Dünya Bankası yoksulluğu bitirmeye soyundu
Dünya Bankası Başkanı Kim, "yoksulluğu sonlandırmak için küresel hareket" adını verdikleri programla hedeflerinin 2030'da dünya üzerindeki fakirliği yenmek olduğunu söyledi
WASHINGTON - Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, "Hedefimiz 2030 yılında dünya üzerindeki fakirliği yenmek" dedi. Washington'daki Dış Politika Konseyi'nde konuşan Kim, "yoksulluğu sonlandırmak için küresel hareket" adını verdikleri programla başarıya ulaşacaklarına inandığını dile getirdi. Bu amaç doğrultusunda tüm kurumlarla işbirliğine hazır olduklarını vurgulayan Kim, fakirliği yenmenin ve refahı paylaşmanın temel hedef olduğunu belirtti.
Eşitsizliğin hakim olduğu dünyada zengin ile fakir arasındaki farkın çok açık olduğunu bildiren Kim, Papa Franciscus'un söylediği "sokaklarda soğuktan ölen evsizlerin olması haber değil ama borsanın düşmesi trajedi" sözüne atıfta bulundu. Kim, yoksul ve kırılgan kitlelerin ekonomik fırsatların dışında yaşamasına gözlerini kapatamayacaklarını vurguladı.
Teknoloji sayesinde gelişmekte olan ülke vatandaşlarının zengin ülke insanlarının nasıl yaşadığını yakından takip edebildiklerini belirten Kim, bu toplulukların kendileri ve aileleri için nasıl gelişmiş ülke vatandaşları gibi ekonomik fırsat elde edebilecekleri ve kalkınmanın nimetlerinden yararlanabileceklerinin arayışında olduklarını kaydetti.
Çalışan kadının önemi
Kim, kitleleri kapsayıcı kalkınma politikalarının yönetenlerle halklar arasında daha güçlü bağların ortaya çıkmasına yol açtığına değinerek, bu çerçevede kadınların çalışma hayatında erkeklerle eşit varlık göstermesinin ülkelerin büyüme hızına kayda değer katkı yaptığını vurguladı.
Dünya Bankası'nı benzer hizmet veren diğer kuruluşlardan ayıran en önemli özelliğin, sahip olduğu olağanüstü bilgi birikimi ve ilgilendiği konularda sahaya taşıdığı uzmanlık olduğunu dile getiren Kim, bugüne kadar elde ettikleri başarılara karşın daha fazlasını yapabileceklerine, bunun için de daha farklı çalışmaları gerektiğine işaret etti.
Kaynak 28 milyar dolara çıktı
Kim, Dünya Bankası'nın bir süredir geçirmekte olduğu yeniden yapılanma sonrası kaynaklarını artırdıklarını vurgulayarak, orta gelirli ülkelere ayırdıkları kaynağı yıllık 15 milyar dolardan 28 milyar dolara çıkardıklarını ifade etti. Kim, bu artışla gelecek on yılda kalkınma projeleri için bankanın toplam kredi portföyünün yaklaşık 100 milyar dolardan 300 milyar dolara yükseleceğini dile getirdi.
Ayrıca özel sektör yatırımlarından sorumlu Uluslararası Finans Kurumu'nun (IFC) kaynaklarını da iki katına çıkararak on yıllık dönemde 90 milyar dolar düzeyine getireceklerini kaydeden Kim, bu artışın Dünya Bankası tarihinde görülmemiş derece büyük bir gelişmeye işaret ettiğini belirtti.