Commerzbank'tan çarpıcı Yunanistan değerlendirmesi

Bir televizyon kanalına Yunanistan'ı değerlendiren Commerzbank gelişmekte olan piyasalar araştırma bölümü başkanı Quijano-Evans,"Tarih bize Yunanistan dramasının nasıl sona erebileceğini söylüyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Commerzbank'tan Simon Quijano-Evans, Yunanistan'ın finansal durumuna yönelik belirsizliğin, geçmişteki gelişmekte olan piyasa krizleri gibi global piyasalar üzerinde  baskı yarattığını bildirdi. 

Quijano-Evans yaptığı değerlendirmede, "Yunanistan'en temerrüde düşeceğinden endişe edenler, 1997 yılındaki Tayland, 1999 yılındaki Arjantin, 2001 yılındaki Türkiye ve 2008 yılındaki Letonya krizlerini dikkate almalılar" diye konuştu.

Yunanistan'ın hali hazırda bu ülkelerden temerrüt ile karşı karşıya kaldıkları dönemden daha kötü pozisyonda olduğunu belirten Quijano-Evans,alınan tedbirlere rağmen Yunanistan'ın borç/GSYH oranını yüzde 175 seviyesine çıktığını ve reel GSYH'da büyümenin bu oranda anlamlı bir düşüş yaratmadığını vurguladı. 

Yunanistan'ın borçları azaltabilmek için GSYH'nın yüzde 4,5'i kadar faiz dışı fazla vermesi gerektiğini, ancak bunu ulaşılabilir bir hedef olmadığını ifade eden Quijano-Evans, tarihin önemli faiz dışı fazla veremeyen, esnek bir kura sahip olmayan ülkelerin bir temerrüt veya saç traşı ile karşı karşıya kalacaklarını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir