Dow Jones'ta şişman parmak şüphesi

Citigroup ve P&G gibi çeşitli iddialar üzerine ABD Sermaye Piyasası Kurulu konuyla ilgili soruşturma başlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Dow Jones endeksinin yüzde 9.2’yle tarihinin gün içi en büyük düşüşünü görmesi kafaları karıştırdı. New York Borsası sözcüsü Rich Adamonis ise yaptığı açıklamada, sert düşüş sırasında bir dizi hatalı işlemin yapıldığını ve kendilerinden kaynaklanan bir teknik hata olmadığını  ifade etti. Hata, Dow Jones 600 puan eksideyken gerçekleşti.

Konuyla ilgili birçok iddia öne sürülüyor. Bir iddiaya göre düşüş büyük bir Wall Street bankasından "şişman parmak" (fat finger) adı verilen hatalı bir satış emri sonucu gerçekleşti.

Düşüşü tetikleyen işlemin Nasdaq’da yapıldığını belirten bazı kaynaklar, söz konusu işlemin bir Citigroup çalışanı tarafından gerçekleştirilmiş olduğunu ileri sürdü. Bu iddiaya göre Citigroup vadeli işlemlerde 16 milyon yerine 16 milyar kontrat satış emri verdi ve satışları tetikledi. Citigroup sözcüsü, hatalı işlem şüphesi taşımadıklarını söyledi.

Dünyanın  en büyük türev borsası CME yaptığı açıklamada Citigroup'un hisse senedi vadelilerinde gerçekleşen işlemlerin uygunsuz veya alışılmadık görünmediğini vurguladı.

Citigroup hisselerinin vadelilerinde dün 9 milyar Dolar tutarında işlem olduğu ifade ediliyor.

P&G hisselerinde ne oldu?

Başka bir iddiaysa P&G hissleriyle ilgili oldu.  Buna göre işlem hatası ya da teknik hatanın P&G hisselerinin yüzde 37 düşmesine neden olduğu, bunun sert satışları tetiklediği belirtildi. P&G'deki işlemler iptal edilmedi. P&G hisseleri 62 dolardan 40 dolara indi, ama 60.75 dolardan günü tamamladı. Nasdaq Borsası, P&G’de yapılan işlem hatasının çöküşte etkili olduğunu ve saat 14:00 ile 15:00 arası işlemleri incelemeye aldığını açıkladı.

Obama brifing aldı

Teknik hata kaygıları nedeniyle bazı hisse senedi işlemlerinin iptal edileceği de belirtiliyor.

Öte yandan, ABD Sermaye Piyasası Kurulu, ABD endekslerinde yaşanan sert düşüşleri hatalı bir işlemin tetiklemiş olabileceğine yönelik iddialar üzerine soruşturma başlattı.  

Wall Street tarihinin en sert seans içi düşüşlerinden birinin yaşandığı olay, yüksek hızlı elektronik otomatik borsa işlemlerinin denetlenmesi konusuna da gündeme getirdi.

Hisse senedi piyasalarının yüzde 50'den fazlasının yapıldığı ABD'deki yüksek hızlı elektronik otomatik borsa işlemlerinin kontrolünde bazı zorluklar ortaya çıkabiliyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Wall Street'teki türbulans konusunda brifing aldı.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ve Ulusal Ekonomi Konseyi başkanı Lawrence Summers ile borsa danışmanları Obama'ya borsadaki ani değer kaybı konusunda bilgi verdiler.

Obama, New York Menkul Kıymetler Borsası'nda hisselerin kısa sürede yüksek oranda değer kaybetmesi ve bir ara endeksin 1000 puan kadar düşmesine neden olan türbulans konusunda detaylı bilgi aldı.

Dow Jones 347 puan kayıpla (yüzde 3,20) 10.520'den, Nasdaq bileşik endeksi 82,65 puan kayıpla (yüzde 3,44) 2.319'den kapandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir