Euro Bölgesi'nde martta sanayi üretimi geriledi

Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, beklentilerin altında kalarak mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 azaldı, yıllık bazda ise yüzde 1,8 artış kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi bu yılın mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 azalırken, 2014 yılının mart ayına oranla yüzde 1,8 arttı.   

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış mart ayı sanayi üretimi şubat ayına göre yüzde 0,3 azaldı, yıllık bazda ise yüzde 1,8 artış kaydetti. Bu yılın şubat ayında sanayi üretimi yüzde 1 artmıştı.  

Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin aylık bazda değişmemesi ve yıllık bazda ise yüzde 1,9 artması bekleniyordu. Böylece mart ayında sanayi üretimi verisi aylık ve yıllık beklentileri karşılamadı.   

Sanayi üretimi 28 üyeli Avrupa Birliği'nde (AB) aylık bazda değişmedi, yıllık bazda ise yüzde 2 yükseldi.  

Bölgede sanayi üretiminin bir önceki aya kıyasla gerilemesinde enerji üretiminin yüzde 1,7, sermaye malı üretimi ve dayanıklı tüketim malları üretiminin yüzde 0,9 ve ara malı üretiminin yüzde 0,3 azalması etkili olurken, dayanıksız tüketim malları üretimleri yüzde 2,3 arttı. 

AB ülkeleri içinde sanayi üretiminde aylık bazda en fazla azalış yüzde 3,6 ile Hollanda'da gerçekleşirken, en fazla artış da yüzde 10,9'la Letonya'da belirlendi.  

Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin yıllık bazdaki artışına en fazla olumlu etkiyi yüzde 5,7 ile dayanıksız tüketim malları üretiminin artması yaptı. Enerji üretimi yüzde 3,8, sermaye malı üretimi yüzde 0,3 artarken, ara malı üretimi sabit kaldı ve dayanıklı tüketim malları üretimi ise yüzde 1,7 geriledi.  

Yıllık bazda AB üyesi ülkeler içinde sanayi üretiminin en fazla yükseldiği ülke yüzde 40 ile İrlanda olurken, en fazla azalış ise yüzde 4,4'le Finlandiya'da kaydedildi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir