Doğalgazda rekabet kızışıyor

Doğalgazda aktör sayısının artmasını değerlendiren Prof. Dr. Karagöl, "Türkmenistan gaz fiyatlarında indirime gidebilir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, enerji piyasasında aktör sayısının artmasıyla doğalgaz fiyatlarında indirime gidileceğini, indirim yapacak ülkelerden birinin de Türkmenistan olacağını söyledi.

Karagöl,Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov'un 6-7 Ağustos tarihlerinde Türkiye'ye yapacağı çalışma ziyareti ile bu ülkenin enerji dünyasındaki konumunu değerlendirdi. 

Doğalgaz fiyatlarında indirimin eskiden dillendirilemeyen bir konu olduğunu aktaran Karagöl, "Daha önce indirim gibi konular konuşulmazdı. Doğalgazda Rusya'ya yüzde 60 oranında bir bağımlılığımız söz konusu olmasına rağmen, Türk Akımı projesi münasebetiyle yüzde 10,25'lik bir indirim alınabildiyse, piyasaya yeni aktörlerin girmesiyle doğalgaz fiyatlarında indirime gidilecektir. Bunu yapan ülkelerden biri de Türkmenistan olacaktır" dedi.

Önümüzdeki süreçte doğalgaz fiyatı ve enerji arzı konularında yeni gelişmelerin yaşanabileceğine işaret eden Karagöl, uzun vadeli doğalgaz alım satım kontratları yerine artık daha kısa süreli anlaşmaların yapılabileceğini savundu.

Karagöl, doğalgaz konusunda Rusya'ya alternatif arayışında olan Avrupa için en önemli aktörlerden birinin Türkmenistan olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Rusya Türk Akımı'yla, Azerbaycan TANAP'la, İran'da Batı yaptırımlarının kaldırılmasıyla gündeme geliyor. Bu gelişmeler, diğer önemli aktör Türkmenistan'ın, hem Türkiye'deki piyasadan hem de Avrupa'dan dışlanması anlamına geliyor. Bu, Türkmenistan açısından büyük bir kayıp olur. Sonraki dönemlerde Irak'ın kuzeyi ve Akdeniz'deki kaynakların da etkisini artırmasıyla tüm aktörler bu bölgede olmak isteyecekler. Rekabet, Türkiye'nin hem tüketici hem de enerji merkezi hedefine katkı verecektir. 

Karagöl, 10 sene sonra çok farklı enerji fiyatlarından bahsedileceğini ileri sürerek, "Yaşanan gelişmeleri başlangıç olarak niteleyebiliriz. Türkmenistan doğalgaz rezervleri anlamında çok büyük bir ülke. Türkmenistan'ın şu anda üretimi yok ama İran'ın da enerji piyasasına girecek olması, Avrupa'nın arz güvenliğinin sağlanması gibi konuları gündeme getiriyor. Bu büyük aktörler Rusya gibi ülkeler tarafından tehdit olarak algılanabilir. Türkmenistan, rezervlerini en kısa zamanda üretime dönüştürerek en önemli aktörlerden birisi olmak istiyor. Zaten Azerbaycan ile beraber bakıldığında, Türkmenistan ve Azerbaycan'ın doğalgazlarını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıma planları enerji arz güvenliği açısından dikkat çeken bir durum" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir