Eski defterler açılıyor: Donald Trump 'sonuçları değiştirmeye çalışmak'la suçlandı

ABD'de kasım ayındaki seçimde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump için eski defterler açılmaya devam ediyor. Donald Trump hakkında 2020'deki başkanlık seçimi sonuçlarını kendi lehine değiştirme girişimi iddiasıyla yeni iddianame hazırlandı.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD kasım ayındaki seçime hazırlanırken, eski başkan ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump aleyhindeki davalarla ilgili hukuki süreçler ve tartışmalar devam ediyor.

Özel Yetkili Savcı Jack Smith tarafından hazırlanan gözden geçirilmiş yeni iddianamede, Trump'a karşı daha önce yöneltilen dört suçlama da yer aldı. Ancak Yüksek Mahkemenin "devlet başkanının resmi eylemi" olarak kabul edebileceği kısımlar çıkartılarak iddianame nispeten daraltıldı.

Yeni iddianamede Trump'ın görevdeki bir başkan değil, siyasi bir aday olarak eylemlerine odaklanıldı.

1 Temmuz'da ABD Yüksek Mahkemesi, hakkındaki 6 Ocak Kongre baskınındaki rolü ve 2020 Başkanlık seçimlerine müdahale iddiaları için Trump'ın "bazı konularda dokunulmazlığı" bulunduğuna hükmetmişti.

İddianame, Yüksek Mahkemenin geçen ay Trump'ın resmi eylemleri için bir dereceye kadar yargılanmama hakkına sahip olduğuna ancak aday olarak attığı adımlar için dokunulmazlık hakkına sahip olmadığına hükmetmesinin ardından geldi.

Özel Yetkili Savcı Smith, Trump'ı 2020 başkanlık seçimlerine cezai müdahalede bulunmaktan yargılarken eski Başkan'ın hukuk ekibi başkanlık dokunulmazlığı iddiasıyla seçimlere müdahale davasını düşürmeye çalışıyordu.