Çin'den Obama'ya: Zorbalık
Çin'in "cüssesi ve gücünü" kullanarak Güney Çin Denizi'ne kıyısı olan ülkeleri baskı altına almasının Washington'da endişe yarattığını ifade ederken, Çin karşılık olarak ABD'yi zorbalıkla suçladı
Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki Spratly takım adalarında denizi doldurarak askeri amaçla da kullanılabilecek tesisler inşa etmesi takım adalar üzerinde iddiaları olan Filipinler ve Vietnam gibi ülkelerde endişe yarattığı gibi ABD ordusu ve yönetimi tarafından giderek daha sık eleştiriliyor.
Uzmanlar deniz doldurularak oluşturulan adaların ABD'nin bölgedeki askeri üstünlüğünü tehdit etmediğini belirtiyorlar. Buna karşılık inşa edilen liman, yakıt depoları ve uçak pisti olduğu sanılan iki yapı Çin'in askeri gücünü Güneydoğu Asya deniz yollarının merkezine kadar ulaştırmasına imkan verecek.
Obama: Çin cüssesini ve gücünü kullanıyor
Obama dün Jamaika'da düzenlenen bir toplantıda, "Çin'in uluslararası norm ve kurallara tümüyle uymadığı, cüssesi ve gücünü kullanarak başka ülkeleri iradesi altına girmeye zorladığı durumlar bizim için endişe yaratıyor" dedi ve ekledi: "Bu durumun diplomatik yollarla çözülebileceğini düşünüyoruz. Filipinler veya Vietnam'ın Çin kadar büyük olmaması kenara itilebilecekleri anlamına gelmiyor."
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying ise ABD'nin kimseyi başkalarının üzerine gitmekle suçlama hakkı olmadığını ifade etti.
Hua bugün düzenlenen basın toplantısında, "Dünya üzerinde kimin en büyük cüsse ve güce sahip olduğunu herkesin açıkça gördüğünü düşünüyoruz" dedi.
Çin, zengin enerji kaynaklarının yer aldığı tahmin edilen Güney Çin Denizi'nin büyük bölümü üzerinde hak iddia ediyor. Her yıl 5 trilyon değerinde ticaretin gerçekleştiği deniz yollarının geçtiği Güney Çin Denizi üzerinde Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan'ın da hak iddia ediyor.
Çin daha önce ABD yönetimine bölgedeki sınır ve hak iddialarında herhangi bir ülkenin tarafını tutmamasını ve sorun yaşayan ülkelerle sorunlarını çözmek için birebir ve doğrudan diyaloğa girmeye hazır olduğunu belirtmişti.