Devlerin acelesi yok

Avrupa Merkez Bankası haziranda ek parasal genişlemeye gidebilir. Gözler Fed tutanaklarında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI 

DIŞ HABERLER - Fed’in parasal genişlemeyi sonlandıracağı yönündeki açıklamaların ardından, gelişmekte olan ülkelerde ulusal para birimlerindeki hızlı değer kaybı ile başlayan büyük çaplı dalgalanma, artık yerini beklentilerden daha uzun vadeli bir sakinliğe bırakmış durumda. Analistlere göre, dev merkez bankalarının parasal sıkılaşma için artık pek de acelesi yok. Dahası, Avrupa Merkez Bankası (ECB) önümüzdeki ay ek parasal genişlemeye dahi gidebilir. Çin’in genişlemeye gitmesi de yüksek olasılık. Japon Merkez Bankası’nın (BOJ) varlık alımlarına devam ettiğine, dalgalanmadan en fazla etkilenen Türkiye ve Güney Kore’de faiz oranlarının değişmeyeceğine işaret eden analistler, gelişmiş ülke merkez bankalarının parasal politikalarını gevşek tutmaktaki ısrarının, devlet tahvillerini tepe taklak ettiğine de dikkat çekiyor. Piyasalar, kısa vadeli yön tayini için ipucunu ise, Fed’in son para kurulu toplantısı tutanaklarında arıyor. Tutanaklar Çarşamba günü açıklanacak.

Dünyanın başlıca merkez bankalarının gevşek para politikalarına devam ediyor olması – bazı ülkelerin politikalarını daha da gevşetecek olması – devlet tahvili getirilerini düşürdüğü belirtiliyor. ABD, Çin ve Euro Bölgesi için mayıs ayında açıklanacak olan satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) yatırımcılar tarafından bu öngörünün test edilmesi için kullanılacağı ifade ediliyor. 

ECB Kobi'leri hareketlendirmek için faizleri düşürmeyi konuşacak 

Beş ayrı kaynaktan Reuters’a verilen bilgilere göre Avrupa Merkez Bankası (ECB) erken haziran toplantısında tartışmak üzere faiz oranlarını düşürmenin de dahil olduğu, küçük ve orta ölçekli işletmelerin borçlanmalarını artırmayı hedefl eyen önlemlerin yer aldığı seçeneklerden oluşan bir paket hazırlıyor. Belirgin şekilde farklı GSYH verilerine sahip Euro Bölgesi’nde son açıklanan veriler Almanya’nın çok önde olduğu, İspanya’nın mevcut durumunu koruduğunu, Fransa’nın durakladığını, İtalya, Portekiz ve Hollanda’nın küçülmeye doğru gittiğini göstermişti. Bu gelişmeler ECB’yi parasal genişleme fikrinden caydırmadı. 

Fed parasal genişlemeden tamamen çıkmayı konuşuyor 

BNP Parisbas Küresel Piyasa Ekonomileri Direktörü Paul Mortimer- Lee, Avrupa’da ECB’nin düşük enfl asyonla mücadele için haziranda açıklayacağı bir pakete dair spekülasyonlar artsa da tüm gözlerin Atlantik’in öteki yakasında, ABD Merkez Bankası Fed’in tutanaklarında olduğunu belirtiyor. Mortimer-Lee “Tüm gözler Fed tutanaklarındaki parasal genişleme politikasından çıkışa dair ipuçlarını izliyor” diye konuştu. Fed’in aylık varlık alımlarını 55 milyon dolardan 45 milyon dolara düşürdüğü son kurul toplantısının tutanakları çarşamba günü açıklanıyor olacak. 
Fed 30 Nisan toplantısında ekonominin, varlık alımları yıl sonunda tamamen sonlandırılmasının ardından kayda değer bir süre boyunca sıfıra yakın faiz oranlarına ihtiyaç duyduğu düşüncesine bağlı kalmıştı. ABD ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde çok hafif bir büyüme yaşadı fakat büyüme hızı arttı. Analistler son toplantıda bir çıkış stratejisi üzerine tartışılmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. 

Japonya agresif parasal genişlemeye devam ediyor 

Japonya Merkez Bankası da bu çarşamba en yeni politika kararını açıklıyor olacak. Reuters’da yer alan analize göre Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) ekonominin iyimser görünümünü muhafaza etmek için varlık alımlarını artırmayacağı fakat parasal sıkılaşmanın sözünün bile edilmediği ifade ediliyor. 

BoJ’un mevcut parasal politika çerçevesini muhafaza edeceğini ve yıllık 589-688 milyar dolarlık agresif varlık alımlarını yapmaya devam edeceği belirtiliyor. Araştırma kuruluşu Dai-ichi Life Research Institute şef ekonomisti Yoshiki Shinke BoJ’un endişesinin ihracattaki güçsüzlük ve ücret artışlarının tüketicilerin harcama yapmaya devam etmesine yeterliliği olduğunu belirtiliyor. 

Çin’deki yavaşlama PBC’den genişleme beklentisi yarattı 

Çin’den gelen son veriler ülke ekonomisinin çıktısı, yatırımları ve tüketiminin güçsüzleştiğini gösterdi ve Çin Merkez Bankası’nın (PBC) Pekin’in yüzde 7.5 büyüme hedefini desteklemek amacıyla genişlemeye gideceğine dair beklentileri yükseltti. 

Ekonomisi hızla iyileşen İngiltere bile ‘sıkılaşmıyor’ 

Yakın bir zamana kadar İngiltere ekonomisi’nin iyileşme belirtileri gösteriyor olması İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) sıkılaştırmaya gidecek ilk merkez bankası olacağı beklentisini doğurmuştu. Fakat BoE Başkanı Mark Carney, ekonominin hızlı iyileşmesine ve konut sektöründe bir balon tehdidi olmasına rağmen, geçtiğimiz hafta yapmış olduğu bir konuşmada faiz oranlarını artırmakta aceleye gerek olmadığını söyledi. Enfl asyonunun nisan ayında hedef in altında olmasının da düzenleyicilerinin fikrini değiştirmediği belirtiliyor.

‘Türkiye baskıya rağmen faiz indirmeyecek’ 

Fed’in teşviklerinin yavaşlaması endişelerinin azaldığı ve gelişmekte olan piyasaların tekrar popülerlik kazandığı belirtiliyor. EPFR Global’in verilerine göre yatırımcılar 14 Mayıs’la sona eren hafta içerisinde gelişen piyasalara 400 milyar dolar akıttılar. Gelişen ülke tahvil fonları ise 1.2 milyar dolara ulaştı. Bu anlamda Türkiye ve Güney Afrika’nın da önümüzdeki hafta gerçekleşecek merkez bankası toplantılarında faiz oranlarını sabit tutacağı öngörülüyor. Analizde Türkiye Merkez Bankası’nın şimdiye kadar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ocak ayından bu yana para biriminde yaşanan değer kaybını tersine çevirmek amacıyla ‘faizleri düşürün’ çağrılarına direnç gösterdiğinin altı çiziliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir