ECB Yunan planına soğuk bakıyor

Avrupa Merkez Bankası'nın, Çipras Hükümeti’nin ek tahvil ihracı planına sıcak bakmadığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiliz Financial Times gazetesi Yunanistan'ın üç ay ayakta kalmak için 10 milyar dolarlık kısa vadeli ek tahvil satışına gitme isteğinin, Avrupa Merkez Bankası engeline takıldığını yazdı. 

"ECB sertleşebilir"

Avrupa Merkez Bankası Atina'nın köprü finans anlaşmasına olumlu bakmıyor.

Financial Times’a konuşan  Euro bölgesi yetkilisi, " Atina'nın planı tamamen Avrupa Merkez Bankası'nın onayına bağlı. ECB Yunanistan ile sert politik taktiklerle karşılık verebilir" dedi. 

‘Haziran'a kadar köprü anlaşma şart’ 

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Yunanistan'ın Haziran ayına kadar kesin bir uzlaşıya dönüşecek bir köprü anlaşmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. İtalyan haber ajansı Ansa'nın haberine göre, Roma ziyareti sırasında konuşan Varoufakis, köprü anlaşmanın kendilerine zaman kazandıracağını, böylece 1 Haziran'dan itibaren geçerli olacak bir kalıcı bir anlaşmaya varılabileceğini kaydetti.  

'Bir seçimle herşey değişmez' 

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Aleksis Çipras ile Brüksel'de yapacağı görüşme öncesi Yunanistan'a ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Avrupa Parlamentosu'na hitap eden Juncker, Yunanistan'ın borçları konusunda sınırlı bir hareket alanına sahip oldukları mesajını verdi. Juncker, bir seçim sonucu nedeniyle her şeyi değiştirmeyeceklerini söyledi. 

‘Atina ile anlaşma sağlanacaktır’ 

İtalya Başbakanı Matteo Renzi ise, Yunanistan'ın Avrupalı ortaklarıyla bir anlaşma sağlayacağına inandığını söyledi. Çipras ile ortak basın toplantısı düzenleyen Renzi, dünyanın Avrupa'yı kemer sıkmaya değil, büyümeye yatırım yapmaya çağırdığına işaret etti. Bu arada Yunan Başbakana sıcak yaklaşımıyla dikkat çeken Renzi, kravat takmamasıyla tanınan Çipras'a bir kravat hediye ederken, Çipras borç krizini çözdüklerinde bu kravatı giyeceği sözünü verdi.

Yunanistan'ın ikna turu devam ediyor

Çipras hükümetinin Avrupa'yı ikna turunun bugünkü durağı Almanya olacak. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, bugün Frankfurt'ta Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ile görüşecek. Yunan Bakan, perşembe günü ise Berlin'e geçerek Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ile biraraya gelecek. Öte yandan Başbakan Aleksis Çipras, bugün Brüksel'de Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'i ziyaret edecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir