Ekonomi ödülü Sargent ve Sims'in oldu
Nobel Ekonomi Ödülü'nü ABD'li ekonomistler Thomas Sargent ve Christopher Sims paylaştı.
STOCKHOLM - İsveç Bilimler Akademisi, Thomas Sargent ve Christopher Sims'i, "makroekonomide sebep ve sonuç üzerindeki deneysel araştırmalarından"
ötürü ödüle layık gördü. İsveç Merkez Bankası (Riksbank), Nobel Ödülü'nün kurucusu Alfred Nobel adına 1968 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nün verilmesini kararlaştırdı. Nobel Ekonomi Ödülü'nü ilk olarak 1969 yılında Norveçli ekonomist Ragnar Frisch ve Hollandalı Jan Tinbergen aldı. Geçen yıl Nobel Ekonomi Ödülü'nü, ABD'li Peter Diamond, Dale Mortensen ile İngiliz ve Güney Kıbrıs vatandaşı Christopher Pissarides almıştı. İsveç Bilimler Akademisi Diamond, Mortensen ve Pissarides'i "piyasa analizleri yönteminden" ötürü ödüle layık görmüştü.
Nobel Ekonomi Ödülü'nü şimdiye kadar kazanan tek kadın ise ABD'li Elinor Ostrom oldu. Ostrom, ödülü 2009 yılında aldı. Nobel Ödülü kazananlar, 1896 yılında ölen Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta, İsveç Kralı tarafından 10 milyon İsveç kronu (1,4 milyon dolar), altın madalya ve diploma ile ödüllendirilecek.
Sargent ve Sims'in çalışmasının anlamı
Sargent ve Sims'in çalışmaları, politika değişiklikleri ya da artan petrol fiyatlarının üretim, enflasyon veya istihdam üzerindeki etkilerini anlamanın yollarını gösteriyor. Sargent'in çalışmaları sistemik politika değişiklikleri üzerine, Sims'in ise artan petrol fiyatları ya da hanehalkı tüketiminde hızlı düşüş gibi ekonomideki şoklara odaklanıyor.
İsveç Bilimler Akademisinin açıklamasına göre, Sargent ve Sims, "faiz oranlarındaki geçici yükselişin ya da vergi kesintilerinin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) ve enflasyon gibi makroekonomik değişkenleri nasıl etkilediğini, bir merkez bankasının enflasyon hedefinde daimi değişikliğe gitmesi ya da bir hükümetin bütçe dengesi için amacını değiştirmesi halinde ne olacağını" araştırdı.
Sargent ve Sims, bu sorulara ve GSYH, enflasyon, istihdam ve yatırımlar gibi farklı makroekonomik değişkenler ve ekonomi politikası arasındaki rastlantısal ilişki konusunda diğer sorulara yanıt bulmak için yöntemler geliştirdi.
İkilinin araştırmasına göre, bu vakalar genellikle iki yönlü ilişki biçiminde gelişiyor, yani politika ekonomiyi, aynı zamanda ekonomi de politikayı etkiliyor. Özel sektörün gelecekte ekonomik faaliyete ilişkin beklentisi ve politika, ücretler, tasarruf ve yatırımlar konusundaki kararları etkiliyor. Eş zamanlı olarak, ekonomik-politika kararları özel sektörde gelişmeler konusundaki beklentiler tarafından etkileniyor.
Sargent ve Sims'in yöntemleri, bu rastlantısal ilişkinin saptanmasında uygulanabilir ve beklentilerin rolünü açıklayabilir. Bu, ayrıca beklenmedik politika önlemlerinin yanı sıra sistematik politika değişikliklerinin etkilerini tespit etmeyi mümkün kılabilir.