Çin'in siyasi toplantıları yarın başlıyor
Toplantılarda, reform paketleri, ekonomi, çevre, yolsuzlukla mücadele gibi konular görüşülecek
PEKİN - Çin'in en önemli siyasi danışma mekanizması olan 12. Çin Siyasi Danışma Konferansı (ÇSDK) toplantıları yarın başlıyor.
Başkent Pekin'de Çin'in en üst seviyedeki siyasi danışma organı ÇSDK toplantıları, yarın Tiananmen Meydanı'ndaki Büyük Halk Salonu'nda başlayacak. Çin'in en üst düzey yasama organı ve siyasi danışma mekanizmasının yıllık toplantılarının başlamasıyla ülkede geçen kasımda Çin Komünist Partisi'nin kongresinde aldığı reform kararları yasal mecraya taşınacak.
Ülkenin dörtbir yanından gelen yetkililer ve etnik unsurların da temsil edildiği toplantılarda geçen yılki kongrede alınan kararlar masaya yatırılacak ve yeni kongre için gündem taslakları hazırlanacak.
Çin'in en önemli siyasi etkinliği olan toplantılar, yurtiçinden ve dışından binlerce basın mensubunun ilgisini çekerken, bu yıl 3 binden fazla gazetecinin toplantıları izleyeceği belirtiliyor. Zira bir haftayı aşkın sürecek toplantılarda ülkenin kaderini belirleyecek konular görüşülüyor.
Toplantılarda, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'in ekonomi sorunları, uyguladığı reform paketleri, çevre sorunları, yolsuzlukla mücadele, sosyal güvenlik, mülkiyet ve yerleşim ile ülkenin dış politikasına dair önemli kararlar alınacak. Görüşmelerde ayrıca yargı reformunun derinleştirilmesi ve nüfus politikaları da tartışılacak.
Ekonomi konularının başında kalkınmanın ve gayri safi milli hasılanın büyümesinin seviyesinden çok, "kalkınmanın kalitesi", konuların genel çerçevesini oluşturacak. Zira çevre ve ekolojik sorunların yoğun olarak gündeme geldiği ve gündelik hayatı da olumsuz etkileyecek boyutlara ulaşması, Çinli liderleri bu konuda önlem almaya ve somut adımlar atmaya itiyor.
Gelecek on yıllarda Çin'in potansiyel büyümesinin seviyesini düşürmeden, kalitesini artırmaya yönelik kararların bu tartışmalarda diğer bir baskın unsur olması bekleniyor. Küresel ekonominin karşılaştığı risklerin olası olumsuz etkilerinin Çin ekonomisine yansımalarını minimize edecek tedbirlerin alınması ve kararların uygulanması da bu toplantılarda görüşülecek.
ÇSDK, Çin Komünist Partisi'nin çatısı altında çok taraflı işbirliği ve siyasi danışma mekanizması yürütmek için 1949'da kurulmuştu. Ülkede en üst düzey siyasi ve yargı danışma mekanizması olan ÇSDK, hükümete Çin toplumundaki her kesimden temsilcileri ve ülkedeki ünlü simaları bünyesinde barındıran bir düşünce kuruluşu şeklinde hizmet veriyor.
ÇSDK çalışmalarını tamamladıktan sonra çalışmalarını 5 Mart'ta Çin Ulusal Halk Meclisi'ne sunacak ve taslaklar ülkenin en önemli yıllık olağan kongresinde görüşülecek.