Dünya Bankası: Petrolde düşüş, kırılganlığı azaltacak

Dünya Bankası Küresel Görünüm 2015 Raporu'nda, küresel petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika'da temel kırılganlık kaynağı olan enflasyonun düşürülmesine ve cari açığın azaltılmasına yardımcı olacağı belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Bankası "Küresel Ekonomik Görünüm 2015 Raporu"nda, bazı ülkelerin düşük petrol fiyatlarından olumlu yönde etkileneceğini belirtilerek, "Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye'de petrol fiyatlarındaki düşüş, bu ülkelerde kırılganlığın asıl kaynağı olan enflasyonun düşürülmesine ve cari açığına azaltılmasına yardımcı olacaktır" değerlendirmesine yer verildi.  

Dünya Bankası raporunda, gelişmekte olan ekonomilerin güçlü bir büyüme ile desteklenmesi durumunda düşük petrol fiyatlarından önemli kazanımlar elde edebileceği kaydedildi.  

Raporda, "Petrol fiyatlarındaki düşüş, birkaç yıl boyunca sürpriz şekilde artan petrol arzı, talepte aşağı yönlü bir sürprizin yaşanması, dünyanın belirli noktalarındaki jeopolitik risklerde azalış, OPEC'in politika hedeflerinde dikkate değer değişikliklerin olması ve doların değer kazanması gibi birçok faktörün birleşme noktasını oluşturuyor" değerlendirmesinde bulunuldu.  

Gelecek döneme ilişkin petrol fiyatlarına dair öngörülere de yer verilen raporda, "Ilımlı petrol fiyatlarının, petrol ihraç eden ülkelerden ithal eden ülkelere doğru gelir kaymasına eşlik edecek şekilde 2015'te de devamlılık göstermesini bekleniyor. Petrol ithal eden birçok ülkede düşük petrol fiyatları büyümeye katkı sunarken, enflasyondan kaynaklı, dışsal ve mali baskıların azaltılmasını sağlayacak" görüşü paylaşıldı. 

Öte yandan düşük seyreden petrol fiyatlarının petrol ihraç eden ülkeler için dikkate değer riskler oluşturduğu ifade edilen Dünya Bankası raporunda, petrol gelirlerindeki azalışın bu ülkelerin büyüme görünümlerini, mali pozisyonlarını etkileyebileceği uyarısında bulunuldu. 

Raporda, petrol ihraç eden ülkelerde yeni sahaların keşfedilmesi için gerekli yatırımların, düşük petrol fiyatları sebebiyle zayıflayabileceği belirtildi. 

Rapora ilişkin değerlendirmede bulunan Dünya Bankası Kalkınma Beklentileri Departman Direktörü Ayhan Köse, "Petrol fiyatlarındaki düşüş, petrol ithalatı yapan ülkelerdeki politika yapıcıları için sosyal programları finanse etmenin yanında mali politikaya ve  yapısal reformlara başlamak için bir fırsat penceresi sunuyor" görüşünü aktardı.  

Gelişmekte olan ülkeler mali tamponlar oluşturmalı 

Raporda gelişmekte olan ekonomilere de mali tamponların yeniden inşa edilmesi tavsiyesi yapılarak, şunlar kaydedildi: 

"Daha zayıf ihracat beklentisi, kırılgan piyasa algısı ve küresel faiz oranlarında yaklaşan bir artışla karşı karşıya kalan gelişmekte olan ülkelerin, olası bir yavaşlamaya karşı ekonomik aktivitelerini mali tamponlarını yeniden inşa ederek desteklemesi gerekiyor." 

Düşük petrol fiyatlarının gelişmekte olan ekonomilere gerekli adımları atmak için uygun bir fırsat sunduğu bildirilen raporda, "Yüksek iç borçlanma veya enflasyonun olduğu ülkelerde, olası bir yavaşlamayla baş edecek parasal politika seçenekleri sınırlı. Öngörülebilir gelecekte, bu ülkeler büyümeyi desteklemek için mali teşvike başvurma ihtiyacında olabilir" uyarısı yapıldı. 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir