Çin’den yuana ‘altın’ doping!
Lombard Street Research, Çin’in artan altın ithalatının, para birimi yuanı uluslararası bir para birini olarak kabul ettirmek planı olabileceğini yazdı
LONDRA- Lombard Street Research'in ekonomisti Freya Beamish tarafından kaleme alınan bir araştırma notunda, “Çin’e giren büyük altın miktarı göz önüne alındığında, Çin’li yetkililerin altını para birimlerini uluslararası hale getirmek ve doların etkisinden kaçmak için kullanmak yoluna gidebilecekleri düşüncesini güçlendiriyor” denildi.
Çin’in 2009 yılında açıklanan altın rezervleri 45 milyar dolar değerinde 1,045 ton olarak biliniyor. Ancak Lombard bu açıklamanın şu andaki düzeyi yansıtmadığını, çünkü o tarihten sonra Çin’in altın ithalatı ve yerel altın üretiminin 4,500 tonu bulduğunu yazdı.
Son resmi veriler de Çin’in geçen yıl, tüketicilerin aldığından daha fazla altın ürettiğini ortaya koydu. Çin’in geçen yıl yüzde 28 düşen altın fiyatlarını rezervlerini güçlendirmek için alım fırsatı olarak gördüğü düşünülüyor.
Çin’in resmi görüşü ise altının 8.3 trilyon dolarlık döviz rezervini değerlendirmek için yararlı bir enstrüman olmadığı yolunda.
Çin, 2005 yılında yuanın değerini dolara bağlamaktan vazgeçtikten sonra yuanın değeri yüzde 25 yükseldi. Geçtiğimiz yıllarda Çin yuan üzerindeki kontrolleri kaldırdıkça ve Çin mali piyasalarını yabancılara açtıkça yuan uluslararası para birimi olarak daha fazla kabul görmeye başladı.
Lombard’a göre Hong Kong’dan Çin’e altın ithalatı yuanın aşırı değerli kategorisine girdiği 2011 yılında başladı. Lombard notunda, “yuanın aşırı değerlenmesi, Çinli yatırımcıların yuan satıp altına dönmeleri daha mantıklı hale getirmekle kalmıyor, genel olarak tüm Çin borçları üzerinde de soru işareti oluşmasına neden oluyor. Yuan bu düzeyde aşırı değerliyken, Çin yeni borç yaratılmadan büyüyebilecek gibi görülmüyor. Bu durum bir kriz ya da yuanın değerinin düşürülmesiyle ya da ikisinin birleşmesiyle sonuçlanabilir. Her iki durumda da altın iyi bir hedge” denildi.