ECB, İspanyol bankalarını zora soktu

İspanyol bankaları, ECB tarafından bugüne kadar gerçekletirilen en büyük fonlama olan programının sürdürülmemesinin 'saçma' olduğunu savunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) perşembe günü sona erecek bir yıllık 442 milyar euro tutarındaki bankalara kredi programını yenilememe kararı, İspanyol bankalarının tepkisine neden oldu.

ECB tarafından bugüne kadar gerçekletirilen en büyük fonlama olan programının sürdürülmemesinin "saçma" olduğunu savunan ve yaşanan bütçe krizi nedeniyle piyasalarda borçlanmakta zorlanan İspanyol bankaları, merkez bankasının görevinin bankalara likidite sağlamak olduğunu savunuyorlar.

ECB'nin yüzde 1 faizli kredi programınını kaldırmasının ardından, yıl sonuna kadar bankalara limitsiz üç aylık kredi vermeye devam edeceği ve ayrıca önümüzdeki hafta düzenli olarak yapılacan yedi günlük fonlamaya kadar altı günlük bir ara fonlama yapacağı belirtiliyor.

İspanyol bankaları ECB'nın üç aydan uzun vadeli kredi vermeme kararının piyasa gerçeklerini gözardı etmek anlamına geldiğini savunuyorlar.

ECB ise uzun vadeli ucuz kredi vermenin piyasaların yapısını bozduğunu ve para politikasında manevra alanını azalttığını savunuyor.

Alman bankalarının da ECB'ye, geçen yıl sonunda durdurduğu bir yıllık kredilere yeniden açması için baskı yaptıkları belirtiliyor. ECB, ağırlaşan Euro Bölgesi krizine karşın geçen ay bu kredileri açmaya yanaşmamıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir