Çin'in 'Keçi Yılı’nda küresel ekonomi rehavete kapılacak
Çin, geleneksel ay takvimine göre özellikleri ‘sakinlik, kibarlık ve daha az girişkenlik’ olan Keçi Yılı’na giriyor. Feng şui uzmanlarına göre elementi tahta olan ve Koyun Yılı da denen bu yılda küresel ekonomi zayıflayacak, borsalar yükselecek
EVRİM KÜÇÜK
DIŞ HABERLER - Çin geleneksel ay takvimine göre 19 Şubat’ta “Yılan Yılı”nı geride bırakarak, “Keçi/Koyun Yılı”- na girecek. Bazı kesimler hem Çin ekonomisinin hız kesmesinden hem de küresel ekonominin ivme kazanmasından ayı sorumlu tutuyor. Ay yılının ekonomi üzerindeki etkisini araştıran bazı analistlere göre Koyun Yılı da denilen Keçi Yılı'nda doğan insanlar sakin, kibar, daha az girişken oluyorlar. Analistlere göre tıpkı elementi ahşap olan bu yıl doğanların özellikleri gibi Keçi Yılı’nda dünya ekonomisinin üzerine bir rehavet çökecek. Çin, Keçi Yılı kutlamaları için hazırlanıyor. Yeni Yıla sayılı günler kala Hong Kong’daki Sincere Securities CEO’su Shum Chun-ying küresel ekonominin 2015 Ay Yılı falına baktı. Shum, Nikkei’ye yaptığı açıklamada, 10 yıldır piyasaları Çin’in ‘ateş, su, tahta, metal ve toprak’ olmak üzere beşe ayrılan filozofik sistemine göre incelediğini söyledi ve 2015’in bu kapsamda bir değerlendirmesini yaptı.
Para yatırımlara ve spekülatif hareketlere akacak
Elementi tahta olan Koyun Yılı boyunca ekonomik aktivitenin yavaşlayacağı tahmininde bulunan Shum, Avrupa ve Japonya’daki parasal genişlemeye karşın likiditenin daha çok yatırılar ve spekülatif hareketlerde kullanılacağını söyledi. Bu da Shum’a göre hisse senedi piyasalarının yükselmesine ancak ekonominin rehavet altında kalmasına neden olacak. ‘Metal’ ve ‘ateş’ olarak nitelenen bankacılık, sigorta ve diğer finansal hisselerin yükseleceğini öngören Shum, elektrik üretim, telekomünikasyon ve enformasyon teknolojileri gibi ‘ateş’ grubu hisseleri de tavsiye etti. Shum, ‘Su’ grubu sektörleri olarak nitelenen perakende ve tüketime dayalı diğer sektörler için ‘durgun’ ifadesini kullandı.
Piyasalarda dramatik dalgalanmalar yok
Çin inanç sistemi Feng şui uzmanlarından Raymond Lo da, benzer görüş belirtiyor. Raymond, Koyun Yılı’nda ekonomik atmosferin daha istikrarlı olacağını ve dramatik dalgalanmalar yaşanmayacağını öngördü. Raymond’a göre bu durumun Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bu yıla ilişkin beklentileriyle örtüşüyor. Raymond Çin, Rusya, Euro Bölgesi ve Japonya’da ekonominin hız kesmesini bekliyor.
Gıda ve elektronikte birleşmeler
Bir başka Feng şui filozofu Paul Ng’nin de Keçi Yılı’na ilişkin ilginç tespitleri var. Paul, şöyle konuştu: “Enerjide petrol ve doğalgaz yine gündemde olacak. Elektronik sektöründe birçok birleşmeye şahitlik edeceğiz. Bu yıl bir sürü yeni ilaç keşfi yaşanacak. Fast food restoranlar birleşmelerin yaşanacağı bir diğer alan. Bu yıl metaller geçen yıla göre daha iyi bir performans gösterecek. Hava taşımacılığını ise zor bir yıl bekliyor. Birçok kaza olacak. kara ve deniz kazalarında da artış yaşanacak. Tekstil sektörü için de zor bir yıl diyebiliriz. İş güvenliğine ilişkin kaygılar giderek açığa çıkacak. Borsalarda hareketli bir yıl olacak. Bankacılık sektörü karını artıracak.”
Çin, yeni Ay Yılı'na kötü verilerle giriyor
Çin Keçi Yılı’na alarm veren verilerle gerdi. Çin’de Ay Yılı kutlamaları bu yıl geçen senenin aksine şubat ayı ortasına sarktı. Yani ocakta ekonomik faaliyetlerin normal seyretmesi gerekiyordu. Ama ocakta ihracat hayal kırıklığı yarattı. Çin’in ihracatı yıllık bazda yüzde 3.3 gerilerken, ithalat da dibe vurdu. AB’ye ihracat yüzde 4.4, Hong Kong’a ihracat yüzde 10.9, Japonya’ya satışlar yüzde 20.4 ve Rusya’ya ihracat yüzde 10 düşüş gösterdi.
Çin’de Bahar Bayramı’nda 2 milyar 800 milyon seyahat yapılacak
Çin’de yüz milyonlarca insanın Bahar Bayramı’nı (Çuncie) kutlamak üzere çalıştıkları bölgelerden memleketlerine dönüşüyle birlikte “dünyanın en büyük göçü” başladı. Geleneksel ay takvimine göre 19 Şubat’ta “Yılan Yılı”nı geride bırakarak, “Keçi Yılı”na girilecek ülkede, 40 günlük tatil sezonu trafiği (Çunyün) boyunca 2 milyar 800 milyon seyahatin yapılması bekleniyor. Çin’de Bahar Bayramı nedeniyle şehir merkezlerine çalışmaya gelen yüz milyonlarca kişi, ailelerini ziyaret amacıyla memleketlerine gidiyor. 1 milyar 350 milyonluk Çin’de tren, halkın en çok tercih ettiği araç olma özelliğini koruyor. Demiryolu Bakanlığı, “Çunyün” süresince trenlerle seyahat edecek kişi sayısının geçen yıla oranla yüzde 10 artışla 289 milyona ulaşacağını belirtti. Diğer yandan ülkedeki “büyük göçte” uçak yolculuğu yapanların sayısında geçen yıla oranla yüzde 8’lik artış olduğu belirtiliyor. Bu yıl tatil süresinde 47,5 milyon kişinin uçak yolculuğu yapacağı tahmin ediliyor. Çin yeni yılına tüm aile üyeleriyle girmenin en önemli geleneklerden biri olduğu ülkede halkın toplu şekilde memleketlerine gitmesi, modern dünyadaki en büyük insan hareketi olarak da ifade ediliyor. Çin’de resmi Bahar Bayramı tatili, 18 Şubat’ta başlayacak ve 7 gün sürecek. Ancak halk, bayram hazırlıkları ile akraba ve dost ziyaretleri için tatil öncesi ve sonrasında ek izinler alarak genellikle bu süreyi uzatıyor.