Ermeni teklifi kabul edildi

Fransız Parlamentosu sözde Ermeni soykırımına ilişkin tasarıyı kabul etti. Tasarı, soykırımı inkar edene para ve hapis cezası öngörüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa meclisi genel kurulu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti.

Türkiye'nin tehditlerine boyun eğmeyin

Genel kurulda ilk olarak, yasa teklifini kaleme alan, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer söz aldı.

Boyer konuşmasında, "yasa teklifine tepki olarak Türkiye'nin diplomatik tehditlerinin kabul edilemez olduğunu" söyledi.

Fransız milletvekili, Türkiye'nin ekonomik yaptırım tehditlerinin Dünya Ticaret Örgütü ve AB kurallarına aykırı olduğunu iddia etti.

"Fransız iş adamları, Türkiye'nin tehditlerine boyun eğmesin" diyen Boyer, yasa teklifinin Türkiye'yi hedef almadığını ve AB uyum yasaları gereğiyle de gerekli olduğunu iddia etti.

Hükümet karşı çıkmadı

Yasa teklifini sunan Boyer'den sonra Fransa hükümeti adına parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier konuştu.

Fransız bakan, konuşmasında yasa teklifine karşı çıkmadı ve oylama sonucunu milletvekillerini iradesine bıraktı.

Fransız bakan, bununla birlikte, üstü kapalı da olsa hükümetin yasa teklifini desteklediği mesajını verdi.

Konuşmasında, Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilere övgüler yağdıran Ollier, bu yasa teklifinin Türkiye'yi hedef almadığını söyledi.

Ollier, "Türkiye büyük bir ulus. Fransa, Türkiye ile ilişkilere büyük önem veriyor. Ekonomik, siyasi ve kültürel alanda önemli işbirliğimiz var. Afganistan, Suriye gibi konular ve G-20 ile NATO gibi uluslararası kuruluşlarda da önemli işbirliğimiz sürüyor" ifadesini kullandı.

Daha sonra siyasi grup sözcüleri ve hükümet adına bir bakan yasa teklifiyle ilgili söz alacak. Meclisteki bu konuşmaların ardından 12 milletvekili daha konuşma yapacak.

Yasa teklifine ilişkin 10 değişiklik önergesi sunuldu. Değişiklik önergelerinden en önemlisi üniversitelerde görevli veya bilimsel çalışmalar yapanların müeyyidelerden muaf tutulmasını öngörüyor.

Türkler Fransız Meclisi önünde

Türk vatandaşları ise parlamento önünde protesto gösterisi yapıyor.

Paris dışında Lyonn, Strasbourg, Nantes ve Ruan kentlerinden sabah saatlerinde otobüslerle gelen yaklaşık 5000 kişi ellerinde Türk ve Fransız bayrakları ve yasa teklifine karşı çıkan pankartlarla tepkilerini dile getiriyor.

Türk göstericiler, "Tarihi tarihçiler yazar, siyasetçiler değil", "Düşünce özgürlüğü ihlal edilmesin", "Tarihi tartışma siyasi tartışma olamaz" yazılı pankartlar taşıyor. Yasa aleyhine sloganların atıldığı gösteride, polislerin çok sıkı güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

Gösteriyle ilgili olarak açıklamada bulunan Paris Trabzonlular Derneği başkanı Bülent Cumhur, "Biz sabah saatlerinden beri Fransa'nın dört bir yanından gelerek burada toplandık. Bu yasa teklifi meclisten geçecek, ama senatodan geçmesini engellemek için elimizden geleni yapacağız. Yasa bugün meclisten geçerse milletvekilleri bugün çok hatalı bir iş yaptıklarını anlayacaklar. Fransa'daki Türkler artık daha bilinçli. Seçimlerde sandık başına gidip siyasi gücümüzü de ortaya koymak için çalışacağız" dedi.

Soykırımı inkar edene para ve hapis cezası

Yasa teklifinde, ''Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin euro para cezasına çarptırılır'' ifadesi yer alıyor. Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, ''Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.

Fransa meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören bir yasa teklifini 2006 yılında onaylamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu teklifin senatoya gelmesini engellediği için teklif yasalaşmamıştı.

Fransa'daki Sosyalistler, bu yasa teklifini Mayıs ayında senato gündemine getirmiş, ancak ezici bir çoğunlukla teklifin oylanma önerisi reddedilmişti.

Teklifin mecliste kabul edilmesi yasalaşması anlamına gelmiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir