”Destek mekanizması ülke çıkarına olacaksa, faaliyete konur”

Papandreu, YDP hükümetini buzdağı görünmeden tekneyi terk etmekle suçladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA- Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, AB-IMF destek mekanizmasının, ülkenin çıkarına olması durumunda tereddütsüz şekilde faaliyete konulacağını söyledi.

Yunan basınının haberine göre, Papandreu ülkenin belki de en kritik dönemini geçirmekte olduğunu vurguladığı konuşmasında, önceki hükümetin (YDP) izlediği politika nedeniyle Yunanistan'ın bugün AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) gözetimi altında olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Papandreu, destek mekanizmasının olmaması halinde Yunanistan'ın şu anda, Avrupa'nın güvenlik ağı olmaksızın IMF'de olacağını vurguladığı konuşmasında, YDP Hükümetini "daha buzdağı görünmeden tekneyi terk etmekle" suçladı.

Diğer yandan, destek mekanizması hakkında değerlendirmelerde bulunan Başbakan, mekanizmanın varlığı ve ülkenin bir güvenlik ağına sahip olmuş olmasını "çifte başarı" olarak nitelendirdi.

Mekanizmanın AB kararı olduğuna dikkat çeken Papandreu, bu çerçevede, temelinde Avrupalı olduğunu, küçük bir bölümünü ise IMF'nin oluşturduğunu belirtti.

Papandreu, IMF'nin "tablodaki" varlığının ise AB'nin gücüne yeteri kadar inanmayan muhafazakar Avrupa güçlerinden  kaynaklandığını söyledi.

Yunanistan'ın piyasalardaki şartlarının iyi olması ve ekonominin düzene konulmasının vatanperverlik görevi olduğunun altını çizen Başbakan, şu ana kadar ekonominin iyileştirilmesi için alınan "can acıtıcı" kararların ülkenin güvenilirliğini tekrar kazanmasına yolu açtıkları değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada, Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu da AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF yetkilileri ile yapılacak olan görüşmelerin, Yunan hükümetinin destek mekanizmasının faaliyete geçirilip geçirilmemesine karar vermesi ve hızlı davranması açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Öte yandan Yunan basını, destek mekanizmasının ne zaman yürürlüğe konulacağı konusunda zamanla yarışıldığını, bunun ise Yunan ekonomisine "pahalıya mal olduğu" yorumunu yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir