Ebola tedavisinde olumlu cevap

Ebola virüsüne yakalanan İngiliz hasta deneysel tedaviye cevap verdi ve hastaneden taburcu edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA  - Batı Afrika ülkesi Sierra Leone'da Ebola virüsünün yol açtığı hastalığa yakalanan İngiliz vatandaşı William Pooley, İngiltere'de uygulanan deneysel tedaviye olumlu cevap vermesi sonucu tedavi gördüğü hastaneden taburcu edildi. 

Başkentteki Royal Free London Hastanesi'nde hazırlanan "izolasyon ünitesi"nde tedavi altına alınan Pooley, sağlık durumuna ilişkin son gelişmelerle ilgili bugün basın toplantısı düzenledi. Pooley, durumunun iyi olduğunu ve hastaneden taburcu edildiğini açıkladı. 

Sierra Leone'de gönüllü sağlık görevlisi olarak çalışan Pooley, salgına nasıl yakalandığından emin olmadığını belirterek, "Öleceğim diye endişeliydim. Hayatta kaldığım için şanslıyım. Hastalığın en kötü kademelerine gelindiğinde semptomlar kötüleşmedi. Afrika'da gördüğüm virüse yakalanmış kişilerin korkunç ölümlerine göre ben bazı hoş olmayan semptomlar gösterdim ancak hastalığın en berbat belirtilerini yaşamadım" dedi. 

Tedavi için geçen ay Sierra Leone'dan Londra'ya getirilen 29 yaşındaki Pooley'ye "ZMapp" adlı deneysel tedavi uygulanmıştı. Pooley'in tedavisi için uçakla İngiltere'ye getirildiği gün İngiltere Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, hastanın "şimdilik çok ciddi hasta" olmadığı bildirilmişti. 

Doktoru Michael Jacobs da Pooley'nin durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, Pooley aracılığıyla hastalığın kimseye bulaşmayacağını vurgulayarak, "Pooley'in vücudu virüsten temizlendi. Virüsün herhangi bir yolla topluma bulaşma riski yok" diye konuştu. Pooley'nin tedavi gördüğü izolasyon ünitesinin kimyasal arındırmaya alındığını bildiren Jacobs, "Yine bölye bir durum olursa hazır bekliyor olacağız" ifadesini kullandı. 

Ebola ölümcül salgınına yakalanan iki Amerikalı misyoner de "ZMapp" tedavisi ile iyileşme kaydetmiş ancak 75 yaşındaki İspanyol bir papaz ilaca rağmen yaşamını yitirmişti. 

Dünya Sağlık Örgütü, salgının ciddiyetine dayanarak henüz test aşamasında olan ilaçların tedavi amaçlı kullanılabilmesine izin veriyor. Örgütün verilerine göre, virüs Liberya, Sierra Leone, Gine ve Nijerya'da bin 552 kişinin ölümüne neden oldu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir