Euro Bölgesi'nde Yunanistan korkusu
Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanmaya ilişkin sinyaller alınmasına karşın, Yunanistan kaynaklı siyasi ve ekonomik gerginlikler bölgedeki belirsizliğin sürmesine neden oluyor.
Euro Bölgesi'ne ilişkin yayımlanan son ekonomik göstergeler, düşük petrol fiyatlarının olumlu etkisi ve düşük Euro kuruyla birlikte Euro Bölgesi'nde yenilenen bir toparlanmanın sinyallerini verdi. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 9 Mart'ta başlattığı devlet tahvili satın alımını da kapsayan aylık 60 milyar Euro'luk tahvil alım programı da (parasal genişleme) bölge ekonomisinin canlanmasına katkı sağladı. Ancak devam eden Yunanistan krizi ve krizin tırmanmasına bağlı olarak ortaya çıkması muhtemel etkiler sebebiyle bölgedeki atmosfer olumsuz etkileniyor. Ayrıca, Yunanistan krizinin yanı sıra bölgede devam eden deflasyon tehdidi ve çevre ülkelerin kalıcı borç sorunlarının çözüme kavuşmaması da bölge ekonomisinde beliren riskler olarak öne çıkıyor.
"Reseyona doğru ilerliyor"
Berenberg Kıdemli Ekonomisti Christian Schulz, Euro Bölgesi ekonomisinin toparlandığına ilişkin olumlu birçok işaretin mevcut olduğunu söyledi. Yunanistan’ın bölge ekonomisi için sorun olmaya devam ettiğine dikkati çeken Schulz, "Yunanistan bir trajedi. Avrupa'nın yakın tarihinde bu kadar kısa sürede Yunanistan kadar ekonomik ve siyasi hasara neden olan başka bir ülke nadiren olmuştur. Yunanistan olgunlaşmış bir toparlanma yerine ekonomik durgunluğa (resesyon) doğru yöneliyor" ifadelerini kullandı. Yunan hükumetinin ülkeyi Euro Bölgesi'nde tutmak için gerekli anlaşmaları yapacağı beklentisini taşıdığını aktaran Schulz, şunları kaydetti: "Yunanistan ekonomisi çok fazla zarar gördü zaten. Yunanistan'ın Euro'dan ayrılmasının (Grexit) diğer ülke ekonomileri için kalıcı bir etki yapacağını sanmıyorum, çünkü ECB ve Avrupa İstikrar Mekanizması'nın kurtarma fonu (ESM) zayıf bölge ekonomilerini koruyacaktır. Belki de, Yunanistan'ın tek para birliğinden ayrılması sorumsuzca verilen popülist vaatlerin Avrupalı mükellefler tarafından finanse edilmeyeceğinin görülmesiyle Euro Bölgesi'nin geri kalan ülkelerini güçlendirecek."
"Henüz çok erken"
Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu Ekonomi Profesörü Grigory Vilkov ise Avrupa'da parasal genişlemenin başlamasının ilk ayının geride kaldığını ve hedef harcamaların karşılandığını ifade etti. Ekonominin ek likiditeye ne kadar hızlı tepki vereceğinin henüz belli olmadığını dile getiren Vilkov, "İstatistikler dünyada kısmen olumlu gelişmeler olduğunu gösteriyor hatta Yunanistan'da bile bazı ekonomik canlanma görünüyor. Ancak, şu an için Avrupa'da ekonomik anlamda her şeyin yolunda gittiğini söylemek için erken, henüz bir trend yakalanmadı ve bazı olumlu şokları gözlemlememiz gerekebilir" değerlendirmesini yaptı.
Kritik tarih 24 Nisan
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, ülkesinin kreditörlerle 24 Nisan'da yapılacak olan Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında kreditörleriyle ön anlaşmaya ulaşmak istediğini söylemişti.