ECB’den küresel ekonomi açıklaması
ECB, "Daha fazla tarife artışı ve gelecekteki ticaret ilişkilerine dair belirsizlikler, ileriye dönük küresel ekonomik ivmeyi baskılayabilir. Yakın vadede, küresel ekonomik momentumun azalması bekleniyor." açıklamasında bulundu.
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) aylık ekonomi bülteninde, daha fazla tarife artışı ve gelecekteki ticaret ilişkilerine dair belirsizliklerin, ileriye dönük küresel ekonomik ivmeyi baskılayabileceği belirtilerek, yakın vadede küresel ekonomik momentumun azalmasının beklendiği bildirildi.
ECB'nin aylık ekonomi bülteni yayımlandı.
Bültende, Eylül 2018 ECB personel projeksiyonları da dahil olmak üzere gelen bilgilerin, Euro Bölgesi ekonomisinde sürekli bir genişlemeyi ve kademeli olarak artan enflasyona ilişkin Yönetim Konseyi'nin önceki değerlendirmesini genel olarak doğruladığı belirtildi.
Ekonominin altta yatan gücünün, Yönetim Konseyi'nin, enflasyonun hedefe sürekli olarak yaklaşmasının, net varlık alımlarının kademeli bir şekilde sonlandırılmasından sonra bile devam edeceğine ve korunacağına olan güvenini desteklemeye devam ettiği aktarılan bültende, şöyle denildi:
"Aynı zamanda, artan korumacılık, gelişmekte olan piyasalardaki kırılganlıklar ve finansal piyasadaki oynaklık ile ilgili belirsizlikler son zamanlarda daha belirgin hale geldi. Bu nedenle orta vadede yurt içi fiyat baskısının ve manşet enflasyondaki gelişmelerin daha da artmasını desteklemek için önemli bir para politikası teşviki gerekir."
"Son aylarda küresel ticaret ortamı hızla değişti"
ECB bülteninde, küresel ticarette korumacılık politikalarının etkilerine de yer verildi.
Son aylarda küresel ticaret ortamının hızla değiştiği belirtilen bültende, "ABD yönetimi tarafından açıklanan tarifelerin ve ticaret ortakları tarafından misilleme yapılması, muhtemel bir ticaret savaşı ve potansiyel olarak küreselleşmenin daha geniş çaplı bozulmasıyla ilgili endişeleri yükseltti." ifadelerine yer verildi.
Bültende, artan risklere ve belirsizliklere rağmen küresel ekonominin 2018'in ilk yarısında istikrarlı bir şekilde devam ettiği vurgulandı.
Daha fazla tarife artışı ve gelecekteki ticaret ilişkilerine dair belirsizliklerin, ileriye dönük küresel ekonomik ivmeyi baskılayabileceği belirtilen bültende, "Yakın vadede, küresel ekonomik momentumun azalması bekleniyor." denildi.