış beklendiği ifade edildi. Raporda, önde gelen hububat üretici ve ihracatçılarından Ukrayna’nın içinde bulunduğu jeopolitik kriz de ele alındı. Ukrayna’nın hububat ihracatının yavaşlayabileceği ancak diğer üretici ülkelerdeki üretim artışının bunu fazlasıyla dengeleyeceği belirtildi. Özellikle soya fasulyesi görünümünün Güney Amerika’da son haftalarda yaşanan olumsuz hava koşullarına rağmen pozitif olduğu vurgulandı. Raporda başlıca hububat türlerine ilişkin şu öngörülerde bulunuldu:
“2013/14 sezonunda bir önceki sezona göre, buğday üretiminin yüzde 8.5 artışla 716 milyon tona, mısır üretiminin yüzde 15 artışla 1 milyar 6 milyon tona, pirinç üretiminin yüzde 0.4 artışla 494 milyon tona ve soya fasulyesinin yüzde 6 artışla 283 milyon tona çıkması bekleniyor. Ayrıca, buğday, mısır, pirinç ve soya fasulyesi ihracatında da artış olacağı öngörülüyor.”
Raporda fiyatlara da değinildi ve Uluslararası Hububat Konseyi’nin (IGC) verilerine yer verildi. Buna göre, bir önceki aya göre artış göstermekle birlikte 2014 Şubat ayında 2013Şubat’ına kıyasla buğday fiyat endeksinin yüzde 15, mısır fiyat endeksinin yüzde 24.7, pirinç fiyat endeksinin yüzde 15.3 ve soya fasulyesi fiyat endeksinin yüzde 4.2 daha düşükolduğu kaydedildi.
‘Türkiye’de sağlıklı tahmin için mayıs ayını görmeliyiz’
İstanbul Tüccarlar Kulübü Gıda ve Tarım Komisyonu Başkanı ve Orgin Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önel, piyasaların, bu yıl kuraklık nedeniyle hububat rekoltesinin düşeceği endişesi taşıdığını belirterek, “Piyasaları rahatlatacak haber Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nden geldi” dedi. BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) rekoltelerde ciddi oranlarda yükselme beklediğine dikkat çeken Önel, bununla birlikte özellikle Türkiye için sağlıklı rekolte tahmini yapmak için mayıs ayını görmek gerektiğini vurguladı. FAO raporundaki Ukrayna vurgusuna da dikkat çeken Önel şöyle dedi: “Ukrayna dünya hububat piyasalarının önemli oyuncularından olup net ihracatçı durumunda. Türkiye’nin de bu ülkeden önemli miktarda hububat ve yağlı tohum ithalatı yaptığını unutmamalıyız.”