Doğalgazın Mısır'a ihracı görüşmeleri hızlandı
Rumlar Güney Kıbrıs doğalgazının boru hattıyla ihraç olasılığını Mısır'la görüşüyor
LEFKOŞA - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Mısır, Kıbrıs adası açıklarında bulunan doğalgazın üretimi başladıktan sonra boru hattıyla Mısır'a taşınması konusundaki temaslara hız vermeyi kararlaştırdılar.
Rum Yönetimi 2011 yılında adanın güneyinde deniz altında gaz yatakları bulmuştu. Kendi doğalgazına sahip olan Mısır ise son yıllarda net doğalgaz ithalatçısı konumuna geriledi.
Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Şerif İsmail dün Rum Yönetimi ile temas için gittiği Lefkoşa'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mısır çok büyük bir (doğalgaz) altyapısına sahiptir ve Kıbrıs'ın ekonomik (bölgesinden) gelecek doğalgazı işleyebilir" dedi.
İsmail ve Rum Enerji Bakanı Yiorgos Lakkotrypis'in yaptığı ortak yazılı açıklamada ise Mısır'a doğalgaz ihracatı konusundaki görüşmeleri hızlandırma kararına varıldığı bildirildi.
"Gelecek iki ay içinde bu ihracatla ilgili seçenekler konusunda bir teknik inceleme yapılacak" diyen Lakkotrypis, şu anda en iyi seçenek olarak boru hattının göründüğünü söyledi. İsmail ise boru hattının Mısır'a uzatılabileceğini söyledi
ve "Gelecek gazın hepsini hem yerel piyasada hem de ihraç LNG olarak değerlendirebiliriz" dedi.
Rumların bulduğu rezervler, İsrail'in de Akdeniz'de kendi bölgesinde bulduğu gaz yataklarına çok yakın. Amerikalı enerji şirketi Noble Energy ve İsrailli ortakları Delek ve Avner, Kıbrıs açıklarındaki kanıtlanmış gaz rezervlerinin işletme lisansını aldı.
Rumlar, Kıbrıs adasının güneyindeki diğer doğalgaz alanlarındaki hakları ise İtalyan ENI ve Fransız Total'e verdi.
Aynı alanın yakınına Türkiye'nin de geçen ay bir araştırma gemisi göndermesi üzerine Rumlar barış görüşmelerini askıya aldı ve bu girşimle Türkiye'nin doğalgaz arama çalışmalarını baltalamaya çalıştığını belirtti.
Doğalgazda anlaşma olmazsa adada barış olmaz
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) barış görüşmelerindeki baş müzakerecisi Ergün Olgun, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi doğalgaz keşif çalışmaları konusunda KKTC ile anlaşmadıkça, Kıbrıs adasında barış anlaşmasının mümkün
olmayacağını söyledi.
Olgun, Reuters ile yaptığı söyleşide, "Bir dönüm noktasına yaklaşıyoruz. Kıbrıslı Rumlar iktidarı (Türklerle) paylaşmak mı yoksa bundan sonra tek başlarına mı hareket etmek istediklerine karar vermeli. Enerji kaynakları ortak bir konu. Barış
görüşmelerinden ayrı olarak ele alınamaz" dedi.
Olgun iki tarafın da doğalgaz arama ve çıkarma çalışmalarını durdurmaları ve enerji sözleşmeleriyle kârın paylaşımına karar verecek bir komite kurmaları gerektiğini ifade etti.
"Birlikte çalışma teklifinde bulunuyoruz. Bu teklifi reddederlerse kendi bölgemizde haklarımızı kullanacağız. Böyle giderse iki taraf arasında çatışmasız bir ayrılık yaşanabilir."